Bartek-83 Opublikowano 20 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2005 Witam Problem polega na tym, że miałem na ww. płycie celerona 2.0 oraz jakiś czas P42.4 (533) (wszystko sobie stabilnie pracowało) zamieniłem proca na P4 2.6 Northwood HT, co spowodowało wielka QPE !!!... Komp chodzi mega niestabilnie zwłaszcza na windzie (wiesza się np. mój komputer a w tle może sobie śmigać 3D Mark)!! Próbowałem: FSB 200, 150, 133, 100 Biosy 1008, 1006 Windows sp1, sp2 Różne kości ram różne CL itd... Z HT bez HT Różne sterowniki do płyty Fastwrite OFF Nic z tego nie pomogło ciągle komp działa nie stabilnie !! :[ Zasilacz Chieftec HPC360-202 (napięcia dobre mierzone miernikiem) Chłodzenie CPU Zalman 7000-AlCu Pytania: WTF ???... :mur: Co można by jeszcze spróbować? Może być to wina procka? Z góry dzięki za odpowiedzi! Ps Na forum znalazłem tylko problemy tej płyty z Prescotami Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ganeon Opublikowano 20 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2005 (edytowane) porblem moze byc w tym ze: procek pewnie chodzi na fsb 800 (serie SL6WH i SL6WS), a plyta przy takim fsb jest juz nieźle podkrecona - moze pomoc lepsze shłodzenie nb... napweno pomoze wymina plyty :mellow: :sad: Edytowane 20 Czerwca 2005 przez Ganeon Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zayonnc Opublikowano 20 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2005 porblem moze byc w tym ze: procek pewnie chodzi na fsb 800 (serie SL6WH i SL6WS), a plyta przy takim fsb jest juz nieźle podkrecona - moze pomoc lepsze shłodzenie nb... napweno pomoze wymina plyty :mellow: :sad: 1505489[/snapback] Wypowiem się za Bartka-83. Otóż siedzieliśmy nad tym kompem od kilku dni, takie jaja są niezależnie od magistrali. Na 100MHz też się wiesza i to jest trochę niepokojące bo inny Northwood (na magistrali 133MHz-lub jak kto woli na magistrali 533) działał ok do ok FSB 150, a teraz komp niezależnie od magistrali się wiesza. Aha oczywiście ten proc nominalnie chodzi na magistrali 200(800) ale gdy jest tak ustawiony to komp wiesza się praktycznie od razu o ile wejdzie do windy. Zmniejszenie magistrali powoduje tylko nieznaczną poprawę sytuacji, ale komp dalej jest niestabilny. Czy to jest możliwe, że to jest wina procesora? Czy może być tak, że jest częściowo niesprawny(dziwne by to było)? Czy to jednak na 100% płyta? pozdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ganeon Opublikowano 20 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2005 najlepiej by było odwiedzic jakiegos kumpla który ma plyte na chipsecie 875p/865pe i tam sprawdzic. ale obwaiam sie ze to wina płyty :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek-83 Opublikowano 20 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2005 najlepiej by było odwiedzic jakiegos kumpla który ma plyte na chipsecie 875p/865pe i tam sprawdzic. ale obwaiam sie ze to wina płyty :/ 1505632[/snapback] I tu lipa... Wszyscy z intela maja jakiegos syfa jak ja i845... Albo AMD :] A plyta to i tak bedzie nowa i to na dniach tylko ze jak teraz wywale kase jeszcze na plyte i nie bedzie "to" działac to bede bardzo ZŁY :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek-83 Opublikowano 23 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2005 (edytowane) I co sie stalo... Niewiem !! Ale komp chodzi stabilnie na FSB 150 (choc tyle) !! W sumie mnie to wali bo nowa plyta jutro powinna byc ale sytuacja dosc dziwna :| Sorry za posta pod postem! Edytowane 23 Czerwca 2005 przez Bartek-83 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...