cyra Opublikowano 13 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2002 mam problem... od ok. 3 tyg. moje urzadzenia pelniace funkcje cd-romu (nagrywarka i dvd liteon) prawdopodobnie powoduja powazne zwisy mojego kompa.... jezeli np. cos instaluje z plyty cd, nie ma takiej mozliwosci aby sie udalo...wczoraj zgralem filmy i wszystko bylo ok do momentu gdy ruszylem cokolwiek...wyskoczyl komunikat o bledzie i/..... autoamtyczny restart..... nie mam pojecia co jet grane....ktos mowil, ze moze zasilacz...napiecie od 12.64 do 12.90 V. ale nie wiem co to ma do klopotow z insatalcja...moze pamieci???? ale z kolei windows (xp) wgrywa sie bez zadnych klpoptow... moze juz ktos mial takie problemy i moze pomoc???? bede wdzieczny... ps. duron 800, ecs ktvza v3.6a, 256 mb ramu 133mhz, zasilacz codegen 300 W. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Crazy_Ivan Opublikowano 13 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2002 Ustaw pamięci w BIOSie na niższe timingi (Normal) jak to nie pomoże to sprawdz jak masz podpięte nagrywarę i DVD (czy na jednej taśmie?) spróbuj oddzielnie no i oczywiście sprawdz czy masz włączone DMA w Windowsie. Rutynowo sprawdz taśmy IDE i dysk. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
red46 Opublikowano 13 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2002 Nagrywarkę zawsze podpinaj na 2 kontroler jako master a dvd jako slave, dysk(dyski)na pierwszy kontroler. bo inaczej mogą być zwisy i restarty. ja tek miałen zz moin sprzętem(config) i po włożeniu czystej RW do nagwyarki komp zawsze BLUE SCREEN(coś o jakichś błędach) i restart po 30sekundach. Podpięcie takie jak wyżej rozwiązuje w ECSach z regóły sprawę. Ale resztę też posprawdzaj. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...