Skocz do zawartości
kszonek

P4 --> Amd64 - Za 425 Zł....

Rekomendowane odpowiedzi

Mam kompa jak w podpisie i chce przesiąśc sie na amd64. Zaplanowałem to sobie tak:

amd64 Venice 3000+ 1705 --> 495 zł

DFI lanparty ultra-D --> 559 zł

GeForce 6600 Gigabyte Silent-pipe 128 mb --> 430 zł

do tego dysk, cdromy, zasilacz i pamiec z mojego starego kompa (pamieci pozniej kupie lepsze, zasilacz tez)

Ze starego kompa planuje sprzedac :

procek --> około 300 zł (?)

płyta --> około 250 zł (?)

grafika --> 200 zł (?)

Razem to daje 1484 - 750 = 734 zł

Przesiadam sie ze wzglądu na grafike, a ten 6600 kosztuje 509 zł czyli 309 bym musiał dopłacić, a w przypadku zmiany kompa daje to 734 - 309 = 425 zł, a zestaw cały dużo lepszy.

A teraz po co załozyłem ten topic:

- Czy ceny za starego kompa nie sa zbyt duze? (a moze za mało :D )

- Czy opłaca sie teraz przesiadac czy poczekac, miesiac dwa?

Edytowane przez kszonek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wytłumacz mi dlaczego chcesz zmienic p4 na amd64? zbyteczny kaprys?

1502871[/snapback]

No chyba oczywiste jest dlaczego.

AMD jest sporo lepsze. Kolega sobie przekręci na 2,7GHz, będzie miał solidną płytę pod SLI (jak zmoduje). będzie miał 64bity, rozsądne temperatury w obudowie i możliwość włożenia w przyszłości provka dwurdzeniowego.

To mało?

Do kszonka - sprzedawaj póki możesz - lato już za progiem. ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@flo3

No nie wiem, jakos tak mi przyszło, poniewaz amd nowszy... To polecasz zmienic tylko płyte na taka z pci-e?

@KvM

No włąsnie nie musze pisac dlaczego, sczegolnie ze płyty pod p4 sa drozsze a socket 478 jest juz przeszłościa. Wostateczności pewnie by wyszło taniej z przesiadką na amd64.

Czyli chyba sie zdecydowałem :D

Są jacyś klienci na proca i płytkę?

A czy za starego kompa ceny sa okay?

Edytowane przez kszonek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale mi sie wydaje ze cos zle liczysz :lol:

nowy komp( plyta proc grafa): ok 1500zl

stary komp: ok 750

czyli 1500-750=750

i dotad sie zgadza a po co potem odejmujesz jeszcze od tego roznice pomiedzy inna grafa a twoja obecna :unsure:

wg mnie warto dolozyc do 6600GT

czyli venice ok 600 + dfi 550 + 6600GT 650 = 1800zl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

napisałęm ze nowy komp minus stary komp to 734, ale gdybym chciał kupic 6600 na agp o czym myslałem wczesniej musiał bym dac za ta sama karte 509 zł - 200 za stara grafe = 309 dopłacic i by miał to. kupujac nowego kompa musze dopłacic do tej samej grafy po sprzedarzy starego kompa 734. Czyli 734 - 309 = 425 zł roznice pomiedzy kompami z ta sama grafa, ale rozne płyty i procki. Za 425 zł zamienic p4 na asusie p4c800 delux na amd64 na dfi lanparty ultra-d. Raczej sie opłaca =]

a 650 za 6600 GT i 430 za 6600 to jest 220 zł roznicy, ale sie zastanowie. Jak brac GT to jakiego?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi