Skocz do zawartości
dem

Athlon X2 - Wszystko O Dwurdzeniówkach Amd

Rekomendowane odpowiedzi

Ja widocznie też dostałem proca pakowanego przez stażystę, bo kartonika nie było, tylko bąbelki. Całe szczęście miałem odbiór osobisty i procek uniknął pocztowych przygód. Wszystkie nóżki proste, dlatego nie mam pretensji, ale osoba poszkodowana rzeczywiście może czuć żal. Napewno to był ostatni taki przypadek.

@PawelDK nie ma sensu brać modelu 4400+, lepiej brać 3800+ toledo, świetnie się kręcą, pewnie lepiej od 4400+.

Edit: niecierpliwi płacą więcej ;) Toledo za 599pln, szkoda tylko że gość skopiował opis, za to chyba jest zawieszenie konta.

http://allegro.pl/9088_athlon_64.html?id=9...w=gtext&p=1

Edit2: już wiem skąd ta cena, to procki od Tomka co do Gdańska poszły, tylko było ich 10, a w sprzedaży jest 9. Czyli są przeselekcjonowane :P

Procki rzeczywiscie ode mnie - ale chyba juz ich nie bedzie za ta cene - troche przekalkulowal sie ten kolega... liczyl na luke w prawie europejskim - po krotkiej rozmowie zauwazyl swoj blad w mysleniu .. .. .. .. ..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do gier nie ma sensu brac dwurdzeniowca, lepiej zainwestowac w lepsza grafe. Ja wzialem bo czesto obrabiam filmy z kamery mini dv i jak moj dziadek athlon 1,3@1,5 meczyl sie z obrobka godziny filmu 6 godzin to stwierdzilem, ze to nie ma sensu. Teraz zajmuje to samo dwujajowcowi 37 minut przy wykorzystaniu NeroVision Express, ktory obsluguje w pelni 2 rdzenie (Ulead Video Studio nie obsluguje i robil to na tym sprzecie 1h 26min). Takze jesli tylko gry to nie polecam, natomiast wygoda pracy w samym systemie i rozkladanie roznych zadan na dwa rdzenie powoduja, ze slowo "zamulony komp" mozna odlozyc do lamusa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja dzisiaj zostalem szczesliwym posiadaczem x2 4400+ toledo 2mb cache, z serii CCBWE 0551WPMW

kupilem go po bardzo dobrej cenie, tylko troche sie zmartwilem ze pewnie OC bedzie slabe, sadzac po wynikach z 1str topicu..

no! juz sie pochwalilem ;P niedlugo kupie grafike i wezme se za testy.

Pzdr

tak sobie szperam w necie, i mam pewne pytanie. czy moj procek to nie jest to samo co opteron 165,a po podkreceniu Fx60 ?

Edytowane przez pr1nce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

x2 4400+

Toledo

256Kb L1

2x1MB L2

11x

2200 Mhz

1.35v

Opteron 165

Toledo

256Mb L1

2x1Mb L2

9x

1800 Mhz

1.3v

Oprócz innych pudełek :wink: pewnie optreonki dostają lepsze kawałki wafla, a gorsze idą na x2.

Edytowane przez -Caleb-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja dzisiaj odebrałem swojego "dwujajowca" :D

Wynotowałem oznaczenia:

ADA3800DAA5BV

LDBFE 0614WMPW

2926899D60584

Czego mogę się spodziewać po tej serii jesli chodzi o OC?

Wiem że wyjdzie w praniu, ale pewne serie są "łatwiejsze" :D

I jeszcze jedno: czy koniecznie musze instalować optymalizery o których mowa w topicu?

Edytowane przez SAVER

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja dzisiaj odebrałem swojego "dwujajowca" :D

Wynotowałem oznaczenia:

ADA3800DAA5BV

LDBFE 0614WMPW

2926899D60584

Czego mogę się spodziewać po tej serii jesli chodzi o OC?

Wiem że wyjdzie w praniu, ale pewne serie są "łatwiejsze" :D

I jeszcze jedno: czy koniecznie musze instalować optymalizery o których mowa w topicu?

Nic o tej serii nie znalazłem, więc pewnie nic specjalnego. Zobaczysz jak pokręcisz.

Co do optymalizera, oczywiście że nie musisz go koniecznie instalować, nikt Cię do tego nie zmusza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam serie tak jak w sigu i ustawienia poszly jak w sigu, tzn. 2,6 to nie wiem czy jest max bo wyzej nie sprawdzalem. Radze wrzucic sterowniki od AMD (do prockow 64 bit). Optimizer daje taka roznice tylko, ze normalne oprogramowanie obslugujace jeden rdzen obciazalo by jedno jajko, natomiast on rozklada to obciazenie po 50%ok. na kazde. W aplikacjach 2 rdzeniowych jest to samo tylko, ze oprogramowanie samo wykorzystuje efektywnie 2 rdzenie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do mnie też dotarł dzisiaj dwujajowiec.

Seria: ADA3800DAA5CD

LCBIE 0627 TPMW

Z956379G61345

Z tego co wygooglowałem to na takim ktoś wykręcił 3400Mhz na 1,35v :lol:

http://cooling-masters.com/forum/sujet-425...tml#entry206067

Wieczorem zabiorę się za testy. Na razie 2000 Mhz na 1,3v - niech się wygrzeje. Cudów sie nie spodziewam tym bardziej, że epox potrzebuje trochę wiecej napięcia niż dfi. Sprawdzone na moim sandiego.

pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Już wiem czemu nic nie znalazłem o menchesterze SAVER'a.

Chyba źle podał serię. Powinno być 0614WMPW.

Spr. jeszcze raz. Jeżeli tak będzie to możesz się spodziewać takich wyników o jakich mówi ChrisG.

Edytowane przez woj84

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Procki rzeczywiscie ode mnie - ale chyba juz ich nie bedzie za ta cene - troche przekalkulowal sie ten kolega... liczyl na luke w prawie europejskim - po krotkiej rozmowie zauwazyl swoj blad w mysleniu .. .. .. .. ..

Pewnie chcial kupic za cene netto i sprzedac w Polsce bez placenia VAT :) Skad ja to znam ;) (u nas w firmie tez nieraz zjawiaja sie tacy klienci). Niestety tak sie nie da :(

ps. OT: A ja Panowie (i Panie ?) koncze swoja przygode z AMD. Ladnych pare lat juz minelo, ale nadszedl czas przejsc do obozu niebieskich :)

Edytowane przez ridczak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam dzis dotarl do mnie toledo 3800+ od Pana Tomasza.. no coz tu duzo mowic.. kilka szybkich testow na pozyczonej zasilce od kumpla ( fortron 350w :lol: ) i 1sze wyniki dosyc ladne.. na 1.38v robi - przypominam na szybko - 3 ghz.. jak tylko dojdzie tacens 560w to zobaczymy coz z tego bedzie ;)

ps.paczka od Pana Tomasza "pancerna" mozna by powiedziec wiec nie marwic sie :>

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jestem po pierwszej fazie testów :)

Na razie poszły Marki 2001 SE i 2003.

2001 SE - było 20197(Venice 3000+) a jest 22729

2003 - było 14505(Venice 3000+) a jest 15025

Wyniki zatem wzosły,więc chyba wszystko ok. Na razie wrzuciłem sterowniki do AMD 64.

Poza tym w grach haczenia itp. nie zauważyłem. Np. Doom3, Tomb raider the angel of darkness.

Ale wzrost szybkości jest zauważalny :D

Edytowane przez SAVER

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam dzis dotarl do mnie toledo 3800+ od Pana Tomasza.. no coz tu duzo mowic.. kilka szybkich testow na pozyczonej zasilce od kumpla ( fortron 350w :lol: ) i 1sze wyniki dosyc ladne.. na 1.38v robi - przypominam na szybko - 3 ghz.. jak tylko dojdzie tacens 560w to zobaczymy coz z tego bedzie ;)

ps.paczka od Pana Tomasza "pancerna" mozna by powiedziec wiec nie marwic sie :>

pozdrawiam

nie wiem w czym ten tacens ma być lepszy od Fortrona :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No do mnie też dotarł Toledo 0627 TPMW od Tomasza ale nie jest dobrze

Na 260x10 wywala się na def w marku 05 i w SP2004 ... coś chyba nie halo jest ... memy na 100, vcore 1.35v httx3

NA 250x10 nie ma problemów ale wyżej poprostu nie idzie, w dodatku w 3D 05 na cpu test pojawiły się arty - co jakiś czas czarny pas albo kawał textury :| co jest? :mur:

Temperatury spoko bo 40C według Core Temp nie przekraczają :|

Na podkręconej grafie jak w sigu 3D 05 wywala sie już na drugim teście a jak ją odkręce na def to przechodzi prawie cały (wywala sie na drugim cpu).

Jakieś sugestie?

System Xp Sp1 a zasiłka to chief 420W PFC ...

Edytowane przez -Caleb-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bylo juz wczesniej ze na expoxach ciezko o dobre wyniki...widac sie to potwierdza . a u mnie taka zasilka ciagnela spokojnie bardziej wymagajacy cfg wiec to nie ona raczej

Edytowane przez robot

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sądzisz że to mobo?

W sumie ... moja stara Venecja szła looz 2600 na 1.45v ale 2700 nawet na 1.55v nie chciała robić ni c...ja :| co dziwne był to slekt który na DFI podobno robił te 2600 na 1.4 - 1.42v ... wtedy jakoś mnie to waliło :wink:

Jako że kilka osób ma już cpu z tej serii to wieżę w ten procesor że potrafi wyciągnąć znacznie więcej ...

IMO na 250x10 i grafa def takty przechodzi 3D 05 bez problemu (i bez artów o_O) oraz 45 min SP2004

Edytowane przez -Caleb-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

spróbuj na mnożniku 9

Tak samo, 2600 (9x290) na def nie idzie ... SP2004 wywala sie od razu po odpaleniu :|

NA 250x10 przy 7600GT 610/810 śmiga bez problemu ... granicą bólu jest 2600 nieważne czy na mnożniku 9 czy 10

Czego to może być wina?

http://img170.imageshack.us/my.php?image=x23800dk4.jpg

Tamperatury bardzo niskie ... aż dziwne :| ... cały czas tylko Fresiek 64 Pro

Edytowane przez -Caleb-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Caleb - ja mam dokładnie to samo co Ty. Też mam epoxa. Coś w tym musi być - skoro mamy wręcz identyczne wyniki !

A jaka seria? Też od Thomasa 0627?

Cóż ... dopiero teraz widze czego mojej mobo brakuje ... najniższe napięcie jakie daje to -0.1v o_O czyli i tak wychodzi 1.35 :| wg. odczytów.

Jedno mnie tylko zastanawia, jak przewijam suwak z vcore w bios to kończy się na wspomnianym -0.1v ale widać ze pasek nie doszedł do końca (suwak przewijania) i tak jakby coś tam jeszcze było do wybrania ale nie daje rady przesunąć ... :| lol

Do tego podczas obciążenia 2xSP2004 vcore spada do 1.29v - 1.3v

Zdażały się też resety w 3D 05 na wyższych ustawiach :|

Edytowane przez -Caleb-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kilka postów wyżej pisałem ;-)

Ja mam możliwości pełnych zmian napięcia - ale nic nie pomaga dałem nawet 1,45v i 2600 mhz nie przechodzi. Procek zachowuje się zupełnie jak najzwyklejszy manches. Albo mam coś z moim hardware, źle go podkręcam albo mam najwiekszego pecha na tym forum :blink:

Przydałby się ktoś z dfi do testów

Edytowane przez Sołtys25

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi