zaba1978 Opublikowano 17 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2005 Witam, mam male pytanko, w tej chwili mam podlaczone wc w takiej kolejnosci: Rez– Pompa – Cpu–Gpu-Chlodnica, i sie zastanawiam nad takim podlaczeniem: Rez– Pompa – Chlodnica-Cpu-Gpu.Ktora kolejnosc podlaczenia jest lepsza?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wyszukuj Opublikowano 17 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2005 według mnie taka: rez > pompa > chłodnica > blok cpu > blok gpu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mechl!k Opublikowano 17 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2005 IMO druga... Lecz ludzie to róźnie interpretują... Pierwsza jest podobno zdrowsza dla pompki ponieważ pracuje ona w zimniejszej wodzie... Druga natomiast dla wydajnosci (za chwile dowiesz sie zapewne, ze jest to 0.05C) ponieważ swieżo schłodzona woda płynie na procka.. Poza tym - przegladnij forum i użyj wyszukiwarki - było dużo podobnych tematów... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hinco Opublikowano 17 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2005 (edytowane) nie znam sie ale ja bym se zrobił tak rez>pompa>cpu>chłodnica>gpu>chłodnica itd.... Edit:2 chłodnica;p Edytowane 17 Czerwca 2005 przez hinco Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pooh Opublikowano 17 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2005 i ciepla woda z gpu idzie na cpu?? zupelnie bez sensu. podstawa jest taka, ze na CPU musi wejsc chlodna woda Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HugoZak Opublikowano 17 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2005 Powiem Ci ze to bez roznicy. No chyba ze zalezy Ci na 0.1 stopnia nizej ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
draak Opublikowano 17 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2005 nie znam sie ale ja bym se zrobił tak rez>pompa>cpu>chłodnica>gpu>chłodnica itd.... Edit:2 chłodnica;p 1501389[/snapback] W jaki sposób chciałbyś to połączyć? :blink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaba1978 Opublikowano 17 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2005 (edytowane) Powiem Ci ze to bez roznicy. No chyba ze zalezy Ci na 0.1 stopnia nizej ;) 1501413[/snapback] Wlasnie tez myslalem, ze roznicy kolosalnej nie bedzie, wiec dla 0,1-0,3 stopnia nie bede fisiowal. @draak: Na dwie chlodnice i jak juz to ja bym zrobil tak: rez>pompa>chlodnica>cpu>gpu>chłodnica Edytowane 17 Czerwca 2005 przez zaba26 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
[hS.4f] Logan Opublikowano 17 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2005 "i ciepla woda z gpu idzie na cpu?? zupelnie bez sensu. podstawa jest taka, ze na CPU musi wejsc chlodna woda" no pojdzie wrecz goracy wrzatek! goretszy o mechlikowe 0.05 stopnia to faktycznie straszne. skoro woda sie nagrzewa o 0.05 stopnia w bloku na cpu to o tyle samo sie schladza w chlodnicy wiec rowniez nie widze dlaczego pompka mialaby zyskac na wydajnosci. no chyba ze 0.05 minuty:] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gaz Opublikowano 17 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2005 0,05C to za malo :] w wydajnych blokach o duzej powierzchni srednia roznica temperatury wody miedzy wylotem a wlotem wynosi ~0,2C Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartolghnet Opublikowano 24 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2005 rez->pompka->cpu->gpu->chlodnica wydaje mi sie ze pompka jesli bedzie pierw pompowac do takiego atmana, to bedzie sie potem zmieniac przeplyw wody....dobrze mowie ? :-P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
[hS.4f] Logan Opublikowano 24 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2005 przeciez atman to wlasnie jest pompka wiec jak moze "pierw pompowac do takiego atmana"? pozatym koles ma lainga a nie atmana. a ten "pierw" to sie tylko z pierwiastkiem mi kojarzy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fit Opublikowano 24 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2005 to juz było - bez znaczenia - teoria mowi ze wydajniej bedzie jak chłodzisz cieplejsza wode (cpu-->chłodnica) chłopski rozum mówi ze odwrotnie... tak naprawde to bez znaczenia bo ustala sie równowaga termodynamiczna (była artykuł chyba na overclockers.com) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
::snoopy:: Opublikowano 24 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2005 rez->pompka->cpu->gpu->chlodnicaA ja popieram tę konfigurację. -^ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartolghnet Opublikowano 25 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2005 A ja popieram tę konfigurację. -^ 1513790[/snapback] heheh ja tez :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BENITO Opublikowano 25 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2005 Jak ktoś ma układ z rezem to chłodniczka->CPU->rez->pompa, lub chłodniczka->cpu->gpu->rez->pompa, bo wtedy w większym stopniu woda schładza się w rezie. Ja mam np. jeszcze wiatra kpuszczony na rezika, żeby ścianki miał chłodne, a przy okazji twardziel chłodniejszy. Jesli ktoś ma ukła zamknięty bez reza to obojetnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samhain Opublikowano 25 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2005 a wiesz co powiem? kazdy uklad jest inny, kazdy ma inne warunki... ZOBACZ SAM jak jest lepiej... i wszystko w temacie chyba... moge powiedziec jak ja montuje... rez > pompa > chlodnica > cpu > nb > gpu bo jest czysto w kablach Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
[hS.4f] Logan Opublikowano 25 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2005 benito a jaka jest roznica wody przed i za rezem? bo skoro roznice przed i za blokiem ktory jest przylozony do 100W grzalki jes mniejsza od 1 stopnia, a z tego wynika ze rowniez przed i za chlodnica woda ma prawie identyczna temperature to dlaczego nagle przeplywajac przez reza woda ma gwaltowanie zmienic temp skoro nie robi tego w chlodnicy ktora jednak jest lepszym wymiennikiem ciepla? a skoro nie zmienia woda temp przeplywajac przez niego to chyba nie ma znaczenia kiedy przez niego przeplywa... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yacho Opublikowano 25 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2005 hym a uklad pompa+rez->cpu->gpu->chlodnica->pompa ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BENITO Opublikowano 25 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2005 Różnica jesty minimalna, ale zawsze jest. Przy moim 135W procu takie różnice już zaczynają odgrywać role. Widze skraplająca sięciecz na ścienkach reza. To znaczy że się chłodzi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pipanol-pl Opublikowano 28 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2005 u mniejest tak pompka>cpu>gpu>chodnica>pompka... wczesniej bylo pompka>chlodnica>cpu>gpu>pompka.. i bylo gorzej wiedz u mnie lepsze temp dalo postawienie pompki po nagrzewnicy i zwiekszenie przeplywu na ploku . .:) pozdro all ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Saimek Opublikowano 29 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2005 pipanol co Ty gadasz przeciez przeplyw w calym ukladzie jest taki sam.... no chyba ze Twoja pompka produkuje wode zeby wiecej na blok plynelo.. :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...