r0bu$ Opublikowano 18 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2005 mam problem !! wiec mowie wszystko po kolei na dysku C mam windows 98 a na d windows XP po formacie windows 98 czyli dysku c nie mam na początku uruchomienia wyboru systemów !! a dysku d nie formatowalem wiec Xp caly zcas siedzi !! po uruchomienia kompauruchamia sie automatycznie win98 !! jest mozliwosc w 98 ustawienia zeby byl ten wybór albo czy jest mozliwosc uruchomienia XP POMOZCIE :D:DD:D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nomed Opublikowano 18 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2005 oczywiscie jest mozliwosc problem tkwi w tym ze wykasowales zawartosc pliku boot.ini przy formacie znajduje sie on na dysku C: w moim przypadku to wyglada tak: [boot loader] timeout=30 default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)WINDOWS [operating systems] multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /fastdetect multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(2)WINDOWS="Microsoft Windows 2000 Professional" gdzie partition(numer) to numer mojej partycji na dysku, wedlug tego schematu utworz nowa linijke w pliku boot.ini i dodaj xpka powodzenia ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuruś Opublikowano 18 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2005 coś mi mówi że ten twój XP co siedzi na d: to już nie wstanie bo do rozruch nie tylko jest potrzebny plik boot.ini Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
r0bu$ Opublikowano 19 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2005 A gdzie jest ten boot ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sheridan Opublikowano 19 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2005 (edytowane) Na dysku C: jest bootsector odpowiedzialny za uruchamianie windowsa, jeżeli zrobiłeś format to też usunałeś dane z tego sektora. Teraz musisz instalować oba systemy od nowa. :( P.S. jeżeli fomratowałeś c: z poziomy XP, wtedy bootsector nie jest czyszczony, ale z Twojej wypowiedzi wnioskuję, że zrobiłeś to niestety z poziomy DOS-a. Edytowane 19 Czerwca 2005 przez sheridan Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RS Opublikowano 19 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2005 (edytowane) moze pomoze bootowanie kompa z cd XP i wybranie automatyczniej naprawy, powinno wykryc braki plikow rozruchowych i wszystko to naprawic Albo komenda fixmbr z konsoli odzyskiwania systemu Windows XP..... Edytowane 19 Czerwca 2005 przez RS Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...