Skocz do zawartości
Ritchie

Pomoc Przy Podziale Dysków

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Od dwóch lat mam dysk 80Gb Barracuda 7200. Dziś kupiłem sobie WD Caviar 120GB 8 Mb. Chce teraz postawić system. Mam kilka pytań:

1.Ja rozsądnie podzielić na partycje oba dyski?

2.Na którym dysku postawić system?

3.Czy zrobić partycje na plik wymiany(mam 1Gb ram a słyszałem, że przy takiej pamięci to już się nie opłaca, bo i tak nie widać różnicy)? Jeśli tak to, na którym dysku najlepiej?

4.Jednym słowem jak najlepiej zagospodarować owe dyski?

Z góry dzięki za pomoc

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Domniemam, chyba nie bez podstaw :wink: że twój nowy dysk jest szybszy, wydajniejszy itd.

Wszystko instaluj właśnie na nim. Mam na myśli oczywiście system i progsy.

Na system i programy zostaw nie więcej niż 10GB. Np. gry możesz instalować na innej partycji.

Ja podzieliłbym go tak: 10GB>55>55.

Możesz stworzyć partycję na plik wymiany ale musi to być wtedy fat, a nie ntfs. Chociaż przy pamięci, którą masz raczej wielkiego skoku nie uzyskasz. Odpuściłbym sobie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na tym nowym postaw system, moze byc tak jak kolega radzil co do podzielenia go. jesli uzywasz tylko xp'ka i nie zdarza ci sie nosic dysku do kumpla z w98 to wszystkie patycje sformatuj pod ntfsa (oprocz tej na plik wymiany). na starej 80 jako pierwsza partycje ustaw wlasnie na plik wymiany (fat lub fat32) wielkosc jej niech odpowiada plikowi wymiany

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi