Skocz do zawartości
Dż0ki

Najlepsze Państwowe Uczelnie Techniczne.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Jestem spod Olsztyna i właśnie szukam sobie studiów ;) (maturzysta) Co możecie powiedzieć o państwowych uczelniach technicznych. Interesuje mnie w szczególnosci kierunek Informatyka dlatego prosilbym o rozwazanie uczelni głownie pod tym kątem. Gdzie jest duzo wiecej praktyki, a gdzie trza osstro wkuwac matme? Co mozecie powiedziec o WAT? Jak tam sie studiuje? A co o UWM wydzial informatyki i matematyki? Jaka jest róznica miedzy studiami na UW a Polibudą Warszawską? No to tyle, po prostu poradzcie mi najlepsze i najbardziej przyjemne ;) studia. Jeśli nie dostalbym sie na dzienne to jaką szkolę prywatną ale tylko w Warszawie byście mi polecili? Slyszalem ze ta polsko-japonska jest niezla, ale cholernie droga niestety :/ Dzieki za pomoc!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zycie przyjemne na uczelni technicznej ? nie da sie... (przynajmniej nie w czasie sesji :P )

jak chcesz sie opierdzielac to idz na jakis Uniwerek... Gdansk czy Wawa - to juz zalezy od Ciebie, tu i tu robisz to samo .... czyli nic

jednak jak juz pomyslisz i wybierzesz Politechnike to osobiscie polecam informe na Politechnice Gdanskiej (wydzial eti) juz na drogim semestrze zaczyna sie algorytmika ;P

a i jeszcze jedno - wszedzie na pierwszych 5 semestrach bedziesz tylko ostro uszyl sie matmy ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jestem na V roku PW no i moge potwierdzic ze 4-5 pierwszych semestrow to wlaka z matmą, fizą, potem dochodzą inne zabawne przedmioty ale to juz zależnie od konkretnego wydzialu mechanika,elektronika,elektrotechnika,wytrzymałość materiałów,

automatyka.

Jeśli chodzi o to czy sie dostaniesz to moge ci powiedziec ,ze jest taka dosyć mocno sprawdzająca się zależność :

PW-> łatwo sie dostać trudniej sie utrzymać

UW-> trudno sie dostac łatwiej sie utrzymać

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Qbasek opierdzielać na uniwerku ??:> Powiedzieć szczerze nie raz był poruszany temat uczelni. Która jest lepsza i itd ......... To zalerzy do szczęścia są napewno kierunki i wydziały nie których uczelni gdzie się bimba. Ale pisząc tak o całej uczelni ?? A tak na boku uczę się tu i tu (polibuda i uniwerek). Co do autora tematu są przecież rankingi uczelni w gazetach i itd.

Edytowane przez Domik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W szczególności na informatyce, trzeba się przygotować do tego, jak wspomniał ^KapitaN^, że pierwsze semestry to po prostu matma i fizyka + poboczne. Pierwszy rok zwykle mija na tych przedmiotach, z tego co wiem, dopiero później, od trzeciego/po trzecim roku (zależy od uczelni) dopiero masz tzw. specjalizacje. Al to chyba dotyczy zdecydowanej większości uczelni, więc nie powinno dziwić.

Na Politechnikach chyba jest więcej praktyki, niżeli na Uniwersytetach, jednakże to zapewne zależy od uczelni.

Może warto by pomyśleć o Politechnice Gdańskiej? Będziesz miał na pewno bliżej, a i poziom nauczania jest na prawdę niezły :) Dodatkowo, jeżeli się nie mylę, to Microsoft, prowadzi jakieś działania na tej uczelni, w sensie np. dotacji, czy wyłapywania Studentów do pracy w ich siedzibie. Gdybym się mylił, niech ktoś mnie poprawi ;)

Aha jeszcze jedna ważna sprawa. Zalecałbym szybko się decydować, bo jeżeli będziesz musiał zdawać Egzaminy Centralne na uczelni, to oni rozpatrują zgłoszenia tylko do 22 czerwca, jeżeli nie wcześniej ;) (z resztą tak czy inaczej chyba w większości warszawskich uczelni termin rejestracji kandydata na studia jest do 22 czerwca, na UKSW do 17ego... było.).

P.S. Po politechnice będziesz miał mgr inż. a po uniwersku chyba sam mgr ;)

Edytowane przez Allen3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sparrov, kumpel poszedł na informę na PG na ETI.

Pierwsze laborki z programowania, wykładowca rzuca zagadnieniem a studenci mają je opracować :) Jakoś go nei obchodziło, że ktoś nie umiał C++ ;) Masz zrobić i koniec. JEszcze powiem, że wykłady z programowania były zawsze jakiś miesiąc do tyłu w porównaniu z laborkami.

Ogólnie jak chcesz mieć wszystko od zera, to chyba lepiej jakiś lekki kierunek na Uniwerku.

A co do matmy...uwierz mi, w średniej szkole to Ty miałeś może wstęp do matematyki hehehe ;) /ale to też zależy od szkoły, niektóre Cię dobrze przygotują na studia...ale to rzadkość/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jezeli mowimy o matmie na PW to sprawa wyglada tak ze to co jest na 1 sem

ma wiekszy material niz matma z calej sredniej

.

To jest moja opinia i nie kazdy musi sie zgodzic,

ale jesli w sredniej nie bylo rachunku rozniczkowego,calkowego, l

iczb zespolonych to prawde mowiac po sredniej sie umie nie za wiele

(tak bylo w moim przypadku).

A ze na dodtaek matma mi totalnie nie wchodzi

to dla mnie najgorszy przedmiot na tych studiach.

Nie wspominajac o takim balaganie ze na 1 sem fizyka

opierala sie o rachunek calkowy, ktory byl tlumaczony dopiero pod koniec 1 sem.

"No i wez tu bądz mądry i pisz wiersze" :P

W kazdym razie mówimy tu o przedmiotach ktore co nieco byly w sredniej.

Gorzej z reszta, no chyba ze ktos jest po technikum to przedmioty techniczne

takie jak wymienialem wyzej nie sa dla kogos czyms nowym.

Jesli chodzi o programowanie ja mialem na 1 sem pascala,

od 3 sem delphi a na 5 sem c++.

Na pewno bylo to bardziej okrojone od tego co jest na kierunkach informatycznych,

(jestem na Mechatronice) ale jako osoba ktora wczesniej bawila sie

na atari w basicu,i z reszta jezykow nie miala nic wspolnego to latwo mi to nie szlo.

Pozatym na wiekszosci wydzialow jest chyba tak ze 3 pierwsze lata sa ogolne,

po nich student wybiera specjalność (u nas chyba bylo z 10 do wyboru).

no i wtedy uczy sie juz konkretnuch rzeczy dotyczacej specjalnosci.

Niestety nadal tak jest ze nie wszystkie przedmioty przydaja sie

na tych 2 ostatnich latach

(do tej pory sie zastanawiam po co mi fizyka polprzewodnikow,

rachunek tensorowy,albo ekonomia :mur:

Edytowane przez ^KapitaN^

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

generlanie kraza takie opinie ze uniwerek to programowanie i glownie na tym sie skupiaja , polibuda zas masz wiecej przedmiotow dotyczacych hardware dzialania sprzetu itp , ja studiuje na slaskiej , pierwsze 2 sem przewalone nieco z matmy , fizy i elektrotechniki , reszta to spacerek i w wiekszosci fajne zwiazane z zawodem przedmioty ale trza troche sie pouczyc , dopiero na 4 roku przewalone z matma bo wraca i tam pada jeszcze pare osob np na modelowaniu cyfrowym

a co do zakresu matmy , dla mnie nowoscia byl jedynie calki , cala reszta mialem w sredniej , fakt bylo to technikum.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi