elemid Opublikowano 18 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2005 Witam. Mam do was pytanie. Kilka miesięcy temu kupiłem używanego Fujitsu&Siemens AMILO6100. Przy zakupie dużą uwagę zwróciłem na matrycę (niestety testowałem ją tylko w trzech kolorach R, G, B). Po jakimś czasie, oglądając film, zauważyłem, że na matrycy są trzy wypalone piksele (niebiesko-zielone). Wczoraj zauważyłem, na czarnym tle, jeszcze kilka bladoróżowych pikseli. I sobie myślę... Co jest, przecież kupiłem używanego z idealną matrycą, a tu się zaczynają nagle piksele wypalać, i to tak szybko...? A może ja coś robię nie tak? Faktem jest, że sprzęt jest używany dosyć intensywnie (prawie cały czas jest włączony, lub wstrzymany). A może czegoś powinienem unikać? Aha, jeszcze coś. Odświeżanie grafiki mam ustawione na 60 Hz, bo nie widzę, żadnej różnicy, gdy zmieniam na 75, 85... To nie tak jak w zwykłym monitorze... A może macie jakieś linki do stron podejmujących problem wypalania się matryc? A teraz zadam trochę wybiegające naprzód pytanie: co z wymianą matrycy? Czy takie coś się w ogóle przeprowadza? Czy jest to opłacalne? Ot takie kilka pytań :-) Z góry serdeczne dzięki za odpowiedzi. Pozdrawiam serdecznie Mariusz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jamin Opublikowano 19 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2005 Przyjrzyj się dokładnie tym bladoróżowym pikselom, może to jest jakiś pyłek lub kurz na ekranie. Kiedyś też się tak nastraszyłem ze swoim LCD, a to tylko był kurz. Polecam ściereczkę i mocne szkło powiększające. Więcej nic nie wiem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Varrol Opublikowano 19 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2005 Przeczyść ekran... trochę mnei dziwi, że na używanym się pojawiły - ale to hcyba nie jest tak, że się wypaliły - u mnie na lcdeku jest piksel, który pojawia się czasem - raz go nie widać, raz jest bardzo ciemny, a potem świeci mocno - podeżewam, że to kwestia temperatury... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...