Skocz do zawartości
giskard

Zdalne uruchomienie komputera przez siec

Rekomendowane odpowiedzi

O ile dobrze pamietam z wlasnego doswiadczenia to WOL pozwala tez na wystartowanie kompa.

No, a jak to wyglada od strony praktycznej? Ustawiam w biosie odpowiednia opcje jesli jest i jesli obsluguje ja karta/plyta, po czym komputer wstanie po byle pingu na to ip?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jedno co wiem, to ze karta musi supportowac WOL i trzeba podpiac odpowiedni kabelek do plyty. Aczkolwiek nigdy czyms takim sie nie interesowalem, zajdz do jakiegos sklepu i zobacz w instrukcji do takiej sieciowki :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Update: sprawdzilem nieco w sieci. Po ustawiniu wszelkich opcji w biosie, system jest gotowy, jesli chodziloby tylko o wlaczanie z uspienia to trzeba jeszcze w osie poszperac...

Tak czy inaczej, jako ze wsieci lokalnej jest duzo ruchu, trzeba spreparowac odpowiednia ramke i wyslac pod adresem tej sieciowki.

Najprostszym rozwiaznaiem jest uzycie odpowiedniego softu, takie programiki sa i pod windowsy i pod linuxa lub wlasnoreczne napisanie czegos co wysyla ramke zawierajaca wiekorotne powtorzenie adresu sieciowego karty sieciowej :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak w sieci jest shwith to powinno zadzialac serwerek wylaczony ale karta zx obluga WOL dioda na shwithu takiego kompa pali sie caly czas i chyba wszystki kompy powinny miec przypisane adresy ip na stale a swith by pamietal adresy ip->mac i dotarcie sygnala do sieciowki powinno odpalic kompas (czysto teoretycznie)

jeszcze tego nie sprawdzalem bo mi si eodechcialo serwer chodzi caly czas ewentualnie jak nic nie sciagam to na nos wylaczam a odpala sie sam o 6:45 i mnie budzi polaczenie sam nawiazuje i udostepnia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

UPDATE2: dokladnie w ramce musi byc: 16 times the repetition of the Ethernet address and preceded by a synchronization stream of 6 bytes of FFh, czyli 0xFFFFFFFFFF a potem 16x adres sieciowki. Natomist w linuxie najlatwiej:ether-wake 00:E0:4C:7B:6D:4C, ew winda:http://www.gknw.de/wol.html , programik wol.exe

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki za pomoc. Wyjasnilo sie co potrzeba, w kazdym badz razie szkoda tylko, ze to dotyczy jedynie LAN'u. Bo szukalem metody uruchomienia takiego komputera z dowolnego miejsca w internecie bez koniecznosci posiadania w danym LAN'ie serwera, z ktorego moznaby po arpa puscic zawolanie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...