Skocz do zawartości
VerB

Antena Sat + Konwerter + Karta Sat

Rekomendowane odpowiedzi

no wlasnie po rozmowie z kolega wpadlem na pomysl ze sobie kupie czasze z konwerterem i karte sat na pci do kompa abym mogl ogladac bezplatne kanaly dostepne z satelity , pytanie do osob ktore sie na tym znaja to takie jak w temacie , moze powtorze i sprzecyzuje :)

jaka kupic antene (czasze - wielkosc) i jaki do niej konwerter zebym mogl sie cieszyc rozmaitoscia kanalow i jaka polecacie karte SAT do kompa ktora stawia czola wymagajacemu uzytkownikowi z biuegiem czasu , dodam ze chcialbym zmiescic sie w kwocie do 350zl za czasze , konwerter i karte , nie znam sie za bardzo na satelicie i tych hotbirdach i astrach wiec pisze ten post aby sie dowiedziec od was jak najwiecej

tutaj pokaze co ja wybralem nie znajac sie na rzeczy

karta SAT do PC

druga karta SAT do PC

czasza + konwerter

prosze o komantarz i rady :)

Edytowane przez VerB

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czaszę polecam minimum 90 cm . Sygnał będzie dość mocny i nie będzie problemów podczas ulewy czy opadów śniegu. Większość talerzy jest z aluminium., ale jak kupisz ze stali to też będzie dobrze... http://allegro.pl/show_item.php?item=54702908

Konwerter w sumie obojętnie jaki, byle był cyfrowy i Fullband. Może być np. taki http://allegro.pl/show_item.php?item=54344102 .

Kartę to najlepiej brać SkyStar 2 ponieważ jest ona wspierana przez praktycznie wszystkie programy itd. związane z TV SAT. Inne tunery mogą mieć problemy z niektórymi programami. http://allegro.pl/show_item.php?item=54696202

Polskie platformy z programami (Cyfra+ , Polsat ) są dostępne na satelicie HotBird . . .

Edytowane przez PartyBOY

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeszcze takie pytanie odnosnie kabla polaczeniowego miedzy konwerterem a karta DVB , czy dlugosc tego kabla ma wplyw na jakos i poziom sygnaly ?? i jaka dlugosc maxymalna mozna stosowac , dodam ze odemnie z balkony do mojego pokoju jest taki kawalek 7m do pokonania

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy dużych odległościach napewno ma wpływ na jakość...

Maksymalnie to nie wiem ile można stosować...

Ale 7 m to spoko można pociągnąć, ja od balkonu do mojego pokoju mam pociągnięte prawie 20 m i jest wporządeczku :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

eee no to fajnie , swego czasu jak zakladalem neta droga radiowa w jednej firmie to im dluzszy kabel to byla strata sygnalu , ale skoro i 20m dziala to gitarka , czasze 90cm juz mam od sasiada za piwo , konwerter na dniach biore a karta to dopiero po wyplacie i wezme tego skystara , jeszcze pytanko jakiego oprogramowania uzyc do tej karty i czy ciezko jest zaprogramowac karte do odbioru satelitki ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja do oglądania TV korzystam z ProgDVB. Innym dość popularnym programem jest DVB Dream. . .

Samemu nic nie będziesz musiał programować, ponieważ ściągniesz sobie gotowca (program, który wszystko już będzie miał ustawione, liste programów itd.)

Ogólnie wszystko jest dziecinnie proste, obsługa ProgDVB jest bardzo łatwa !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi