Skocz do zawartości
dem

Athlon X2 - Wszystko O Dwurdzeniówkach Amd

Rekomendowane odpowiedzi

1.45V to wieksze napiecie, wieksza temperatura, wieksze obroty wentylatora, czyli glosniej.

Nadal nie wiem czy brac tego 4400+, patrzyłem na Xs-ie to potrzebyja wiekszego V do pracy przy 2,7GHz niz te nowe X2 3800+, z tego wiele nie dociaga do 2.7Ghz a jak dociagna to cis kolo 1,47-1,5V...

Założysz Ninje i nie będzie żadnych problemów z temp i głośnymi wentylami.

U mnie 33-35st.C idle i 45-48st.C podczas max obciążenia przez dłuższy czas. Wentyl na radiatorze jest niesłyszalny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Np. Ja.

1.45V to wieksze napiecie, wieksza temperatura, wieksze obroty wentylatora, czyli glosniej.

Nadal nie wiem czy brac tego 4400+, patrzyłem na Xs-ie to potrzebyja wiekszego V do pracy przy 2,7GHz niz te nowe X2 3800+, z tego wiele nie dociaga do 2.7Ghz a jak dociagna to cis kolo 1,47-1,5V.

:huh: czlowiek ciagle musi miec jakies problemy.......

myśl dnia:

a miało być tak pięknie :angry:

4400+ strasznie się grzeje z czapką, chyba że moja była super krzywo założona. Bez czapki mam 2660mhz przy napięciu 1.475v, wyższego napięcia nie dawałem więc nie wiem ile poleci max.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zrobiłem maleńki test Frapsem w NFS Most Wanted.

Najpierw właczyłem tylko na jednym jajku, następnie na obu jajach.

Wyniki:

Jedno jajko				   Dwa jajkamin			35							 37max			78							 80avg			59,14						59,9

Bez aplikacji pisanych pod procesory wielordzeniowe X2 wydaje się bezsensem :blink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jedno mnie martwi. X2 z 2x1mb cachu nie sa juz produkowane i to co mozna kupic to zwykle magazynowe "lezaki", 3800+ CD to nowa seria cpu i kreca sie baaaaardzo dobrze, menchestery tez sa lezakami i ... leza.

Czyli moze sie okazac że 4400+ ktorego teraz kupie nie bedzie sie niczym roznil od tego ktory ma rafa i themOn, czyli 2,6Ghz na "astronomicznym" napieciu (1,57V to juz jest calkiem sporo, chodzi mi o ciebie rafa ;) ).

Powiem szczerze, troche mnie wnerwił X2 do tego poziomu, że chce mi sie sprzedac całego kompa w diabły i nie miec problemu ;)

Czyli..... postaram sie go wymienic na 3800+ CD a jak go nie dostane to wezme chyba 4400+ (albo zostane bez cpu... potem sprzedam mobo, grafe, rozdysponuje ram i bede czekal na K8L )

Edytowane przez Buu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O rany, nie rozczulajcie sie tak, poscig za fps-ami.. Macie procesor z dodatkowym jadrem wiec mozecie grac w czasie gdy komputer cos przelicza w tle... Komfort z praca przy pc ktory ma taki procesor do jednojajowca(dla osob ktore nie ograniczaja sie tylko do gier) defakto powinien byc duzo wiekszy.. i chyba tak jest?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie różnica temperatury między rdzeniami wynosi 5C (czasem sięga 8 stopni). :huh:

To pewnie dlatego jedno jajko wysypuje się o wiele szybciej od drugiego.

MBM natomiast, pokazuje mi temperaturę cieplejszego jaja.

Dołączona grafika

Coś dla FanBoy ;)

Tapeta X2 1600x1200 (jest też w FAQ)

Dołączona grafika

Edytowane przez dem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A masz może 1280x1024? ;)

No kto jak kto ale ty powinieneś wiedzieć że jest taka przeglądarka obrazków "Irfanview" którą możesz sobie przeskalować obrazek :) :wink:

@ Buu - ja od razu wyczułem że to o mnie chodzi :lol2:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No kolego Demek, nie ładnie tak zmieniać założyciela wątku i kasować mój post. Było się zapytać na PW to bym odstąpił bez kłopotu, jak się chcaiło coś ładnego zrobić.

No, ale ostatecznie nie chowam urazy - bardziej żartuje - ale ślad jakis po mnie byś tam zostawił dla potomnych ;)

No coż, moderatorowi +10 % za bezpodstawne kasowanie postów ;)

Edytowane przez Gray

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja zrobiłem FAQ, a to moderka zmieniłą właściciela 1 posta.

Na 3GHz temperatury pokazywane przez Core Temp są monstrualne. MBM w tym samym czasie pokazuje 47C :P

Dołączona grafika

Niestety chwilę później nastąpił restart.

Edytowane przez dem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czytam tak ten temat, i wszyscy piszą, że ich manchester to padaka. Ale ja na swojego nie mogę narzekać. Może i nie kręci się tak dobrze jak Toledo, ale mam stabilne 2.75GHz przy 1.4V. Może jak bym mógł dać więcej V, to by poszedł więcej :D Po co mi więcej. Na codzień i tak działam na 2.61GHz 1.4V.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czytam tak ten temat, i wszyscy piszą, że ich manchester to padaka. Ale ja na swojego nie mogę narzekać. Może i nie kręci się tak dobrze jak Toledo, ale mam stabilne 2.75GHz przy 1.4V. Może jak bym mógł dać więcej V, to by poszedł więcej :D Po co mi więcej. Na codzień i tak działam na 2.61GHz 1.4V.

no to całkiem nieźle

buu - są też 4200+ Toledo

a 4400 rzeczywiśćie troche słabiej wypadają...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z tego co wiem to jest szansa ze w nastepnych dostawach beda toledo i to w nizszej cenie ( dolar spadl ponizej 3zl) a to powinno sie odbic w cenie sklepowej x2 na poziomie 530zl .. o ile sprzedawcy nie narzuca za duzej marzy .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanie do Was, gdyz potrzebuje na szybko odpowiedzi. Mowiac dokladniej dwa pytania :)

1. Czym rozni sie x2 4400 od opterona 165 ?

Opteron ma jedynie nizsze taktowanie ( 1.8Ghz ). Natomiast cache taki sam ( 2x1mb ), jadro to samo ( Toledo ).

2. Czy Waszym zdaniem oplaca sie kupic w/w opterona, selekcje ktory kreci sie na 3.0Ghz przy 1.55V ? ( kod producenta: OSA165DAA6CD

stepping: CCBBE 0617FPMW )

Edytowane przez Malik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tutaj są CD pisałem odpisał mi ze to Toledo http://www.allegro.pl/show_item.php?item=118760356

A to ja nie chwaląc się gom zakupił B-) . Był zły opis co do rdzenia - jeden tel. rezerwacja i go mam. :-P ( ADA3800DAA5CD LCBIE 0618 EPMW). Wbrew opisom trzeba dzwonić lub @ dla pewnosci i spokojności sumienia. Składam dopiero za tydzień z ASROCK 939DUAL SATA2. Zobaczymy. Życzę powodzenia w łowach na CD ( sprzedawca mówił, że straszny ruch się zrobił na AMD 64 X2 ???? ). Pozdrawiam.

Edytowane przez TOM68

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanie do Was, gdyz potrzebuje na szybko odpowiedzi. Mowiac dokladniej dwa pytania :)

1. Czym rozni sie x2 4400 od opterona 165 ?

Opteron ma jedynie nizsze taktowanie ( 1.8Ghz ). Natomiast cache taki sam ( 2x1mb ), jadro to samo ( Toledo ).

2. Czy Waszym zdaniem oplaca sie kupic w/w opterona, selekcje ktory kreci sie na 3.0Ghz przy 1.55V ? ( kod producenta: OSA165DAA6CD

stepping: CCBBE 0617FPMW )

1. Różni się jedynie mnożnikiem Opek ma x9, a 44 x11.

2. Wszystko zależy od cyfry, jaką sobie życzy za CPU sprzedający.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi