vegx Opublikowano 19 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2005 Mam pewien problem, moj sprzet to: p4 3ghz, 1gb ramu ddr, radeon 9600 secondary 256mb, jakis standardowy wentylator na ktorym pisze designed for p4 & amd Pewnego pieknego dnia postanowilem sprawdzin temp. Pomijajac juz fakt ze przy kopiowaniu z cd komp mi sie restartowal. Mysle ze cos w tym moze jest. Od niechcenia spradzilem temp dysk - ok plyta gl- ok .. ok .. ok procek - patelnia 70*+ Podczas gdy czytam ze to cos moze max 69 miec... a mi dochodzilo do 79 Nie bardzo wiedzac co robic wzialem wiatraczek (normalny taki domowy) i go wlaczylem. Temp spadla teraz do ok 65* ale to mnie nie zadawala skoro ludzie maja na nim w stresie max 50* a w tej chwili jest na wykrozystaniu rownym niemalze 0. Oto wyniki z speedfana sprzed jakiejs godziny, bez wiatraczka dodatkowego. Nie wiem teraz co zrobic, ale coolera musze kupic jakiegos juz w pon! Jesli bylibyscie laskawi i dobrali cos do tego mojego sprzetu bo sie an tym nie znam wcale. Idzie lato, coraz cieplej, nie chce zfurac maszyny. A dodam, ze na codzien chodzi jeszcze 2 dysk ktory grzeje jeszcze bardziej wiec temperaturki przed moim sprawdzeniem mogli i po 80* chodzic. Prosze o pomoc! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszonek Opublikowano 19 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2005 (edytowane) Tam sa 43 stopnie na procku........... albo jestem ślepy............ everest home edition sciagnij ten programik i daj screena z niego.... *EDIT* Witam na forum :D Edytowane 19 Czerwca 2005 przez kszonek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vegx Opublikowano 19 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2005 everest potwierdza :/ teraz znow mam 79* ;/ pomoc na gwałt potrzebna! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
netes Opublikowano 19 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2005 No niby 43*, ale w SpeedFanie jest Temp1: 43* i pod spodem masz znowu Temp1: 67*, wiec cos dziwnego :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
netes Opublikowano 19 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2005 Kup Freezera 4 i Arctic Silver 5, zdejmij stary cooler, przemyj proca acetonem, nałóż pastę i cooler, powygrzewaj go trochę i najlepiej daj do budy jeszcze jakiś wiatrak wydmuciach!ący gorące powietrze (najlepiej 120mm). Powinno być lepiej o jakieś 10*. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszonek Opublikowano 19 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2005 To jest coś dziwnego, moze czujnik jest walniety? Sprawdz jak temperatura radiatora przy spodzie (palcem :D ) Z chłodzniem to sie zgadzam freezera i AC5, włąsnie takie zakupiłem na allegro do siebie :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misio_m Opublikowano 19 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2005 nawet na boxie miałem 52*C w idle bez przewiewu w obudowie i w ogóle, może masz źle założony radiator?Lepiej sprawdź Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vegx Opublikowano 19 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2005 No nic... teraz spadlo do ok 63-4* a juz chwilke bylo przedtem 61, ale to troche i tak za duzo... Moze faktycznie czujnik, bo chyba nie powinien proc tyle wytrzymac :/ Temperatury innych ukladow jest w normie: plyta 41-3* (max 46 jak gralem w gta sa), dysk w granicach 30-33* Tylko ten procek mnie niepokoi... Ale nic to, jutro jedzie do miasta na serwis, przy okazji dvd zareklamuje. No a coolera tak czy siak nowego kupie. P.S. otworzylem kompa i troszke przeczyscilem wiatraczek na procku i chyba po tym temp spadla... czy to mozliwe?? był caly oblepiony gestym kurzem! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vtg Opublikowano 19 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2005 Moim zdaniem nowa pasta powinna poprawić temperaturę. Kiedy zakładany był ten radiator na procek ??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychoo Opublikowano 19 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2005 Jak masz kase to Freezera bierz, bo widze, że tak jak ja katujuesz się przy ponad 3500 obr. wiatraka... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sir_ice Opublikowano 19 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2005 (edytowane) kurz jest najgorszym wrogiem prawidlowego przeplywu powietrza :/ ja ostatnio tez gralem w gta sa i zaczal mi sie komp wieszac... pol godziny dumam i mysle dlaczego... 5 zawieszek systemu... juz przy ladowaniu xp widac bylo arty w pasku a ja dalej mysle i mysle.... Dodam ze bude mam otwarta i moj komp pompuje mase powietrza a przy tym i kurzu. w koncu patrze na temp (OLSNIENIE! hiehie) i widze w idle 63... patrze a na radiatorze cieniutka wartswa kurzu ktora skutecznie hamowala powietrze :) i tak nauczony tym doswiadczeniem odkurzam kompa co tydzien! (taa... jasne... hehe) Edytowane 19 Czerwca 2005 przez Sir_ice Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vegx Opublikowano 19 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2005 No to by was chyba przerazenie wzielo jakbyscie zobaczyli moj wiatraczek, 1 i 2, sam kurz ;] Samo mnie to zainsteresowalo i przeciscilem amatorsko i stad ten spadek temp o srednio 10* wedlug mnie jutro zaniose do gostka kompa zeby mi wszystko ladnie, profesjonalnie poczyscil... Bo tego kompa nie czyscilem od nowosci - od wrzesnia 2004. No i fakt ze sie tam nazbieralo sporo syfu. A Freezera i tak kupie. Co to jest 70zł za cene swietego spokoju i pewnosci na przyszlosc :) tym bardziej, ze zamierzam kupic cyfrowke a nie nowy procesor ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ganeon Opublikowano 19 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2005 (edytowane) profesjonalne czyszczenie kompa z kurzu: ptrzbne: miska woda pędzelek 1. rozkercic kompa 2. omiatac poszczególne elementy za ponoca pędzelka(jalepiej zeby wloscie bylo naturalne) nad miska z woda (ładnie zbiera latajcy kurz) 3. skrecic kompa - ew mozna odkurzyc odkurzaczem - nietóre maja specjane koncówki-szczotki z długim, dosyć miekkim włosiem sam tak robie edit: 1. uwaga, pędzelek ma być suchy! 2. ort :oops: Edytowane 19 Czerwca 2005 przez Ganeon Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sir_ice Opublikowano 19 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2005 (edytowane) hehe wlasnie chcialem zapytac jak ten kolega ma zamiar czyscic profesjonalnie :) ja tam robie casem tak ze zdejmuje wiatraki i biore bude na jakas stacje i z kompresora przelatuje. Efekt gwarantowany a i rozkrecac nie trzeba :-P edit: ...noooo raz tak zrobilem :) Edytowane 19 Czerwca 2005 przez Sir_ice Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr@GuN Opublikowano 19 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2005 do niedawna ja rozbierałem kompa co jakieś pół roku , ale teraz sie wqurzyłem i biore pod spręzarkę , nie ma to jak 8 barów ciśnienie heh :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vegx Opublikowano 19 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2005 ta, musze pomyslec nad tym profesjonalizmem ;] Teraz zapraszam do innego tematu, rowniez prosze tam o pomoc... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
victor89 Opublikowano 19 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2005 ja tam sprężonym powietrzem go czyszcze... można też pędzelkiem.. ale odkurzaczem nie polecam.. raz mi wesssało 3 zworki na mobo i biedziłem się 0,5 godz które to były i jak były ustawione :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychoo Opublikowano 19 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2005 heh, moj kumpel jak czyscil w BP na kompresorze to mu slot na RAM uje... uszkodziło :D więc ta metoda nie jest doskonała :P najlepiej sprężonym powietrzem czyścić Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elvis MP Opublikowano 19 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2005 Lub postwić blok wodny i problem z głowy :wink: tak poważnie to czasem warto sobie też przyłożyć coolerek do szyby i obaczyć czy nie jest trochę paraboliczny !!! ja tak miałem przy moim Gigabyce i szlifnąłem go papierem wodnym !! i spadła mi teperaturka o ponad 10 stopni miałem ok. 60 st. (idle) teraz mam ok 48 stopni i oczywiście pasta Arktic Ceramiq !!!! :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrewthx Opublikowano 20 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2005 ja czyszczę co miesiąc odkurzaczem - ale z rurą na wylocie, i cienką końcówką,po co płacić za spręzone powietrze (lol), po tym zabiegu temp, są takie jak być powinny Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tsoushi Opublikowano 20 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2005 odkurzacz z cienka koncowka rulaz :) zawsze potem jeszcz pendzelkiem po lopatkach i listkach i temp zawsze 3* w dol :)... zalecane, jak usz kolega napisal, 1x w miesiacu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
victor89 Opublikowano 21 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2005 Lub postwić blok wodny i problem z głowy :wink: tak poważnie to czasem warto sobie też przyłożyć coolerek do szyby i obaczyć czy nie jest trochę paraboliczny !!! ja tak miałem przy moim Gigabyce i szlifnąłem go papierem wodnym !! i spadła mi teperaturka o ponad 10 stopni miałem ok. 60 st. (idle) teraz mam ok 48 stopni i oczywiście pasta Arktic Ceramiq !!!! :D 1505267[/snapback] ja mam pewnie jakąś piękną sinusoide :P .. jeden radiatoerek wyszlifowałem i mam zamiar go pochlastać i na memki grrrrafy założyć ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vegx Opublikowano 21 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2005 Juz zamowilem wiatraczek Pentagram za 95zł... moze to cos da. A i gosc mi tlumaczyl, ze resety kompa przy kopiowaniu z cd moze powodowac wlasnie ta temp... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misio_m Opublikowano 21 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2005 trzeba było ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> arctic freezer 4... taniej i wydajniej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elvis MP Opublikowano 21 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2005 Ostatnio zakładałem u znajomego freezera pod LGAA i na box-owym coolerku miał w stresie 72 st (3,2 stepping D0!) w idle 60 st (bez podkręcania)a po założeniu freezera (+ arctic ceramique) i dodatkowego wiatraka na budzie, temperatura spadła do Idle 44 st. stres 62 st :D naprawdę super cooler !!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
netes Opublikowano 22 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2005 @vegx Nie posłuchałeś rad kolegów, a chyba po to ten topic... Pentagram to nie był dobry zakup, i to jeszcze za taką cenę... porażka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...