aerial Opublikowano 20 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2005 Ta fota chlodnicy mnie wgniotla. Musisz miec "wylizane" w pokoju gdzie komp stoi :D Ale swoja droga czasem nie zdajemy sobie sprawy ile kurzu nas otacza. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dimek Opublikowano 22 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2005 Shit - ta chlodnica nabita kurzem to masakra... Moze te 2stC roznicy to nie miedzy blokami, ale miedzy czysta a zakurzona chlodnica ;) Skoro wentyle zasysaja teraz powietrze przez chlodnice - zalozyl bym po drugiej stronie filtr (ponczocha czy cos w tym stylu) - zapobiegnie to kurzeniu sie srodka i ulatwi odkurzanie - zwlaszcza, ze jak rozumiem 2x80 z budy wywiewa powietrze wprost na chlodnice :idea: A nad wymiana tajli do Eheima tez bede musial sie zastanowic - moze Mikolaj bedzie laskawy w tym roku (i trafi do wszystkich dzieci ;) ) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyN Opublikowano 22 Listopada 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2005 Shit - ta chlodnica nabita kurzem to masakra... Moze te 2stC roznicy to nie miedzy blokami, ale miedzy czysta a zakurzona chlodnica ;)Całkiem możliwe. Ale tej sytuacji z zamontowanym PX nie planuję odtwarzać ;) Chyba że się samo z czasem zrobi :D Skoro wentyle zasysaja teraz powietrze przez chlodnice - zalozyl bym po drugiej stronie filtr (ponczocha czy cos w tym stylu) - zapobiegnie to kurzeniu sie srodka i ulatwi odkurzanie - zwlaszcza, ze jak rozumiem 2x80 z budy wywiewa powietrze wprost na chlodnice :idea:Dokładnie, te 80 poprawiają cyrkulację powietrzza wokół chłodnicy .... Jednym z elementów odkurzania pokoju jest czasem potraktowanie kompa odkurzaczem :D Te wentyle zasłaniały dostęp stąd to futerko/bawełna ;) A nad wymiana tajli do Eheima tez bede musial sie zastanowic - moze Mikolaj bedzie laskawy w tym roku (i trafi do wszystkich dzieci ;) )Jak zaczyna terkotać to warto. Ja po ponad 2 latach używania Eheima musiałem mu zafundować przeszczep bo robił się nieznośny z tym terkotaniem .... I teraz znowu mam ciszę .... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyN Opublikowano 15 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2006 (edytowane) Oto moje ostatnie zakupy związane z planami zmiany konfigu: * niskoprofilowy bloczek na chipset WAK MB Alphacool NexXxoS NB-SLI 1 Northbridge ( http://www.alphacool.de/xt/product_info.ph...6&cPath=5_18_21 ) Jak widać na zdjęciach jest niski, bez problemu zmieści się na chipsecie (nawet z SLI) i nie będzie kolidował z nawet długimi kartami graficznymi. Gwint 1/4 cala, wkręcone króćce choinkowe 12/15 mm * bloczek na GPU z mocowaniem pod nVidia7800/Ati1900 ( http://mcs.pc.pl/produkt257.html ) Jak tylko WC zostanie przerobione, konfig zmieniony umieszczę zdjęcia i opis przeróbek. Może już w marcu :) Edytowane 15 Lutego 2006 przez AndyN Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
draak Opublikowano 15 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2006 Blok na nf4 jest doskonały, sam na niego mam ochotę, może wkrótce już się na niego skuszę. A ten na gpu sprawdza się świetnie nawet przy 1.475V i 767MHz core, czyli przy "stosunkowo" ciepłej karcie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
termit_tm Opublikowano 15 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2006 (edytowane) mógł byś zrobić fotkę bloczku na NB od spodu ??? ogólnie przydały by się lepsze fotki bo na tych kiepsko widać :wink: fajnie jak byś podał jeszcze wymiary :wink: Edytowane 15 Lutego 2006 przez termit_tm Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dem Opublikowano 15 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2006 A co zamierzasz zmienić w konfigu (nie licząc karty graficznej)? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyN Opublikowano 15 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2006 termit_tm Dimensions (without connections): Length: 60mm, Width 52mm, Height: 24mm Dimensions copper cooling element: Length: 40mm, Width 56mm, Height: 14mm Weight: approx. 90 g (wzięte ze strony producenta) Nie dawałem fotki spodu bo naklejona na nim jest folia ochronna. Jeszcze jej nie zrywałem. Trochę tylko oderwałem, jest gładki i wypolerowany Fotek lepszych raczej nie będzie. Taki aparat, takie oświetlenie, taki operator ;) Draak To dobrze, to bardzo dobrze .... :) Dem By w pełni "zrewitalizować" kompa brakuje mi lepszej grafiki. Reszta jest w miarę aktualna. Planuję x1900 ... A z obecnym bloczkiem na chipsecie włożenie tak długiej karty jaką jest x1900 byłoby problemem :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
99tomcat Opublikowano 15 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2006 bloczek na nb sliczny ale te choinki to jakoś nie pasuja do niego takie bydlaki- jakoś widze go barzioej ze złączki skręcanymi 8/10... Mozę rpzy okazji remontu kibla pomyslisz o zejściu z rozmiaru węży? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miazga82 Opublikowano 15 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2006 (edytowane) bloczek na nb sliczny ale te choinki to jakoś nie pasuja do niego takie bydlaki- jakoś widze go barzioej ze złączki skręcanymi 8/10... Mozę rpzy okazji remontu kibla pomyslisz o zejściu z rozmiaru węży? Aaa tam ... mi sie akurat jakos tak podobają duże "choiny" na mały ch bloczkach. Wyglądają jakoś tak ... hmmm .... nie wiem jak to okreslić ;) .. fajnie. AndyN to teraz zakładaj to co kupiłes i pokaż jak wygląda. Ale dlaczego dopiero w marcu? Ja niedługo pokaże moj kibelek, który od ostatniej prezentacji przeszedł delikatne zmiany .. nic wielkiego ale cieszy ;) Edytowane 15 Lutego 2006 przez Miazga82 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dimek Opublikowano 16 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2006 Juz przebuieram nozkami, zeby zobaczyc efekty koncowe......... Marzec - chodz no tu szybciej :!: :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyN Opublikowano 16 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2006 AndyN to teraz zakładaj to co kupiłes i pokaż jak wygląda. Ale dlaczego dopiero w marcu?Dopiero w marcu będę miał (mam nadzieję) nową grafę, "pod którą" wszystkie te zakupy są robione. Wcześniej sam tego układu sam "tymczasowo" nie przerobię, nie mam palnika do lutowania rurek miedzianych. Gdy będę miał grafę, biorę urlop i wyjeżdżam do moich rodziców. Wspólnie z ojcem to zrobimy. Niektóre rurki ze względu na nowy bloczek na chipsecie i nową grafę trzeba polutować od nowa 99tomcat Musiałbym wymienić złączki na wszystkich bloczkach. Złączki na chłodnicy są niewymienialne (12/15). Oprócz względów wizualnych nie widzę powodu dla którego miałbym to zrobić. Okna w budzie nie mam, nikt tam nie zagląda ... Dimek Jak złożę, na pewno opiszę i dam fotki. Niech tylko grafa się pojawi ..... » Naciśnij, żeby pokazać/ukryć tekst oznaczony jako spoiler... « Jeden z forumowiczów powinien zadumać się na aluzją ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Heat Opublikowano 17 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2006 Jedna rzecz jaka mnie przeraza w tym "slimie" to srednica tych otworow dolotowych... Mam nadzieje , ze to tylko zludzenie i bloczek nie okaze sie flowkillerem :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyN Opublikowano 17 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2006 Jedna rzecz jaka mnie przeraza w tym "slimie" to srednica tych otworow dolotowych... Mam nadzieje , ze to tylko zludzenie i bloczek nie okaze sie flowkillerem :wink:Też to pomyślałem Mam w układzie czujnik przepływu cieczy pokazujący przepływ w firmie obrotów/min. Bloczek na GPU w pewnym sensie się nie zmieni. Obecny bloczek - Atira i właśnie kupiony - Abadon Pro mają bardzo podobny spód więc przepływ między nimi powinien być zbliżony (zmieniam ze względu na mocowanie). Zmieni się bloczek na chipsecie z Welanda (spód identyczny jak Atira) na ten od Alphacool. Jeśli odczyty przepływu spadną będzie to znaczyło, że ten Nexos to flowkiller ... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryba Opublikowano 17 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2006 Też to pomyślałem Mam w układzie czujnik przepływu cieczy pokazujący przepływ w firmie obrotów/min. Bloczek na GPU w pewnym sensie się nie zmieni. Obecny bloczek - Atira i właśnie kupiony - Abadon Pro mają bardzo podobny spód więc przepływ między nimi powinien być zbliżony (zmieniam ze względu na mocowanie). Zmieni się bloczek na chipsecie z Welanda (spód identyczny jak Atira) na ten od Alphacool. Jeśli odczyty przepływu spadną będzie to znaczyło, że ten Nexos to flowkiller ... miales taki odczyt za czasow uriela ? jezeli tak, to jaka byla roznica pomiedzy urielem a px :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyN Opublikowano 17 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2006 (edytowane) miales taki odczyt za czasow uriela ? jezeli tak, to jaka byla roznica pomiedzy urielem a px :)Dokładnie nie pamiętam a jeden ze screenów z mojego posta nr. 28 (poprzednia strona) nie działa. Z Urielem średnia obrotów to ok 9100, z PowerX-em średnia teraz to ok. 8700 Sam czujnik wygląda tak: Zdjęcia dość stare, jeszcze z Urielem. Nadal "na pająka" podłączony, tyle że do gniazdka wentylatora od procesora (stąd odczyty przez MBM) Więcej zdjęć czujnika i jego opis: http://www.mobo.pl/modules.php?op=modload&...order=0&thold=0 Edytowane 3 Czerwca 2006 przez AndyN Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hipo Opublikowano 17 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2006 Gdzie takie coś kupiłeś ? wygląda całkiem sympatycznie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyN Opublikowano 17 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2006 Gdzie takie coś kupiłeś ? wygląda całkiem sympatycznie http://www.swissflow.com/ Import prywatny, raczej nie do powtórzenia Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyN Opublikowano 11 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2006 (edytowane) Ostatni mój zakup (x1900xt) spowodował, że musiałem zaplanowac zakupy i przerobic WC. Kupiłem bloczek na GPU (abadon pro) i na chipset (alphacool nexos). Na razie na grafikę bloczka nie zakładam bloczka - wymaga to lutownicy do rurek CO. Na razie zrobiłem prowizorkę żeby uruchomic kompa Jeśli chodzi o ten bloczek na chipset to straszny flowkiller. Mam miernik przepływu. Gdy były trzy bloczki przepływ oscylował w granicach 8,5-9,0 tys, z nexosem jest 4,7 tys.!!!! Zobaczymy jak wyglądac będą temperatury teraz :? Czyżby trzeba było szukac innego bloczka? Kolejna uwaga dotycząca tego bloczka: Może jestem przewrażliwiony na tym punkcie ale montując bloczek na chipsecie mam duże obawy, że uszkodzę rdzeń chipsetu (już raz tak płytę zabiłem :? ). Bloczek jest mocno niesymetryczny, oba wloty i dużo plexi jest na jednym jego końcu co powoduje, że przy montażu przechyla się na jedną stronę. A sam rdzeń ma bardzo małą powierzchnię więc o wypadek nietrudno ... Edytowane 11 Marca 2006 przez AndyN Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
narciarz Opublikowano 11 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2006 (edytowane) Ostatni mój zakup (x1900xt) spowodował, że musiałem zaplanowac zakupy i przerobic WC. Kupiłem bloczek na GPU (abadon pro) i na chipset (alphacool nexos). Na razie na grafikę bloczka nie zakładam bloczka - wymaga to lutownicy do rurek CO. Na razie zrobiłem prowizorkę żeby uruchomic kompa [/img]http://img1.imageshack.us/thumbnail.png[/img] [/img]http://img1.imageshack.us/thumbnail.png[/img] Jeśli chodzi o ten bloczek na chipset to straszny flowkiller. Mam miernik przepływu. Gdy były trzy bloczki przepływ oscylował w granicach 8,5-9,0 tys, z nexosem jest 4,7 tys.!!!! Zobaczymy jak wyglądac będą temperatury teraz :? Czyżby trzeba było szukac innego bloczka? Kolejna uwaga dotycząca tego bloczka: Może jestem przewrażliwiony na tym punkcie ale montując bloczek na chipsecie mam duże obawy, że uszkodzę rdzeń chipsetu (już raz tak płytę zabiłem :? ). Bloczek jest mocno niesymetryczny, oba wloty i dużo plexi jest na jednym jego końcu co powoduje, że przy montażu przechyla się na jedną stronę. A sam rdzeń ma bardzo małą powierzchnię więc o wypadek nietrudno ... Hej. Mam ten bloczek w domciu, ale jeszcze go nie zakładałem więc tego nie moge potwierdzić. Mam nadzieje, że nie będzie tak źle jak to piszesz :) Jak tylko założe wc to od razu się pochwale co i jak z nim według mnie. Edytowane 12 Marca 2006 przez mechl!k Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyN Opublikowano 11 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2006 Hej. Mam ten bloczek w domciu, ale jeszcze go nie zakładałem więc tego nie moge potwierdzić. Mam nadzieje, że nie będzie tak źle jak to piszesz :) Jak tylko założe wc to od razu się pochwale co i jak z nim według mnie. Jeżeli chodzi o przepływ to tak po prostu JEST i kropka. Urwał ok. 50% przepływu. Wskaźnik, który mam w układzie nie kłamie jest baardzo precyzyjny a oprócz zmiany bloczka nic innego in minus się nie zmieniło. Odpadł bloczek z GPU ale to akurat plus. Ja opisuję wskazania wskaźnika przepływu a nie moje widzimisię Więc nie ma znaczenia, że bloczek ładny, że z Niemiec, że kupę kasy kosztował. W mojej konfiguracji WC to flow-killer i kropka. Nie wiem jeszcze jaki będzie miał wpływ na temperatury w całym WC, oby nie miał wielkiego :? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chaos Opublikowano 11 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2006 (edytowane) http://img75.imageshack.us/my.php?image=pict44178zk.jpg na focie widze ze moj patencik z tasma od X-Fi sie przydał ;] nie myslałes o pozbyciu sie ten blachy z chiefa co idzie przez srodek .. ja wywaliłem i mam mnóstwo miejsca.. lepiej mozna kable ukladac Edytowane 11 Marca 2006 przez Chaos Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
poca Opublikowano 11 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2006 Hmm, prędzej czy później ktoś by go kupił i MOŻLIWE że by nas o tym powiadomił. Pech chciał że AndyN musiał być tym pierwszym i to on sie przejechał. Co planujesz w tej chwili. Zmieniasz blok? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
narciarz Opublikowano 11 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2006 Jeżeli chodzi o przepływ to tak po prostu JEST i kropka. Urwał ok. 50% przepływu. Wskaźnik, który mam w układzie nie kłamie jest baardzo precyzyjny a oprócz zmiany bloczka nic innego in minus się nie zmieniło. Odpadł bloczek z GPU ale to akurat plus. Ja opisuję wskazania wskaźnika przepływu a nie moje widzimisię Więc nie ma znaczenia, że bloczek ładny, że z Niemiec, że kupę kasy kosztował. W mojej konfiguracji WC to flow-killer i kropka. Nie wiem jeszcze jaki będzie miał wpływ na temperatury w całym WC, oby nie miał wielkiego :? Zawsze można zastosować mocniejszą pompke. Ja tam będe miał pompke c.w.u i zobaczymy co u mnie będzie. Prawdopodobnie już w przyszłym tygodniu się dowiemy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyN Opublikowano 11 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2006 2010195[/snapback] Hmm, prędzej czy później ktoś by go kupił i MOŻLIWE że by nas o tym powiadomił. Pech chciał że AndyN musiał być tym pierwszym i to on sie przejechał. Co planujesz w tej chwili. Zmieniasz blok? Na razie zobaczę jakie będzię miał wpływ na temperatury. Wtedy się będę zastanawiał co dalej robić. Chyba hedyna alternatywa to bloczki Misia .... Zawsze można zastosować mocniejszą pompke. Ja tam będe miał pompke c.w.u i zobaczymy co u mnie będzie. Prawdopodobnie już w przyszłym tygodniu się dowiemy. Co da przepływ 1,5-2 tys. litrów gdy kanalik ma milimetry średnicy? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
narciarz Opublikowano 11 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2006 Na razie zobaczę jakie będzię miał wpływ na temperatury. Wtedy się będę zastanawiał co dalej robić. Chyba hedyna alternatywa to bloczki Misia .... Co da przepływ 1,5-2 tys. litrów gdy kanalik ma milimetry średnicy? Jeszcze jest jedno wyjście. Rozkręcić go i powiększyć kanały. Zostawić tylko te z gwintem 1/4" przyłączowe. Co ty na to ??? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyN Opublikowano 11 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2006 Jeszcze jest jedno wyjście. Rozkręcić go i powiększyć kanały. Zostawić tylko te z gwintem 1/4" przyłączowe. Co ty na to ??? Bloczek już w kompie. Nie mam mozliwości sprawdzenia tego, przyjrzenia się, rozkręcenia go. Możesz obejrzeć swój i zobaczyć czy rozwiercenie nie uszkodzi albo nie rozszczelni bloku. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
narciarz Opublikowano 11 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2006 Bloczek już w kompie. Nie mam mozliwości sprawdzenia tego, przyjrzenia się, rozkręcenia go. Możesz obejrzeć swój i zobaczyć czy rozwiercenie nie uszkodzi albo nie rozszczelni bloku. No to będzie trzeba to zobaczyć. Nie mogę tego obejrzeć w tej chwili bo mnie w domu nie ma, ale jak wróce to pooglądam to i dam znać czy da się coś z tym zrobić jeszcze. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chaos Opublikowano 11 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2006 (edytowane) Patent na modzik kabla się przydał :) Blachę? Przeszkadza, fakt. Może ... Niedawno dostałem szlifierkę kątową od teścia, może się przyda ;) proste i skuteczne .. a co do blachy .. fota jeszcze z wakacji .. na straszym konfigu i burdelu .. ale przestrzen woła ;] :)) edit: troszku nowsza.. ale tez nieaktualna: a przy pustej budzie jest tak: jak widzisz latwiej kable z góry wyciagnac i schowac za koszykami Edytowane 11 Marca 2006 przez Chaos Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyN Opublikowano 11 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2006 Chaos Faktycznie ile przestrzeni. Ta buda i tak byłaby wystarczająco stabilna, nawet bez tej blachy. Tylko ta przeróbka wymaga wyjęcia wszystkiego ze środka :( Może gdy będę zakładał bloczek na GPU .... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...