Barts_706 Opublikowano 20 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2005 Dzien dobry, Zapewne niedlugo tez kupie sobie ktoregos z Acer'ow z matryca 1280x800. Nie ukrywam, ze co jakis czas lubie sobie pogiercowac, i w zwiazku z tym pytania do posiadaczy takich notebookow : - Jak to jest z gra w 1024x768? - Rozciaga Wam obraz (pewnie wyglada to kiepsko)? Czy musicie grac w oknie (nie w kazdej grze mozliwe)? - Jest mozliwe ustawienie w sterownikach ATI zeby nie skalowal obrazu z 1024x768 do 1280x800, a zostawil czarne pasy po bokach? I tak na marginesie : - Czy naprawde przewaga X600 nad 9700 (oba Mobility of koz) jest zauwazalna w praktyce? Dzieki za wszystkie odpowiedzi i przemyslenia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeQuila SunRise Opublikowano 20 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2005 Podobno w grach ktore nie obsluguja jej rozdzialki nominalnej 1280x800 i wymuszaja np 1024x768 jest juz widoczny efekt smuzenia. Moze ktos z taka matryca by sie wypowiedzial i zdementowal/potwierdzil. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kenji Opublikowano 20 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2005 ja gram na 1280x800(rozciagniety, kotor, rbr, starCraft) nie przeszkadza mi to, stery pozwalaja na rozdzialke 1024x768 z paskami czarnymi po bokach, czy smuzy nie sprawdzalem,moze jutro bo dzis po egzaminie(0,7 zglos sie ;)) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gribojedow Opublikowano 20 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2005 (edytowane) 1)nie wiem jak z interpolacją w grach, bo nie jestem zagorzałym graczem, ale wczoraj zainstalowałem sobie kilka need for speedów (tych starszych i nowszych), bo doszedłem do wniosku, że jeśli już mam te 128mega od Radka X700 pod maską, to niech one tam nie śpią z nudów. Jeśli chodzi o wydajność X600 względem 9700, to ci nie powiem, bo nie robiłęm jeszcze benchmarków (poza tym mam X700). Jednak jesli chodzi o obraz, to musze przyznać, choć subiektywnie, że panorama dużo bardziej mi odpowiada od klasycznej rozdziałki w stosunku 4:3. Stosunek 16:10 szerokości pola widzenia do jego wyskości jest dużo bliższy naturalnemu postrzeganiu rzeczy. Także NFSa czujesz bardziej realistycznie (a w tej grze chodzi chyba przeciez o to, zeby się poczuć jak za kólkiem). Sądzę, że podobnie jest w przypadku gier FPP/FPS czyli Quake'ów, Doom'ów etc. 2)jeśli się decydujesz na Acera z panoramą WXGA, to bierz Crystal-bright, a nie standartową. Jeśli chcesz grać i potrzebujesz wydajnej karty, to polecam modele z serii Aspire 5010 i 5020. Mają Radeona X700 (jeden 64Mb, drugi 128Mb). Seria 5020 tylko częstotliwością taktowania procesora i kolorem obudowy rózni się od topowego Ferrari. Zanim się jednak zdecydujesz, poczytaj posty użytkowników, a przede wszystkim mój, w którym opisuje dwa wielkie felery mojego Aspire 5021WLMi (temat: Kłopoty z 5021WLMi) :wink: Mam nadzieje, że będziesz miał wiecej szczęścia ze swoim Acerem :D Panorama jest tez świetna do oglądania filmów. Natomiast edycja tekstu albo przegladanie www jest wygodniejsze w klasycznym układzie. No chyba, że zafundujesz sobie 20calową matrycę panoramiczną o rozdzielczości 1680x1050, wtedy będziesz mógł bez problemu przegladać dwa arkusze tekstu albo strony www obok siebie i znajdziesz idealny kompromis :wink: Smużenia nie zauważyłem żadnego. Matryca ma bardzo dobrą jakość, kąty widzenia i parametry odświeżania. Aha, zastanów się w jakie gry będziesz grał. Wybierz kilka ulubionych i sprawdz czy obsługują rozdzielczość WXGA, to chyba najrozsądniejsze co można zrobić. Sądzę, że w zwiazku z popularyzacją formatu 16:10 coraz więcej nowopowstających gier będzie obsługiwało te rozdzielczość, także o przyszłe gry nie ma się co martwić (raczej o to czy twój laptop je pociągnie :lol: ) Edytowane 20 Czerwca 2005 przez Gribojedow Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ayem Opublikowano 21 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2005 ja nie lubie rozciagniecia - wiec w grach ktore nie obsluguja panoramy poprostu gram w normalnej rozdzialce - 1024x768 z paskami po boku - smuzenia nie odnotowano :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Barts_706 Opublikowano 22 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2005 Bardzo dziekuje za odpowiedzi. Ha, zastanawiam sie nad Acerem 4101WLMi z Radeonem X700 na pokladzie (widzialem m.in. na Allegro). Na serie 5000 niestety mnie nie stac, to juz ponad 5000 PLN (pun not intended). Pewnie skonczy sie na czyms z serii 1800 - z powodow finansowych. Jakby ktos chcial jeszcze cos dodac, to smialo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
s0lid Opublikowano 8 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2005 Ja mam odrazu pytanie. Czy matryca 15,4 jest tylko szersza od 15 czy jest też od niej niższa? Dzieki za re: ;) PS: Prosze o szybką odpowiedz :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LOBO Opublikowano 9 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2005 ja używam 1280x800 - niektóre gry pozwalają wymusić taką rozdzielczość - ale niektóre nie - gram wtedy na lekko 'rozciagnietym' ekranie - ale matryca w moim notebooku (emachines z podpisu) ma jakieś fajne sprzętowe algorytmy - wyglada to trochę jakbym włączył antyaliasing :D Solid_Snake nie mam porównania do zwykłej 15" martrycy ale mogę podać wymiary : 333 mm szerokość i 209 wysokość (392 mm przekątnej). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VoyTECH Opublikowano 9 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2005 jak masz HL2 to sprawdź jak wygląda gra na 1280X800 a jak na 1024X768. mi nie przeszkadza jak się minimal rozciągnie obraz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wypass Opublikowano 9 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2005 (edytowane) Zwykła 15' matryca 1024x768 ma 229mm wysokości (u mnie), a więc jest wyższa od 15,4' panoramicznej o ok. 2cm. Edytowane 9 Września 2005 przez wypass Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_OskaR Opublikowano 9 Września 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2005 Najprościej- wys. panoramy 15,4 ~ wys. kineskopowego 15 ;-) A co do różnic obrazu- najlepiej zrobić screena z gry w 1024x768 w stacjonarnym i zmienić rozdzielczość obrazka na 1280x800. Korzystam z fullscreena- czasami koło nie jest ideanlym kołem i trochę dziwnie się np. robi beczkę samolotem, ale poza tym szybko można się przyzwyczaić i nie ma problemów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...