dade Opublikowano 18 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2005 Mam Pytanko, a mianowicie będe miał w firmie około 2 3 tys. na postawienie servera linuksowego spełniającego między innymi role firewalla. Zastanawiam się czy bardziej skuteczny nie byłby jakiś sprzętowy firewall za tą cenę. Napiszcie co o tym sądzicie ewentualnie jaką firmę polecacie, model itp. Dzięki z góry Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morion Opublikowano 18 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2005 zależnie od tego czy masz pojęcie o linuxie czy nie... 2k to kaska za którą spokojnie możesz kupić coś poleasingowego z fakturą z allegro... i postawić na tym linuxa, skonfigurować iptables i masz router miodzio... napewno to rozwiązanie bardziej elastyczne... i zostanie ci jeszcze kaska na ... red bulla ;) do tego możesz zawsze dołożyć serwerek www, ftp, mail, proxy... i wszystko na jednym żelastwie... router sprzętowy ci tego nie obsłuży... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dade Opublikowano 18 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2005 wiem, wiem, chodzi mi o to, że nie mam do siebie zaufania zawsze sie bede martwil czy cos zle nie zrobilem. Powiedzcie tylko czy taki firewall za 2 3 tysiaczki zapewni podobne lub lepsze bezpieczenstwo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bigfan Opublikowano 18 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2005 Jak się nie znasz to sie za to nie bierz lub sie doucz ;-) Ani sprzętowy ani programowy firewall nie będzie działał sam z siebie - trzeba go dobrze skonfigurować. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dade Opublikowano 18 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2005 ludzie ja sie tylko chcialem dowiedziec czy sprzetowy za ta kase bedzie rownie skuteczny nic wiecej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morion Opublikowano 18 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2005 moim skromnym zdaniem taniej ci wyjdzie kupno sprzętu na serwer/router na linuksie + zatrudnienie do konfiguracji jakiegoś znawcę tematu... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bobikov Opublikowano 23 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2005 Zakup starszego komputera+linuks, to najlepsze wyjscie. Na przykladzie Slackware 10.1, wystarczy odhaczyc kilka linijek w rc.modules i net dziala. Trzeba tylko zadbac o wylaczenie niepotrzebnych uslug. Tyle :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkl Opublikowano 23 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2005 Uważam, że jakiś stary sprzęcik i slackware/debian/gentoo/*bsd i będzie cacy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanu Opublikowano 29 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2005 Zdecydowanie coś na linuxie. Slackware jak na początek obcowania zdecydowanie spełni pokąłdane nadzieje. Z Debianem jest troche paprania, ale jak lubisz wyzwania to nie ma przeszkód :D Ja w swojej firmie mam router postawiony na NetWare 6.0 + BorderManager 3.7 i wsio pięknie. Tyle, ze licencja na NetWare jest powiedziałebym "kosztowna". Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marco Opublikowano 3 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2005 Do czego go potrzebujesz? Jaki ruch (mbps/pps). VPNy tak/nei ;), tylko firewall czy chcesz na tym robić NAT Wtedy będzie można powiedzieć czy da się coś kupić sprzętowego co będzie działać Taka mała uwaga: uwaga na "okazyjne" Cisco i tego typu. W 99% sprzedają sprzęt bez licencji na oprogramowanie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ParanoiK Opublikowano 5 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2005 Linux na 2000 osób jest bez sensu. Generalnie przy tym obciążeniu bym stawiał na hardware. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nightwalker Opublikowano 6 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2005 Linux na 2000 osób jest bez sensu. Generalnie przy tym obciążeniu bym stawiał na hardware. 1532051[/snapback] skad wziales 2000 osob??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ParanoiK Opublikowano 6 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2005 Nie doczytałem ;] Przeczytałem 2000 osób a chodziło o kasę ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marbed Opublikowano 9 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2005 (edytowane) Polecam sprzętowe firewalle np. http://www.veracomp.pl/d-link.firewall-soh...nu.gallery.html Sa o wiele bardziej "stabilne" od softwarowych i bardziej skuteczne. Nie musisz się bawić w ślęcznie nad maszyną. konfigurujesz raz i z bani. A z linem jest różnie. No i trzeba się znać doś dobrze na linuksie, pomijam już ślęczenie godzinami nad jego konfiguracją w razie jakiś problemów. Edytowane 9 Lipca 2005 przez marbed Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yacho Opublikowano 9 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2005 zalezy do czego.... jesli sam routing to jakies cisco np z serii 2600... akuraty bedziej jesli routing+ uslugi... to 2 kompy... jedno cokolwiek na bsd jako routing - druga maszyna mocniejsza na uslugi pod linuksem.... i masz kompleksowe rozwiazanie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...