**stawek** Opublikowano 18 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2005 (edytowane) Witam. Chcę połączyć PC i laptopa, w obu maszynach są karty sieciowe, mam też kabel. Mam natomiast problem z konfiguracją połączenia.Połączenie ma służyć tylko do transferu danych. Raz udało mi się utworzyć połączenie-ale po ponownym uruchomienu kompów-nic. Sarawdzałem pingi-pakiety 0% straty. meczyłem sie pare godzin... :mur: Czy ktoś mógłby mi opisać po kolei konfigurację całego połączenia? na jednym kompie xp pro a na drugim home. Edytowane 18 Czerwca 2005 przez **stawek** Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cooli Opublikowano 18 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2005 po pierwsze jaki masz kabelek?? skrętke prostą czy cross-over?? po drugie w obu kompach wpisz IP z tej samej klasy adresowej i tą samą maskę podsieci tzn: KOMP1: IP: 192.168.4.10 Maska: 255.255.255.0 LAPTOP: IP: 192.168.4.11 Maska: 255.255.255.0 włącz udostępnianie plików i drukarek na obu kompach i powinno śmigać ;) dla pewności wyłącz wszystkie firewalle i zapory systemu Windows ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slasher Opublikowano 18 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2005 W XP dochodzą troche bardziej zaawansowane funkcje zabezpieczeń trzeba je odpowiednio skonfigurować looknij na linki w tym temacie mi to pomogło i to sporo... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PartyBOY Opublikowano 18 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2005 Musisz mieć kabel skrosowany jak już kolega wyżej napisał to 1. Jak już zepniesz takim kablem kompy to na 1 i 2 odpal Kreator Sieci Windows. Wybierasz którąś z opcji, potem nadajesz nazwy np. PC1 i PC2, next grupa robocza (możesz zostawić MSHOME) i potem zaznaczasz, że chcesz włączyć udostępnienie plików i druakrek. Czekasz aż konfigurator zrobi swoje i szafa gra. Zrób restart obu kompów i sprawdź w połączeniach sieciowych czy oba kompy dostał tą samą maskę sieciową i adresy IP (różne końcówki) należace do tej samej puli. Jeżeli tak to na którymś z kompów włącz wyszukiwarkę windows>wyszukaj komputery lub ludzie>koputer w sieci>i wpisz nazwę drugiego kompa. Porób sobie skróty na piliptach do 1 i 2 kompa, nie będziesz musiał za każdym razem wyszukiwać :wink: . Takie rozwiązanie jest pewne, bo z Win Xp często tak bywa, że jak nawet wszystko prawidłowo zrobisz to potem i tak nie widać niektórych komputerów w otoczeniu sieciowym lub wogóle nic tam nie ma :-| . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cooli Opublikowano 19 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2005 jak masz dobrze sknfigurowaną już sieć to możesz w oknie eksploatora widows wpisać u góry w pasku adresu coś takiego "\\..........." gdzie w miejsce kropek wstawiasz nazwe komputera w sieci którego zasoby chcesz zobaczyć.... czyli będąc na kompie PC1 wpisujesz \\PC2 i masz wyswietlone zasoby kompa PC2.... moim zdaniem jest to też dosyć prosty sposób na przeglądanie kompów w domowej sieci ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
**stawek** Opublikowano 19 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2005 OK :) dzięki wszystkim za pomoc. Jeszcze nie wszystko ok ale ważne że mam połączenie.. :D włoczyłem usługę server nie była uruchomiona na stacjionarnym i poszło! kabelek skrosowany mam , ale nie mogę przejśc z mini kopa na stacjonarny (ogranicznie dostępu się wyświetla) dzeki za pomoc morze dojde z resztą :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mlun Opublikowano 20 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2005 a czym sie rózni kabel cross-over od skrętki prostej?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morion Opublikowano 20 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2005 tym że ma dwa kabelki bardziej ;).... polecam google.pl i chyba z milion innych stron... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slasher Opublikowano 21 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2005 (edytowane) Tym, że ma zamienione pary odpowiadające za nadawanie i odbiór -------1-----___--------2--- |12345678| -> |36145278| <---to jest opis krosowania kabla (ułożenia drutów w pierwszej i drugiej końcówce ). Pary 12 i 36 w tym przyapdku odpowiadają za odbiór / nadawanie (Z jednej strony odbiór z drugiej bedzie to już nadawanie) Moze napisałem to troche niezrozumiale więc polecam sięgnąć po inne źródła... Mam nadzieje, że o to chodziło Edytowane 21 Czerwca 2005 przez slasher Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
! Junior ! Opublikowano 22 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2005 (edytowane) JA do " Cooli " masz dużo pojęcia na temat kofiguracji routerów może użyczysz trochę swojej wiedzy prawdziwemu LAIKOWI w tej dziedzinie mam DI-604 po 3 dnich ciężkiej walki z nim udało mi się odpalić go tak aby 2 kompy pracowały jednocześnie w necie lecz nie wiem jak.Wiem tylko że na jednym z nich nie mogę uruchomić GG czyli ustawienia nie są kompletne.Chciałbym też aby oba pracowały w sieci Edytowane 22 Czerwca 2005 przez ! Junior ! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...