Skocz do zawartości
cyra

cd-rom odpowiedzialny za zwisy komputera????

Rekomendowane odpowiedzi

mam problem... od ok. 3 tyg. moje urzadzenia pelniace funkcje cd-romu (nagrywarka i dvd liteon) prawdopodobnie powoduja powazne zwisy mojego kompa....

jezeli np. cos instaluje z plyty cd, nie ma takiej mozliwosci aby sie udalo...wczoraj zgralem filmy i wszystko bylo ok do momentu gdy ruszylem cokolwiek...wyskoczyl komunikat o bledzie i/..... autoamtyczny restart.....

nie mam pojecia co jet grane....ktos mowil, ze moze zasilacz...napiecie od 12.64 do 12.90 V. ale nie wiem co to ma do klopotow z insatalcja...moze pamieci???? ale z kolei windows (xp) wgrywa sie bez zadnych klpoptow...

moze juz ktos mial takie problemy i moze pomoc????

bede wdzieczny...

ps. duron 800, ecs ktvza v3.6a, 256 mb ramu 133mhz, zasilacz codegen 300 W.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ustaw pamięci w BIOSie na niższe timingi (Normal) jak to nie pomoże to sprawdz jak masz podpięte nagrywarę i DVD (czy na jednej taśmie?) spróbuj oddzielnie no i oczywiście sprawdz czy masz włączone DMA w Windowsie. Rutynowo sprawdz taśmy IDE i dysk.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nagrywarkę zawsze podpinaj na 2 kontroler jako master a dvd jako slave, dysk(dyski)na pierwszy kontroler. bo inaczej mogą być zwisy i restarty. ja tek miałen zz moin sprzętem(config) i po włożeniu czystej RW do nagwyarki komp zawsze BLUE SCREEN(coś o jakichś błędach) i restart po 30sekundach. Podpięcie takie jak wyżej rozwiązuje w ECSach z regóły sprawę. Ale resztę też posprawdzaj.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...