Skocz do zawartości
skorup

Którego Acerka Wybrać?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

chciałbym zasięgnąć Waszej rady odnośnie wyboru laptopa gdyż za tydzień wybieram się do niemiec i chciałbym sobie przywieź dobry sprzęcik. I tak zastanawiam sie nad:

http://www.notebooksbilliger.de/product_in...fb5e6087eb1b2dc

a którymś z serii TravelMate 4002Wlmi, 4101Wlmi, 4102Wlmi.

Chciałbym uzyskać też więcej informacji na temat matrycy CrystalBrite. Zastanawia mnie też cena tej Extensy, jest tańsza o 80e od travelmate 4101Wlmi a maja bardzo podobne wyposażenie, z tego co zauważyłem to extensa ma to samo tyle że matryce CrystalBrite i dodatkowo czytnik kart SD, MMC itp. Wie ktoś może jaką klawiature ma ta Extensa, ergonomiczna czy zwykla? a i najważniejsze skąd ta Extensa sie wogóle wzięła bo ani na polskiej ani na niemieckiej stronie Acera nie ma o niej najmniejszej wzmianki? to jakas nowa seria czy tylko nazwa marketingowa sklepu który ja sprzedaje a tak naprawde to inny model (jaki?). Jeśli macie jakies propozycje innych laptopów do 4000zł to poprosze:-) Prosiłbym też o opinie ludzi którzy maja laptopy z niemiecka klawiaturą, chodzi mi o to czy po zmianie ustawien klawiatury na polski programisty i upiekszeniu klawy naklejkami wyglada i zachowuje sie tak jak normalna klawiatura Qwerty czy cos jest nie tak? z góry dzięki za odpowiedzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Extensa rozni sie dokladnie tym co napisales, poza tym jest na platformie centrino podczas gdy "normalny" 4101WLMi jest na sonomie juz. Jesli wolisz sonome i szybsza szyne zamiast crystalbrite i czytnika to w tej samej cenie masz tu:

http://www5.avitos.com/shop/info.asp?produ...basket_context=

Ja poza tym jeszcze ostrze zabki na Toshibe:

http://shop.mediamarkt.de/webapp/wcs/store...productId=52652

Ale wiecej i odpowiedzi na swoje pytania masz w innym watku na tym forum:

http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=138338

PS - jak kupisz to sie pochwal i daj znac, bo ja wlasnie przymierzam sie zakupu dokladnie takiego sprzetu w niemczech i licze na rady.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

więc tak, przejrzałem dokładnie wszystkie oferty jakie udało mi sie znaleźć i tak za 899 euro mogę wybrać coś z:

- Acer TravelMate 4002Wlmi : Pentium M 725 1,6GHz (400MHz), 512MB DDR, 80GB, Ati 9700 64MB, 15,4" 1280x800

- Acer Extensa 4101Wlmi-M11 : Pentium M 725 1,6GHz (400MHz), 512MB DDR, 80GB, Ati X600 64MB, 15,4" 1280x800 CrystalBrite

- Acer TravelMate 4101Wlmi : Pentium M 730 1,6GHz (533MHz), 512MB DDR, 80GB, Ati x600 64MB, 15,4" 1280x800

Oscar -> a to one wszystkie nie są na Sonomie? ja myślalem że te co mają procki z 2mb cachem (dothan) to właśnie Sonoma już. Pozatym Sonoma to też Centrino tyle że w nowszej wersji (tak mi się wydaje). Jak kupię to napewno się pochwale tylko to będzie miało miejsce jak wróce z niemiec czyli za 3 miesiące :-)

Może ktoś jeszcze pomoże w dokonaniu wyboru, tylko licze na uzasadnienie swojego wyboru a nie kup tego i już. Lepszy będzie ten na szynie 533 czy extensa z CrystalBrite? Jeśli ma ktoś z forumowiczów któryś z tych modeli prosiłbym o opinie.

A i wie ktoś jak z ta klawiaturą w extensie jest? też jest taka wklęsła (ergonomiczna) jak w Travelmate?

Edytowane przez skorup

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ogolnie to sa tj. 3 centrino:

1mb cache - czyli seria m3...

2mb cache - czyli wlasciwe centrino seria m7*5

2mb cache Sonoma (Intel nie chcial zmieniac popularnej nazwy centrino wiec oficjalnie to centrino na platformie sonoma) - seria m7*0

jesli chesz poczytaj:

http://pclab.pl/art13670-1.html

http://www.chip.pl/arts/archiwum/n/articlear_125640.html

Jesli chodzi o wybor to decyzja nalezy do Ciebie. Czy szybsza i nowsza platforma, czy lepszy wyswietlacz. To zalezy tylko i wyalcznie do czego potrzebujesz tego sprzetu. Ja bym chya wzial TM4101WLMi bo zwykly wysietlacz mi wystarcza, a sprzet niby nowszej generacji...

4002WLMi sie nie umywa do dwoch pozostalych... Moze jeszcze z niemczech dasz znac jak sie sprzet spisuje, bo ja pewnie pod koniec lipca bede kupowal i chcialbym juz miec jakies blizsze info...

PS - extensy to chyba takie limitowane edycje na promocje do sklepow, bo ani nigdzie ich nie ma, ani nawet nie ma odpowiednikow. Sa to tak jakby komputerki na starszych platformach, ale za to z lepszymi wyswietlaczami...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Extensa to nazwa serii Acerów oferowanych na rynku azjatyckim i amerykańskim. Sama nazwa ma długą tradycję. Nazwę Extensa nosiły jeszcze w połowie lat '90 laptopy Texas Instruments (z którą to firmą połaczyła sie firma Acer a może poprostu nazwa Acer jest nazwą oddziału Texas Instr. produkująca laptopy - nie pamiętam już dobrze, byłem wtedy małym chłopcem :lol: ). Miałem TI Extense z Pentiumem I 90MHz :D Zaiste piekielna była to maszyna :lol:

Jesli chodzi o wybór pomiedzy matrycą a FSB, to ja bym optował jednak przy matrycy. Jesli zauwazysz w codziennym użytkowaniu róznicę w wydajności systemu pod wpływem wzrostu przepustowości szyny z 400 do 533MHz, to osobiście Ci pogratuluje! A róznice w matrycy zauwazysz od razu, a co wazniejsze, będziesz miał znacznie wiecej przyjemności z dobrej matrycy niż z tego, ze komputer wykona operaje o 1,8% szybciej.

Rozwiązanie Twojego dylematu jest proste: idz do sklepu i sobie te komputery obejrzyj. Ja poszedłem, nie planując jaki model jakiej marki kupie, tylko wiedząc, jakiej konfiguracji mniej więcej oczekuje i w jakim przdziale cenowym. Nic Ci nie przyjdzie nawet z najlepszej wydajności na papierze, jeśli laptop bedzie ci ledwo swiecił matrycą (i to na zielono), skrzypiał w rękach jakby się miął za chwile rozpaść albo w klawisze trzeba będzie walić młotkiem :mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gribojedow -> co do Extensy to trochę inne wyjaśnienie otrzymałem wczoraj od firmy Acer :

"Serie Extensa są to notebooki przeznaczone do sprzedaży na rynku

niemieckim w sieciach hipermarketów, jednak mają one swoje odpowiedniki w

seriach Trave Mate.

Model 4101 WLMi jest zblizony parametemi do serii TM 4101WLMi."

Co do matrycy to pewnie że wolałbym lepszą tyle że niektórzy mówią że wolą tą zwykłą od CrystalBrite bo nie odbija tak światła. Niestety nie mam możliwości iść do sklepu w którym będa oba modele (extensa 4101wlmi i TM 4101Wlmi) i sobie porównać na którym faktycznie lepiej się pracuje itp.

PS dzięki za rady :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi