dem Opublikowano 3 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2006 A skąd założenie, że DFI pokazuje prawdę?: http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=135875&st=70 AndyN, spokojnie, tamte 1200MHz @ 0.96v na jednym jajku potrafił chłodzić pasywnie freezer64 i był ledwie letni, tak więc nie ma paniki. Ale porównując, mój Venice @ 2700Mhz przy standardowym V (1,360v) miał około 39stopni (proc bez czapy), a ten X2 @ 2700Mhz przy standardowym V (1,312v) ma 41-42 stopnie z beretka na czole, więc nie ma co płakać ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyN Opublikowano 4 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2006 (edytowane) Dem Nie chcę żebyście traktowali to osobiście. Jestem zdania, że czujniki na mobo przekłamują. Nie ma sensu porównywać temperatur szczególnie uzyskanych na płytach głównych różnych producentów -------------------- Pytanie laika: czy po instalacji na mobo proca X2 trzeba w systemie coś instalować? Jakąś łatkę albo coś? Oprócz tego Optimizera? Edytowane 4 Sierpnia 2006 przez AndyN Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dem Opublikowano 4 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2006 (edytowane) Również uważam, że nie ma sensu porównywać temperatur z czujników na różnych płytach. Ale ja wyraźnie w poprzednim poście napisałem, jak sprawa wyglądała u mnie przy Venice 2700 (bez czapy) versus Toledo 2700 (z czapą). Płyta ta sama, temperatura w pokoju ta sama, bios ten sam. Róznicę 2-3 stopni, uważam za wyśmienity wynik, biorąc pod uwagę czynniki wymienione powyżej. Odpowiadając na drugą część Twojego posta. Ja zainstalowałem tylko Optimizera, aczkolwiek niedługo zrobię format C, gdyż mam taką zasadę, że jak zmieniam coś z ważnych komponentów w komputerze, to zawsze potem funduję sobię nowy system. Edytowane 4 Sierpnia 2006 przez dem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyN Opublikowano 4 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2006 (edytowane) :banana: :banana: :banana: :banana: ADA3800DAA5CD LCBIE 0618EPMW Z93757XXXXXXX :banana: :banana: :banana: :banana: Mam nadzieję, że się wykaże :twisted2: :twisted: Źródło: Apollo - podziękowania dla jednego z Forumowiczów ;) --------------- Dal zainteresowanych: CPU-Z pokazuje a poza tym mozna z procka odczytać ADA3800DAA5BV- e4 ADA3800DAA5CD- e6 końcówka BV = rewizja E4 = Manchester końcówka CD = rewizja E6 = Toledo Co do cache, o jego wielkości mówi cyfra przed oznaczeniami BV/CD - 5 oznacza 1 MB cache, 6 oznacza 2 MB cache. Manchester ma łącznie 1 MB cache, Toledo nominalnie ma łącznie 2 MB cache, lecz w wersji która na X2 3800 "udaje" jądro Manchestera cache ma 1 MB. Edytowane 4 Sierpnia 2006 przez AndyN Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ma1y Opublikowano 4 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2006 :banana: :banana: :banana: :banana: ADA3800DAA5CD LCBIE 0618EPMW Z93757XXXXXXX :banana: :banana: :banana: :banana: Mam nadzieję, że się wykaże :twisted2: :twisted: proline?? czy inne zródełko? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dem Opublikowano 4 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2006 (edytowane) Dzień drugi. Vcore wciąż na Auto (BIOS). Temperatura jest naprawdę imponujaca ( w pozytywnym znaczeniu), ale trzeba przyznać, że dziś jest o wiele chłodniej, niż wczoraj. Edytowane 4 Sierpnia 2006 przez dem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ma1y Opublikowano 4 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2006 Dzień drugi. Vcore wciąż na Auto (BIOS). Temperatura jest naprawdę imponujaca ( w pozytywnym znaczeniu), ale trzeba przyznać, że dziś jest o wiele chłodniej, niż wczoraj. ładne sztuki te Toledo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BananZwykly Opublikowano 4 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2006 (edytowane) Moje 2 rdzenie ( X2 3800+) pracuja nierownomiernie, jeden pracuje ciezej niz drugi. Jest na to jakas rada ? Chcialbym zeby pracowaly porowno. Dane pochodza z obserwacji Task Manager/Performace Edytowane 4 Sierpnia 2006 przez BananZwykly Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyN Opublikowano 4 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2006 (edytowane) Moje 2 rdzenie ( X2 3800+) pracuja nierownomiernie, jeden pracuje ciezej niz drugi. Jest na to jakas rada ? Chcialbym zeby pracowaly porowno. Dane pochodza z obserwacji Task Manager/PerformaceW jakich aplikacjach? Probówałeś to?: AMD Athlon 64/FX Dual-Core Optimizer http://downloads.guru3d.com/download.php?det=1443 Edit: najnowsza wersja: http://www.amd.com/us-en/Processors/Techni...71_9706,00.html Edytowane 4 Sierpnia 2006 przez AndyN Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sucker Opublikowano 4 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2006 W jakich aplikacjach? Probówałeś to?: AMD Athlon 64/FX Dual-Core Optimizer http://downloads.guru3d.com/download.php?det=1443Z tego co czytalem to on dziala wlasnie odwrotnie czyli obciaza jeden rdzen a dokladnie to dziala tak ze jezeli program nie potrafi korzstac z wielowatkowosci to nie rozdziela czasu na dwa rdzenia bo to strata czasu(i pamieci cache) ale obciaza tylko jeden rdzen co powoduje przyspieszenie w aplikacjach nie potrafiacych korzystac z wielowatkowosci :). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Buu Opublikowano 4 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2006 Odebralem swojego X2 :] Narazie nie testowany, jak wroce z pracy to go pomecze. Z tego co pamietam jest z 0916. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gosu001 Opublikowano 4 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2006 ja też mam zamiar kupić tego Athlonka 64 X2 :P a co do AMD Athlon 64/FX Dual-Core Optimizer to ciekawy artykuł znajduje się TUTAJ pozdro B-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiu Opublikowano 4 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2006 Odebralem swojego X2 :] Narazie nie testowany, jak wroce z pracy to go pomecze. Z tego co pamietam jest z 0916. Nie może być 09 :P Jak już to 06 ;) Zdawaj relacje z o/c :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyN Opublikowano 4 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2006 (edytowane) Odebralem swojego X2 :] Narazie nie testowany, jak wroce z pracy to go pomecze. Z tego co pamietam jest z 0916. Nie może być 09 :P Jak już to 06 ;) Zdawaj relacje z o/c :DZależy czy CD czy BV .... Jak swój będę montował jutro, ta pogoda mnie uśpiła ... 09 nie może być, niezależnie czy BV, czy CD, gdyż ta liczba określa rok produkcji.Masz rację. Chyba że procek z przyszłości (2009 r.) ;) Edytowane 4 Sierpnia 2006 przez AndyN Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dem Opublikowano 4 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2006 09 nie może być, niezależnie czy BV, czy CD, gdyż ta liczba określa rok produkcji. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 4 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2006 Buu ma BV i powinien nas juz dawno wynikami zarzucic a nie trzymac w niepewnosci. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Buu Opublikowano 4 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2006 (edytowane) Ja dopiero z pracy wrocilem :| Co do daty, walalem sie jest 0619 i cos BP.... Narazie lezy w duzym pudle obok A64 3200+ mobo, pamieci i innych rzeczy. Zmienilem rowniez w kompie pamieci z 4x512 na 2x1Gb CL2,5 (kingmax) ktore powinny isc wiecej niz obecne kingstony. Btw: Wymiana proca wyniosla mnie 300zl. Za pewien czas powinienem dac pierwszego screan-a ;) tylko cos zjem. EDIT: Pełne oznaczenia CPU: ADA3800DAA5BV LDBFE 0619WPBW Pierwszy raz widze taka serie :blink: Miał ktoś z nią kontakt? EDIT2: Padaka mi sie trafila :( Edytowane 4 Sierpnia 2006 przez Buu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caleb Opublikowano 4 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2006 Czyżby Menchestery nie nadawały sie już do OC? :| Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Buu Opublikowano 4 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2006 (edytowane) Moze inaczej. Na defoult voltage doszedlem do 2,3Ghz, czyli niewiele. Obecnie chodzi na 2,55Ghz przy 1,48V. Powiem szczerze, że liczyłem na wiecej na defoult voltage (tak do 2,5Ghz myslalem że dojde). Nie powiedziałem jeszcze ostatniego slowa ;) Docelowo na codzien ma byc ponad 2,6Ghz :wink2: starczylo by mi 2,65ghz :] EDIT: Cieplejszy rdzen w stresie (Seti na oba rdzenie oraz SP rowniez na oba rdzenie) ma 48C (dla porownania A64 2,7Ghz 1,42V mial w takich samych warunkach rowniez 48C). Edytowane 4 Sierpnia 2006 przez Buu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grykom Opublikowano 4 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2006 Czy jest jeszcze jakis sklep, w ktorym, jakby to powiedziec, mozna sobie np. wykupic gwarancje ze dostanie sie Toledo ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pinki Opublikowano 4 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2006 Trzeba dzwonic do apollo a najlepiej isc osobiscie i na pewno cos sie znajdzie, ja w zaufanym sklepie sobie zarezerwowalem i czekam na dostawe :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Evil-bart Opublikowano 4 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2006 Opłaca się brać toledo (jedyny egz. tam gdzie sprawdzałem :? ) za 500zł bez gwarancji OEM ? :unsure: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Buu Opublikowano 5 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2006 (edytowane) Najpierw wrazenia : Na X2 pracuje sie znacznie i odczuwalnie przyjemniej w Windzie niz na single-core, wszystkie programy laduja sie szybciej i plynniej, mimo mniejszego zegara (2Ghz vs 2,7Ghz) ogolne odczucie wydajnosci jest wieksze na X2. Nie wiem jak z grami bo nie gralem jeszcze ;) Po wczoorajszych kilku godzinach testow doszedłem do stabilnych 2,55ghz Niby nie jest to duzo ale jestem zadowolony ze zmiany, wiadomo jest pewien niedosyt że nie dorwałem CD ale imo ~2,6ghz na dual-core to jest cos i wydajnosc takiego zestawu w codziennej pracy _net, mp3, kodowanie filmow, seti ;) jest wyraznie wieksza. Btw: Mimo odpalenia 2x seti, 2x Sp2004 i SuperPi komp szybciej reagowal na polecenia niz na venicie i 1xseti 1xSP2004 i 1xSuperPi EDIT: Ja bym nie bral proca bez gwary. Edytowane 5 Sierpnia 2006 przez Buu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyN Opublikowano 5 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2006 Zostaje czekać na system i programy 64-bitowe oraz oprogramowanie wykorzystujące wielordzeniowość Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malkovich Opublikowano 5 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2006 może mi ktoś rozszyforwać oznaczenie mojego CPU? ADA3800IAA5CU LD84F 0626XMPW Q95989XXXXXXX AMD X2 3800+ AM2 chodzi mi o rdzeń, rewizję itd ;-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Megabyte Opublikowano 5 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2006 malkovich: to Windsor :P AndyN: Ja mam odwrotnie. To programy czekają aż mój sprzęt dorośnie :] Niech się ktoś wymieni i da mi X2 Am2 w zamian za X2 s939 ;D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dem Opublikowano 5 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2006 Kolejny (trzeci) dzień. Pogoda sprzyja. Na dworze 21C. Test robiony w samo południe (kto by pomyslał jeszcze tydzień temu, że będzie to możliwe ;) ) Wynik: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Buu Opublikowano 5 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2006 (edytowane) <zazdrosny> <bardzo_zazdrosny> :| a u mnie zegar wynosi 2560mhz przy rozsadnym V (1,48V - mierzone miernikiem)...... EDIT: hmmm u ciebie dem TcaseMax wynosi 65C a u mnie 63C, TDP u ciebie 71,9 W a u mnie 65,6 W. @AndyN a jak to u ciebie wyglada? Edytowane 5 Sierpnia 2006 przez Buu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyN Opublikowano 5 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2006 Buu Masz DFI? Jak Wy miernikiem mierzycie vcore? :blink: Jeszcze nie zamontowałem, kwestia godziny Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Buu Opublikowano 5 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2006 (edytowane) Mam MSI a na MSI sa punkty do mierzenia vcore ;) nie wiem jak na DFI Dzieki miernikowi doszedlem do "magicznej" wlasciwosci mojej plyty. Mianowicie plyta pozwala podniesc napiecie o 0,05V powyzej domyslnego napiecia cpu, czyli dla Venica dawalo to 1,45V a dla X2 daje 1,4V, dalsze zwiekszanie napiecia nic nie daje. Tzn nie daje gdy wybiera sie "na sztywno" napiecie. Ustawiam w BIOS-ie 1,425 a on daje 1,4V, moge ustawic 1,5V a on i tak da 1,4V. Na szczescie da sie te wartosci podbic % zwiekszeniem napiecia (+3,3% ; +5% ; +8,3% ; +10% ) czyli maksymalnie dla X2 moge dac (teoretycznie) 1,54V, jednak mobo to i tak podbija i wychodzi 1,6V. Takie mobo :| Edytowane 5 Sierpnia 2006 przez Buu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...