Mardok Opublikowano 2 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2005 (edytowane) Raczej na pewno wina temp bo skoro 1x 2,7GHz już się grzeje to co dopiero 2x 2,7GHz ;) Ewentualnie może być za mało V w końcu teraz kręci się 2 rdzenie na raz i jednemu rdzeniowi może wystarczać takie napięcie natomiast drugiemu już nie, uroki X2 ;] No i należy dodać na koniec dość oczywistą sprawę czyli max stabilne MHz na X2 równa się max stabilnym MHz „najgorszego” jajka. Edytowane 2 Września 2005 przez Mardok Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Waldi Opublikowano 2 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2005 Nie podejrzewam , ażeby było mało V. Nowa mocna zasiła, bez Sli, niezbyt prądożerna grafa. To wszystko wina tej no jak jej tam ... temperatury :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 2 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2005 Mi chodziło że o dane VCore dla CPU a nie o to że zasilacz rady nie daje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yotomeczek Opublikowano 2 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2005 Nie podejrzewam , ażeby było mało V. Nowa mocna zasiła, bez Sli, niezbyt prądożerna grafa. To wszystko wina tej no jak jej tam ... temperatury :lol: 1628521[/snapback] to że nowa i ma napisane 410W nie oznacza że nie może siadać .... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Waldi Opublikowano 2 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2005 to że nowa i ma napisane 410W nie oznacza że nie może siadać .... 1628525[/snapback] Święta racja, ale ze trzy redakcje były zadowolone z tej zasiłki, więc prawdopodobnie prądu starcza na dwa rdzenie i to czystego. Ale Mardok może mieć rację, pisząc o nierównym wymaganym (minimalnym) napięciem. Podniosę napięcie o oczko (tak żeby wyrównać szanse obu redzeni), lub dwa i zobaczymy co się stanie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Waldi Opublikowano 2 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2005 (edytowane) Jesli mozesz to odpal sobie a64maxtemp (dalem wczesniej linka) i sprawdz jakie vcore i maxTcase ma twoj proc. 2600 przy 1.38v - nice :D 1628442[/snapback] Wynik jest taki: CPU Information (CPU #1): Standard CPUID: Family: F, Model: B, Stepping: 1 Extended CPUID: Family: F, Model: 2B, Stepping: 1 CPUID String: 20FB1 Processor APIC: 0 Processor: AMD Athlon 64 X2 3800+ (Manchester) CPU Speed: 2600.40 (260.04 x 10.0) Revision: BH9-E4 Platform: Socket 939 Startup VCore: 1.300v Maximum Case Temperature = 61C Written by: Arthur Liberman. Contact me at: Arthur_Liberman@hotmail.com .edit w cinebench osiągnąłem wynik 36,7 przy prędkości 2700MHz i ustawiniach pamieci na 180mnożnik co dawało cirka 246MHz. Zrzut ekranu poszedł. Edytowane 2 Września 2005 przez Waldi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Matiz Opublikowano 2 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2005 Szkoda, że w zestawieniu nie ma x2 4000+ po 1mb kaszki na rdzen, to byłby chyba najpopularniejszy model :P przynajmniej taki u mnie by miejsce znalazł;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 2 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2005 Szkoda, że w zestawieniu nie ma x2 4000+ po 1mb kaszki na rdzen, to byłby chyba najpopularniejszy model :P przynajmniej taki u mnie by miejsce znalazł;) 1629559[/snapback] No nie narzekajmy już tak obywatelu ;) X2 3800+ wcale tak źle się nie prezentuje, różnica pewnie będzie podobna jak między SD a Venice. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qical Opublikowano 2 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2005 36.7 - ladnie :) 1.3v - czyli mialem racje z vcore :) 61C maxtcase - calkiem niezle :) (max jaki widzialem dla 3800+ to 71C) Moze powalczysz jeszcze o wiecej niz to 2700? :) Przy jakim vcore tyle poszlo? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 2 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2005 O więcej ? Z tego co napisał Waldi to, to 2700MHz nie było w pełni stabilne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Waldi Opublikowano 2 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2005 36.7 - ladnie :) 1.3v - czyli mialem racje z vcore :) 61C maxtcase - calkiem niezle :) (max jaki widzialem dla 3800+ to 71C) Moze powalczysz jeszcze o wiecej niz to 2700? :) Przy jakim vcore tyle poszlo? 1629617[/snapback] Przy "pełnym" dla DFI czyli 1.55v .próbowałem na 274, ale sie wywalił. Myslę , że granica jest blisko. Pamietaj , że wszystko sie dzieje na miedzianym Freezonie, czyli wiaterek. Mysle sobie, że Low power umozliwia pracę w okolicach 2500-2600 na znacznie niższym napięciu, ale gdy dochodzę do 2700 , czyli granicy stabilnej pracy (przy dużym obciążeniu) tego procka to się liczy już tylko napiecie i temperatura. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Waldi Opublikowano 2 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2005 O więcej ? Z tego co napisał Waldi to, to 2700MHz nie było w pełni stabilne. 1629639[/snapback] To się trochę wyajaśniło: Po otwarciu obudowy, wywaleniu obniżaczy obrotów, dopasowaniu napiecia vcore i wyłączeniu w biosie niepotrzebnych ustrojstw - stabilnie poleciał na 270 w cinebench i w 2xseti = po jednym na rdzeń. Kodowanie audycji w mpeg do DVD poszło gładko, ato potrafi wywalić wiele procków. Wiem coś o tym. Myślę , że granica stabilnej pracy dla tego egzemplarza to ciut powyżej 2720 MHz. Na dzisiaj uważam, że ograniczeniem dla tego egzemplarza jest temperatura, bo na lajciku działa na 2800 (wiecej nie sprawdzałem-w myśl zasady, że stabilność się liczy). Już widzę te niedługo selekcjonowane X2 na Allegro. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 2 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2005 Najlepszym testem obu rdzeni będzie wspomniane już wcześniej przeze mnie SP2k4 one „Ci prawdę powie” i da ci największą pewność że nie spotka cię jakiś nie planowany zwis/reset podczas wykonywania jakiejś ważnej czynności to było po pierwsze a po drogie mógłbyś nie pisać jednego posta pod drugim tylko wyedytować poprzedni. A na sam koniec życzę jak najwięcej MHz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Saimek Opublikowano 3 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2005 Kurcze fajne te X2 =)) ja licze seti i to jak HT w Pentkach... zawsze tego zazdroscilem tym ktorzy liczyli SETI na p4 =) czasy gorsze ale 2 probki na raz :P jak juz ustabilizuje mojego Venice to zobacze jakie bede mial czasy... ponizej godziny powinienem zejsc :) a co do seti polecam zoptymalizowane klienty pod SSE3 =) wczesniej na standardzie lecialem socket A 2:50, optymalizowany klient 2:15-2:20 takze wypas... sorry za OT :> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 3 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2005 Żadne HT w P4, bo logiczny a fizyczny rdzeń to jak niebo a ziemia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ricci Opublikowano 4 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2005 Narazie w wątku przewijają sie 2 egzemplarze X2 i juz widać że minimalnym rozsądnym chłodzeniem do tych procków jest WC (jezeli są podkrecane) :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 4 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2005 To było do przewidzenia w końcu nie chłodzimy przy taki procku jednego jajka a dwa wiec musi być cieplej ;) Szkoda że WC „kończy się” na okolicach 3GHz na jednym rdzeniu, ciekawe do ilu MHz starczy na dwóch. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sulaco Opublikowano 5 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2005 a co powiecie na 27,8s w cinebenchu ? B) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yotomeczek Opublikowano 6 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2005 a co powiecie na 27,8s w cinebenchu ? B) 1634709[/snapback] Hehe nieźle W sandrze też ładne wyniczki mają .... Jak ktoś wykorzysta 2 rdzenie - to fajna sprawa :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyN Opublikowano 6 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2005 Ktoś już zdejmował czapkę? Jak wygląda X2 naked? Bloczek chyba jakiś specjalny musi być .... Bo jeśli to dwa oddzielne jajka o powierzchni każdy np. Venice .... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Waldi Opublikowano 6 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2005 Raczej się nie zanosi, abym zdejmował czapkę swojemu X2. Z mojego "wypasa" za "kilka" miesięcy to szmelc będzie i wówczas zapewne cosik z nim zrobić będę chciał. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klmn Opublikowano 6 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2005 Z tego co gdzies widzialem to jest to w jednym kawalku, i nie 2x wiekszym niz venice Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 6 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2005 a co powiecie na 27,8s w cinebenchu ? B) 1634709[/snapback] W 32 czy 64 bit ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sulaco Opublikowano 6 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2005 W 32 czy 64 bit ? 1635275[/snapback] leee wszystko psujesz :P 64...w 32 az 35,9 - 4400@2,75 1,5V Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 6 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2005 leee wszystko psujesz :P 64...w 32 az 35,9 - 4400@2,75 1,5V 1635300[/snapback] Tak też podejrzewałem że 64bit ;) Co do psucia to tak jakoś samo wyszło ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszonek Opublikowano 6 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2005 Ładny wyniczek ;) Najakis czas to cinebench bedzie smiesznie wygladał na oczatku, bo juz co raz blizej granic i duzo osob z takimi samymi wynikami bedzie... fajnieby było miec takiego 4400, nie powiem, ale moze sie niedlugo pobawie. Ciekawe czy jest jakis **** co9 sobie kupi 4600+ :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sulaco Opublikowano 6 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2005 odnosnie temp. odpalajac s&m temp. pstryka sobie pomiedzy 33, a 85st - tak w speedfan jak i w everest. przy dociazeniu proca renderingiem, temp nie przekracza 61st... jakos nie mam koncepcji jak wytlumaczyc zachowanie s&m, bo albo dioda swiruje, albo faktycznie s&m tak "wypala" proca... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Saimek Opublikowano 6 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2005 61 st? o mamo. czym to chlodzisz? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binek Opublikowano 6 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2005 ja to chyba okradne bank :rolleyes: 3800+ x2 :wub: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sulaco Opublikowano 7 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2005 61 st? o mamo. czym to chlodzisz? 1636196[/snapback] xp120+papst@1600rpm...proc @2,7 przy 1,5V...nie wiem ile prawdy jest w tym co pokazuje system, ale sadze, ze od pewnej temp. wskazania staja sie "bardziej obarczone bledem".... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...