Skocz do zawartości
MAGIC

podkręcenie i810e

Rekomendowane odpowiedzi

:?: :?: :?: mam tego Intela i810e on ma 4MB i "kożysta" z RAM i ma coś tam ponad 200MHz. Ale czy jest program którym można bez większych problemów podkręcić tę karte i zmusić ją do kożystania z większej ilości pamięci RAM bo z poziomu BIOS to niec nie daje (na win mam tyle RAM ile miałem) niby zmienione a działa tak samo HELP :!: :!: :!: :!: :!:

p.s.

słyszałem że są jakieś wpisy w config.sys co dają możliwość z poziomu windowsa ładnie się tym bawić a nawet znieniać bity kolorów, dodać RAM i podkręcić HELP :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!:

ja posiadam PIII 715Mhz, 512MB, DVD, CD-RW, 40GB, V2 12MB, AC97 no i tego i810e z chłodzeniem to ja nie mam problenu bo w obudowie mam założone dwie siatki zamiast blach i 4 wentylatory + turbina.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w biosie ustawie sie ile ramu wykorzystuje karta sprawdzalem poznije w windzie patrzysz ile masz ramu jak jest ok to powinenes miec ram pomniejszony o liczbe jaka przydzieliles na akrte po zainstalowaniu sterow mozesz spokojnie zmieniac rozdzialki i glebiekolorow a podkrecanie to faktycznie powwer strip ale czy to sie oplaca tylko ciepla na produkujesz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy to nie było przypadkiem tak że 810e miał na płycie własne 4 mb pamięci ? Nie wiem czy tej wersji chipsetu da sięjeszcze 'dołożyć' .

owszem byly i takie wersje ale szybko zrezygnowano bo bylo to wolniejszy niz przydielanie z RAM-u

co do ustawien z BIOS-u to sa w sumie sposoby

AGP Aperture SIze : to nie wplywa na przydzielanie

Costaw DIspaly WIndowz Size : tu przydzielasz pamiec dla VESA"tryb dosa i windowsa" i masz chyba od 1 do 4 MB

I trzecie rodzaj pamieci uzywany do 3D "nie mylic z Aperture Size" !!!

STerownik do karty przydziela to sam w sposob dynamiczny dlatego widzisz obciete tylko np. 4 MB bo to jest potrzebna wogole do dzialania karty a w trybie 3D juz on sam sobie miesza z pamięcą :)

Wiec to co on obcina to jest tylko dla dosa i windowsa

"cos jakby niskopoziomowa pamiec"

A pamiec powyzej 4MB + Aperture Size to on to robi sam

i tego nie widzimy :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moja siostra ma 810e i TrueColor to tylko 24 bity! Nie chca dzialac filmy na DIVX5! Musze stosowac filtr ffdshow i wtedy dzialaja :)

W biosie jest tylko przydzielanie pamieci AGP; Co ciekawe gdy dam 32MB Windows sie wiesza niebieskim ekranem przy starcie, jak dam 64 to jest OK. Dla karty zawsze jest 1MB, przy 128 RAMu w Windzie pokazuje 127.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:?:  :?:  :?:  mam tego Intela i810e on ma 4MB i "kożysta" z RAM i ma coś tam ponad 200MHz. Ale czy jest program którym można bez większych problemów podkręcić tę karte i zmusić ją do kożystania z większej ilości pamięci RAM bo z poziomu BIOS to niec nie daje (na win mam tyle RAM ile miałem) niby zmienione a działa tak samo HELP  :!:  :!:  :!:  :!:  :!:

p.s.

słyszałem że są jakieś wpisy w config.sys co dają możliwość z poziomu windowsa ładnie się tym bawić a nawet znieniać bity kolorów, dodać RAM i podkręcić HELP  :!:  :!:  :!:  :!:  :!:  :!:  :!:  :!:  :!:  :!:  :!:  :!: 

ja posiadam PIII 715Mhz, 512MB, DVD, CD-RW, 40GB, V2 12MB, AC97 no i tego i810e z chłodzeniem to ja nie mam problenu bo w obudowie mam założone dwie siatki zamiast blach i 4 wentylatory + turbina.

Ehhh, widze że to kolejny nieszczęśliwy posiadacz i810e. Twój konfig bardzo mi przypomina mój własny... kiedyś dawno miałe taki.

Co do Twoich pytań... :

Co do zmuszenia karty do pracy z większą il. pamieci to niestety nie uda. Ten chip przydziela sobie pamięć dynamicznie, czyli tyle ile w danym momencie jest mu potrzebne. Co ciekawe programy wymagające np.16 MB pamięci graficznej nie bedzie możliwości uruchomnienia takiego programu.W bisie była funkcja do zmiany il. pamięci dostępnej dla AGP a nawet nie było na płycie takiego portu!!Co do podkręcania to tylko zaproponowany już przez kogoś PowerStrip ale nie wiem czy to ma jakikolwiek sens.Osiągi tej karty są mizerne. Brat coprawda skonczył DeusExa i Maxa Paine na tej karcie to jednak nie powiem żeby się konfortowo grało... o Diablo2 nie wspominając. Filmy podobnie... albo w 16 bitach albo praktycznie wogóle lub w oknie. Jedyne do czego sie ta karta nadaje to serwer...

Kup lepszą płyte... polecam ASUS TUSLC-2 ...super płytka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

niewiem jak u was ale umnie DeusEx i Max Payne chodzą płynnie na 800x600 i gram bez problemu nawet NFS:HP2 chodzi ale z troszke niższą zordziałką 640x480 bo na 800x600 się tnie ale na upartego da sie grać wkońcu na "sprzęcie"

P166,48MB,S3 8MB, V2 12MB, przeszłem prawie całego NFS4

a PowerStrip nie chce nic zmienić a jak ustawiam w BIOSIE 32 lub 64 MB to nie ma rużnicy też dobrze chodzi nic się nie zmienia

a z filmami nie mam najmniejszego problemu

co z tymi wpisami do config.sys HELP !!!!!!!!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...