Dr.Crash Opublikowano 13 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2002 Otóż mam maly problemik. Wiem ze na ten temat bylo co nie co, ale przegladajac topiki, i tak nie znalazlem rozwiazania. Ale po kolei. Chcialem zakupic dysk maxtora ata/133 z 8 mb cache. Niestety, dostepne sa tylko wersje z 2 mb. Niedawno tutaj tez byl poruszany temacik o HDD i wyczytalem w nim ze dobrym rozwiazaniem jest dysk WD z 8mb cache. Wszystko ladnie, tylko ze on pracuje na ata/100. I tu mam pytanie, czy lepiej zainwestowac w maxtora (ata/133) z 2 mb cache, czy wybrac lepiej WD z 8 mb cache (ata/100)? Czy wogole jest sens kupowac dysk na ata 133? Jak to ma się do wydajności? Z gory dzieki za rady. 8) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bigpraca Opublikowano 13 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2002 Powiem tak: Jesli Twoja dzialalnosc komputerowa ogranicza sie do dekompresji :-) DivX, grania i serfowania po wspanialym Internecie to tak naprawde nie odczujesz jakichs superwspanialych wrazen przy posiadaniu dysku z 8MB cache. Przyrost predkosci w porownaniu do dysku 7200 obr/min i 2MB cache nie bedzie taki znow wielki (choc oczywiscie bedzie), ale cena jak najbardziej zacheca do inwestycji w te dodatkowe 8MB cache. AFAIR na przyklad Caviary halasuja ponoc troszke w stosunku do Barracudy IV - tak na marginesie to zarzut ten jest zupelnie bezsensowny jak dla mnie, bo pracuje jako informatyk i interesuje sie sprzetem od paru lat ladnych i nigdy mnie nie denerwowal dzwiek dysku, a byly niektore glosne. No ale moze to nerwica jakas spoleczna sie rodzi. Jesli zas idzie o roznice miedzy trybami UltraATA100/133 to roznice sa marketingowe bardziej niz realne. Dyski nawet te z buforem 8MB osiagaja jakies 50MB/s odczytu, wiec wykorzystuja polowe przepustowosci oferowanej przez UltraATA100. W przypadku macierzy typu RAID0 moze to miec znaczenia, jak masz kilka dyskow. Summa summarum generalnie najbardziej sie oplaca kupic dysk 7200 obr/min z 8MB cache dzialajacy w trybie UltraATA100. Oczywiscie, jesli roznica miedzy ATA100 i ATA133 bedzie rzedu 20 zlotych, no to mozna kupic ten "szybszy". Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xan Opublikowano 13 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2002 Widzisz odnosnie Ata 100 i ata133 , to chwyt marketingowy bardziej , jak wiadomo dyski to max wyciagaja 50 MB/s . Druga sprawa , wiecej cachu minimalne roznice w uytkowaniu na codzien . Sprawa ciszy , jak ogladam film lub slucham muzyki nie lubie warkotania .To do kolegi Informatyka , w pracy to mi nigdy nie przeszkadzaja dyski , ale w domu wole jak nieslychac jak komp chodzi . Pozatym czesto chodzi w nocy , jak sie filmosze sciagaja :) .Mysle tez ze nie mam nerwicy , a bardziej bym sie jej dorobil, jakby mi cos terkotalo w czasie filmu :) lub snu . Sumujac Ata 100 a Ata 133 zadnej roznicy , a zarowno Maxtor jak i WD to super dyski , wiec nie ma roznicy co wybierzesz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LuKaSeKbP Opublikowano 13 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2002 ja mam wd i powiem tylko ze dysk bardzo szybko i slychac tylko wentylatory. Niedawno koelga przyszedl do mnie z maxtorem (ata/133, 2mb) rożnica w predkosci była praktycznie niezauważalna gdy kopiowałem z maxtora na wd transfer skakał miedzy 18-30mb/s a gdy z wd na maxtora leciało ze srednia predkoscia 23-24. Zauważyłem że predkość kopiowania sie nie zmienia w maxtorze. To tak dla informacji. Jak xan powiedział wczesnie dwa dyski są wypasione bym brał ten co tańszy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xan Opublikowano 14 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2002 Mam jeszcze jedna ciekawa rzecz na temat dyskow WD . Westrn Digital podaje w specefikacji ze jego dyski wytrzymuja 5 lat , czy nie sadzicie ze to troche malo ?? . OTO cytat Reliability Specifications AFR<0.8% Component Design Life 5 years Waranty Period 3 years Specyfikacja nalezy do WD z 8 Mb cachu . Co ciekawe WD nie podaje tez zadnych danych ile to godzin dysk , ma pracowac dziennie aby te 5 lat przezyc . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuniarz Opublikowano 14 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2002 ze dwa tygodnie temu miałem podobny dylemat - czy wybrać 60 GB z 8 MB cache czy 80 z 2 MB - cena ta sama . Kupiłem IBM 80 / 2 / 7.200 i jestem bardzo zadowolony - musze go troche wyciszyć, ale jeśli chodzi o speeda to niema powodów do narzekań. W praktyuce czas dostępu różni się jakięś 6 milisekund na korzyść 8 MB cache - myślę że to niezauważalna różnica :-) to samo tyczy ATA 133 - podobny chwyt reklamowy jak CD_Romy 52 x.... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...