giskard Opublikowano 13 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2002 No wlasnie, potrzebuje zrobić coś takiego jak w temacie. Coś jak wake-on-lan, ale nie do budzenia ze stanu uśpienia, a do włączenia komputera. Ma ktos moze jakies doswiadczenia z czyms takim? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANalfabeta Opublikowano 13 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2002 O ile dobrze pamietam z wlasnego doswiadczenia to WOL pozwala tez na wystartowanie kompa. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
giskard Opublikowano 13 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2002 O ile dobrze pamietam z wlasnego doswiadczenia to WOL pozwala tez na wystartowanie kompa.No, a jak to wyglada od strony praktycznej? Ustawiam w biosie odpowiednia opcje jesli jest i jesli obsluguje ja karta/plyta, po czym komputer wstanie po byle pingu na to ip? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
p3dzi0r Opublikowano 13 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2002 komputer wstanie chyba wtedy gdy inny posiadajoncyWOL zostanie uruchomiony Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elh Opublikowano 13 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2002 Jedno co wiem, to ze karta musi supportowac WOL i trzeba podpiac odpowiedni kabelek do plyty. Aczkolwiek nigdy czyms takim sie nie interesowalem, zajdz do jakiegos sklepu i zobacz w instrukcji do takiej sieciowki :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FumFel_20 Opublikowano 13 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2002 Ja nigdy nie kożystałem z tego ale ktoś mi powiedział że komputer wstanie jeśli jest w stanie uśpienia a nie wyłączony Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuki83 Opublikowano 13 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2002 o jakie zdalne wlanczanie ci chodzi , (np pilota takiego jak samochodowego ?? czy zeby sie wlanczal o okreslonej godzinie , ???? a ja ci napisze czy to jest wykonalne :-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elh Opublikowano 13 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2002 Update: sprawdzilem nieco w sieci. Po ustawiniu wszelkich opcji w biosie, system jest gotowy, jesli chodziloby tylko o wlaczanie z uspienia to trzeba jeszcze w osie poszperac... Tak czy inaczej, jako ze wsieci lokalnej jest duzo ruchu, trzeba spreparowac odpowiednia ramke i wyslac pod adresem tej sieciowki. Najprostszym rozwiaznaiem jest uzycie odpowiedniego softu, takie programiki sa i pod windowsy i pod linuxa lub wlasnoreczne napisanie czegos co wysyla ramke zawierajaca wiekorotne powtorzenie adresu sieciowego karty sieciowej :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzybu Opublikowano 13 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2002 jak w sieci jest shwith to powinno zadzialac serwerek wylaczony ale karta zx obluga WOL dioda na shwithu takiego kompa pali sie caly czas i chyba wszystki kompy powinny miec przypisane adresy ip na stale a swith by pamietal adresy ip->mac i dotarcie sygnala do sieciowki powinno odpalic kompas (czysto teoretycznie) jeszcze tego nie sprawdzalem bo mi si eodechcialo serwer chodzi caly czas ewentualnie jak nic nie sciagam to na nos wylaczam a odpala sie sam o 6:45 i mnie budzi polaczenie sam nawiazuje i udostepnia Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elh Opublikowano 13 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2002 UPDATE2: dokladnie w ramce musi byc: 16 times the repetition of the Ethernet address and preceded by a synchronization stream of 6 bytes of FFh, czyli 0xFFFFFFFFFF a potem 16x adres sieciowki. Natomist w linuxie najlatwiej:ether-wake 00:E0:4C:7B:6D:4C, ew winda:http://www.gknw.de/wol.html , programik wol.exe Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nexus Opublikowano 13 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2002 U kumpla który ma ECS K7VTA3 jak wyszukiwalem jego numer IP w sieci, to włączał mu sie komputer ktory był wyłączony. Nie wiem, czy był to jakiś bug, czy coś, ale tak to działało. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elh Opublikowano 13 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2002 A i jak juz dojdziecie do rozwiazania, to dajcie znac, bo ja bardzo chetnie bym sie dowidzial jak z macintosha wyslac odpowiedni paiet,aktualnie uzywam MacOS 9.2.2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
giskard Opublikowano 13 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2002 Dzieki za pomoc. Wyjasnilo sie co potrzeba, w kazdym badz razie szkoda tylko, ze to dotyczy jedynie LAN'u. Bo szukalem metody uruchomienia takiego komputera z dowolnego miejsca w internecie bez koniecznosci posiadania w danym LAN'ie serwera, z ktorego moznaby po arpa puscic zawolanie... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...