Skocz do zawartości
r0bu$

Problem Z Przełączeniem Windowsa

Rekomendowane odpowiedzi

mam problem !! wiec mowie wszystko po kolei

na dysku C mam windows 98 a na d windows XP

po formacie windows 98 czyli dysku c nie mam na początku uruchomienia wyboru systemów !! a dysku d nie formatowalem wiec Xp caly zcas siedzi !! po uruchomienia kompauruchamia sie automatycznie win98 !! jest mozliwosc w 98 ustawienia zeby byl ten wybór albo czy jest mozliwosc uruchomienia XP POMOZCIE :D:DD:D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oczywiscie jest mozliwosc problem tkwi w tym ze wykasowales zawartosc pliku boot.ini przy formacie znajduje sie on na dysku C:

w moim przypadku to wyglada tak:

[boot loader]

timeout=30

default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)WINDOWS

[operating systems]

multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /fastdetect

multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(2)WINDOWS="Microsoft Windows 2000 Professional"

gdzie partition(numer) to numer mojej partycji na dysku, wedlug tego schematu utworz nowa linijke w pliku boot.ini i dodaj xpka powodzenia ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na dysku C: jest bootsector odpowiedzialny za uruchamianie windowsa, jeżeli zrobiłeś format to też usunałeś dane z tego sektora. Teraz musisz instalować oba systemy od nowa. :(

P.S. jeżeli fomratowałeś c: z poziomy XP, wtedy bootsector nie jest czyszczony, ale z Twojej wypowiedzi wnioskuję, że zrobiłeś to niestety z poziomy DOS-a.

Edytowane przez sheridan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moze pomoze bootowanie kompa z cd XP i wybranie automatyczniej naprawy, powinno wykryc braki plikow rozruchowych i wszystko to naprawic

Albo komenda fixmbr z konsoli odzyskiwania systemu Windows XP.....

Edytowane przez RS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi