tomall0 Opublikowano 16 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2006 sp2004 puszczony dwa razy?Dokładnie 2x sp2004 small FFTs. Może cos z czujnikami, ale organoleptycznie wszystko ok. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xtreme Addict Opublikowano 16 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2006 musisz mieć większą temperature, nie ma innej możliwości :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomall0 Opublikowano 16 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2006 musisz mieć większą temperature, nie ma innej możliwości :wink:MOżliwe, nawet gdyby zaniżał o jakies 10* to i tak niezbyt wysoko. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyN Opublikowano 16 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2006 Dokładnie 2x sp2004 small FFTs. Może cos z czujnikami, ale organoleptycznie wszystko ok.SP2004 uruchamiany z dwóch oddzielnych katalogów? Czy dwa razy z tego samego katalogu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomall0 Opublikowano 16 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2006 (edytowane) SP2004 uruchamiany z dwóch oddzielnych katalogów? Czy dwa razy z tego samego katalogu?Obciażenie 100% i temp ok 10-12* w górę. Może czujnik uwalony jakiś. Edytowane 16 Marca 2006 przez tomall0 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robak57 Opublikowano 16 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2006 ale jak mam nie w stresie to tem 29-34C Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 16 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2006 ...co może być jeśli rano włańczam kompa to bios nie trzyma mi ustawień tylko wszystko jest na defultBateria na płycie która podtrzymuje pamięć biosu do wymiany. Popytaj użytkowników takiej samej płyty głównej, bo może twoje problemy są znane i np coś nie tak z kalibracją czujnika jest, wada biosu itp. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robak57 Opublikowano 16 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2006 zgodzę się że bateryjka ale jak by płyta była stara (2lata) a ona ma zaledwie 5 miesiecy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
atomel Opublikowano 16 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2006 (edytowane) Umieszczajcie swoje wyniki maksymalnych stabilnych ustawień w SP2004 tutaj: http://217.172.39.212/~forum/index.php?showtopic=143350 Będze można porównać napięcia i ustawienia. Edytowane 16 Marca 2006 przez atomel Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blue Opublikowano 16 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2006 opanowałem , za duze V dawałem do 2800mhz i proc sie wywalał :D w rzeczywistości dzis tak sprobowalem jeszcze raz 2800mhz i działa!! 9*311 z 1.47v :)) jakby ktos chciał opteronki albo pamieci dobre to mam wystawione na alegro , do forumowiczow mały rabacik B) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zulusman Opublikowano 17 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2006 Go 4 more :P Zamowilem sobie juz chlodzenie na okolice PWMic wiec w przyszlym tygodniu moze cos wykrece jeszcze, jak juz ochlodze mobo. 60*C w okolicach socketu, to nieciekawa perspektywa na 24/7. Tymbardziej, ze zamierzam niebawem dawac prockowi wieksze Vcore i wieksze MHz... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robak57 Opublikowano 17 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2006 (edytowane) no i dziś znów odpalam kompa a tu defult w ustawieniach ???/? a godzina została jaka powinna być czyli nie bateryjka no i zmieniłem pastę i lepiej dokręciłem radiator i dalej sie grzeje 2 x sp2004 10min 2700mhz 1,4V temp. 65C 1x sp2004 temp 1h 55Cmax :mur: Edytowane 17 Marca 2006 przez robak57 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misio129 Opublikowano 17 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2006 no i dziś znów odpalam kompa a tu defult w ustawieniach ???/?to przypadłośc tych płyt głownych, ja mam to gdy wylacze/zrestartuje kompa zaraz po właczeniu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 17 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2006 zgodzę się że bateryjka ale jak by płyta była stara (2lata) a ona ma zaledwie 5 miesiecyPłyta jest 5 miesięcy w twoich rękach ale bateria - tego nie wiesz... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość vadzior Opublikowano 22 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2006 (edytowane) temat widze troche sbyczyl z kursu moze wracajac do tematu zbliza sie premiera conroe E4200 1,60 GHz 2 MB 800 MHz ? E6300 1,86 GHz 2 MB 1066 MHz $209 E6400 2,13 GHz 2 MB 1066 MHz $241 E6600 2,40 GHz 4 MB 1066 MHz $316 E6700 2,67 GHz 4 MB 1066 MHz $530 wszystkie modele to 2rdzeniowce zapowiada sie niezla oferta o cenach sporo nizszych niz u amd a e6300 raczej bedzie zblizony do amd x2 4600 (2x mniej cachu od testowanego E6700 ) obecne ceny u amd 4800+ $643 4600+ $556 4400+ $467 4200+ $362 3800+ $301 wiec u amd jest co ciac bo ceny wysokie nie jestem pewien czy z 3800 nie poradzi sobie nawet e4200 a jego cena moze oscylowac kolo 170$ nie wiedze opcji ze amd w lato nie obetnie cen o 40% tymbardziej ze 6 6 6 premiera am2 taki x2 od amd za 600zeta bedzie bardzo atrakcyjnym prockiem Edytowane 22 Marca 2006 przez vadzior Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyN Opublikowano 6 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2006 Zacząłem się ostatnio zastanawiać: * jednordzeniowce powoli odejdą w cień. AM2 przynajmniej na razie nie jest mocno atrakcyjne a z resztą przesiadka na nią to duże koszta (mobo, proc, pamięci). Zacząłem zastanawiać się nad jakimś dobrze kręcącym się dwurdzeniowcem. Na ile musiałby się kręcić żeby być znacząco wydajniejszy niż mój Venice 2,8GHz? Głównie w grach potrzebuję tej wydajności, reszta moich zastosowań nie potrzebuję tyle mocy. * Ktoś w PL sprzedaje selekcjonowane x2? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kas Opublikowano 6 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2006 (edytowane) Watpie, X2 jest obecnie zbyt drogie by ktos moglby pozwolic sobie na selekcje. Duze i bogate firmy nie zajmuja sie selekcja. Po cichu licze jednak ze Arche podejmie sie tego wyzwania moze niedlugo jak zacznemy do nich pisac maile z chcecia kupna selekcjonowanego dwujajowca zaczna to robic :) http://www.allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=3505076 Sam szukam opteronka 165 o podobnych taktach do mojego Venoce :) Edit: napisalem do arche z pytaniem czy beda selekcjonowali dwujajowce. Edytowane 6 Kwietnia 2006 przez Kas Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dem Opublikowano 6 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2006 @AndyN Mam ten sam dylemat. Miałem poczekać na AM2, ale jak widać niewiele (o ile w ogóle) będzie wydajniejszy od s.939. Sam szukam na Allegro jakiejś dobrej sztuki, ale raczej wolałbym Opka 165, aniżeli Manchestera 3800. Myślę, że 2800MHz @ 1.4 - 1.45v (BIOS) by mnie satysfakcjonowało :twisted2: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
victor89 Opublikowano 6 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2006 jeśli chodzi o sensownego 2jajowca - narazie pentium D 805 - z dobrym chłodzeniem potrafi wiele Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 6 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2006 Do gier jak na razie idealnym rozwiązaniem jest jedno jajowy dobrze kręcący się AMD, X2 póki co nie ma za wiele do powiedzenia w grach no chyba że ktoś chce puścić Prime i grać ale to się chyba mija z celem. Może i 2 jajka poprawiają komfort pracy w Windows-ie z kilkoma aplikacjami ale jak ktoś głownie gra czy benciach!e to ta możliwość raczej średnio mu się przyda. Podsumowując trzeba było by mieć tyle samo MHz na X2 co na powiedzmy Venice aby wydajność w grach byłą podobna, skoro i tak gra korzysta z jednego jajka. *X2 = ogólnie 2 jajka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
draak Opublikowano 7 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2006 (edytowane) Teoretycznie masz rację, ale w praktyce się mylisz ;) Faktycznie, na dzień dzisiejszy nie ma tytułu z pierwszoligowych gier, który czyniłby użytek z dwujajców. Ale są już od jakiegoś czasu dostępne sterowniki ati oraz nV, które dają (lub mają wkrótce dawać, vide c6.4 u ati) dodatkowego "boost'a" kartom vga (x1800/1900, 7800/7900) pracującym w duecie z dwujajcami. W rezultacie otrzymuje się ok. 5-10%fps więcej (aktualnie głównie marki i nie TYLKO 3dm06, gdzie jak wiadomo, różnica między dual a single core jest większa). Podsumowując, można mieć niżej taktowanego X2, który przegoni szybszego o ok 10% a64... ... o ile zapowiedzi ati/nV się w pełni potwierdzą ;) Edytowane 7 Kwietnia 2006 przez draak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blue Opublikowano 7 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2006 a ja mialem do sprzedania 2800mhz za 1350zl na alegro opteron165, ale juz sprzedany, a na twiku nikt nie chcial kupic... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kas Opublikowano 7 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2006 Oferta ARCHE: opt 165 @ 2450 MHz - 1450 zł opt 165 @ 2520 MHz - 1520 zł opt 165 @ 2600 MHz - 1600 zł opt 165 @ 2650 MHz - 1650 zł IMHO cholernie drogo :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 7 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2006 Niezbyt rewelacyjne osiągi w stosunku do kasy... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 7 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2006 @draak: Ja pisałem o tym co jest a o ty o tym co będzie więc wiesz… Zresztą patrząc na ceny, za kasę X2 2,45GHz masz 3GHz+ jednordzeniowaca, w takim wypadku już bym osobiście wolał jedno jajko bo różnica w MHz jest spora… Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyN Opublikowano 7 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2006 Roadmapy producentów procesorów jednoznacznie pokazują, że przyszłość procesorów highendowych należy do procesorów wielordzeniowych. Dokładanie kolejnych rdzeni a nie windowanie taktowań będzie metodą zwiększania wydajności. W chwili obecnej po prostu brak jest oprogramowania wykorzystującego atuty wielordzeniowości .... Ale za jakiś czas sytuacja się zmieni .... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 7 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2006 Ja absolutnie nie mówię że należy unikać procesorów 2/4/8 (czy tam ile tego będzie) jajowych, tylko że na razie nie widzę sensu zmiany DOBRZE kręcącego się jednordzeniowego procesora na 2 rdzeniowego (zazwyczaj dużo gorzej się kręcącego i dużo cieplejszego) zwłaszcza przy tych cenach. Tylko tyle miałem na myśli bo że przyszłość na leży do „kilku jajek” to chyba oczywiste. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyN Opublikowano 7 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2006 Ja absolutnie nie mówię że należy unikać procesorów 2/4/8 (czy tam ile tego będzie) jajowych, tylko że na razie nie widzę sensu zmiany DOBRZE kręcącego się jednordzeniowego procesora na 2 rdzeniowego (zazwyczaj dużo gorzej się kręcącego i dużo cieplejszego) zwłaszcza przy tych cenach. Tylko tyle miałem na myśli bo że przyszłość na leży do „kilku jajek” to chyba oczywiste.A ja Ci tego wcale nie imputuję. Peace and respect Ale wymiana mojego jednordzeniowca 2,8GHz na dwurdzeniowca 2,8GHz mogłaby mieć sens ... Mam WC więc z chłodzeniem pewnie nie byłoby problemu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 7 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2006 A ja Ci tego wcale nie imputuję. Peace and respect Ale wymiana mojego jednordzeniowca 2,8GHz na dwurdzeniowca 2,8GHz mogłaby mieć sens ... Mam WC więc z chłodzeniem pewnie nie byłoby problemu Jak najbardziej ale przy obecnych cenach selektów X2 toż to kosmiczne pieniądze. Co do temp na X2 zawsze będą dużo* większe nawet na WC. *pojęcie względne Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pcmax Opublikowano 7 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2006 x2 sa jescze za droge i nei sa wykozystywane dziisiaj tak bardzo (nie widac na dzisiejszym oprogramowaniu znacznych roznic) wiec cenowo sie nie oplaca ale jak jest okazja to dlaczego nie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...