/// Kaszpir /// Opublikowano 13 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2002 Witam ! Posiadam AMD XP 1600+ o/c 2100+ (FSB 166) i 512Mb PC333 i płyta na KT400. Systam działa oki ale z lekka głośnawo :-) Mimo że jest to tzw cichy cooler Titan 5TB z dodatkowo zauinstalowanym układem Zalmana FanMate1 i obnizona prędkosc pracy wentylaotra o 500obr (do 2700obr.min). Niestety podczas słuchania mp3 lub oglądania filmów hałas jest z lekka denerwujacy. Znalazłem fajne soft coolery które naprawe rewelacyjnie sobie radzą ... Ale szukam softcoolera który także potrafi obniżyć predkosć obrotów wentyloara podłaczonego do płyty (tego Titana). Nioby taką funkcję posiada CPUCool , ale mimo aktywacji zmiejszania ilości obrotów na coolerku funkcja ta chyba nie działa. Także SpeedFan tez nie działa ... Czy komu wogóle w/w programy działają jeślki chodzi o programowe obniżanie prędkosci wiatraczków ? Marzy mi się program gdzie wpisze na sztywno temoeraturę procka powyżej której komputer przyśpieszy prace wentyloata a poniżej kórej zwolni. Było by to rewelacyjne rozwiazanie podczas słuchania mp3 lub serfowania lub oglądania filmów ... Czy ktoś ma taki program lub udało mu się wykonac programowe obniżenie prędkosci obrotowej coolera na w/w programach ? Licze na Waszą pomoc :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Axcel Opublikowano 13 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2002 Mam taki sam cooler jak twój, w tej chwili otwarta obudowe, wyłączone głośniki i z odległości 1.3m ledvo co słysze ten wiatrak. Ma 2850rpm. Może źle dokręcony? O ile Ci temp spadły po zastosowaniu tego softu? Bo mi 1-2stopnie :( To, że nie możesh z poziomu Windowsa zmienić ilości obrotów (napięcia) to może jest spowodowane brakiem obsługi takiej opcji przez płyte. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rosio Opublikowano 13 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2002 Witam ! Posiadam AMD XP 1600+ o/c 2100+ (FSB 166) i 512Mb PC333 i płyta na KT400. Systam działa oki ale z lekka głośnawo :-) Mimo że jest to tzw cichy cooler Titan 5TB z dodatkowo zauinstalowanym układem Zalmana FanMate1 i obnizona prędkosc pracy wentylaotra o 500obr (do 2700obr.min). Niestety podczas słuchania mp3 lub oglądania filmów hałas jest z lekka denerwujacy. Znalazłem fajne soft coolery które naprawe rewelacyjnie sobie radzą ... Ale szukam softcoolera który także potrafi obniżyć predkosć obrotów wentyloara podłaczonego do płyty (tego Titana). Nioby taką funkcję posiada CPUCool , ale mimo aktywacji zmiejszania ilości obrotów na coolerku funkcja ta chyba nie działa. Także SpeedFan tez nie działa ... Czy komu wogóle w/w programy działają jeślki chodzi o programowe obniżanie prędkosci wiatraczków ? Marzy mi się program gdzie wpisze na sztywno temoeraturę procka powyżej której komputer przyśpieszy prace wentyloata a poniżej kórej zwolni. Było by to rewelacyjne rozwiazanie podczas słuchania mp3 lub serfowania lub oglądania filmów ... Czy ktoś ma taki program lub udało mu się wykonac programowe obniżenie prędkosci obrotowej coolera na w/w programach ? Licze na Waszą pomoc :) OT jutro bede tez pusczal swego proca na 166 mhz i tez mam tego titana i zastanawiam sie jaka masz temp? BTW sorki za OT :oops: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Axcel Opublikowano 13 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2002 Rosio. U mnie 1700+@1800+ proc ma 45stopni. Jak go puszcze na 2100+ to jush nie viem konkretnie bo odczyt z czujnmika ma za dużą amplitude (wina mobo). Ale wiem, że przy otwartej obudowie napevno pochodzi 4h bez zwisu (dłużej nie pracowałem przy takich taktowaniach - nie chce proca przemęczać). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
/// Kaszpir /// Opublikowano 13 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2002 Mam taki sam cooler jak twój, w tej chwili otwarta obudowe, wyłączone głośniki i z odległości 1.3m ledvo co słysze ten wiatrak. Ma 2850rpm. Może źle dokręcony? O ile Ci temp spadły po zastosowaniu tego softu? Bo mi 1-2stopnie :( To, że nie możesh z poziomu Windowsa zmienić ilości obrotów (napięcia) to może jest spowodowane brakiem obsługi takiej opcji przez płyte. eeee , jak może być źle dokręcony ? jest oki , nawet grilla zdjąłem ... Mój był nie słyszalny przy 1500 obr :-) i tak pracował jak miałem Durona 1Ghz :-) Ale po zmianie systemu , całkowice przerobiłem system chłodzący (dodatkowy cooler + wymina cooolera w zasilaczu Enlighta) i musiałem podkręcić obroty na Titanie 5TB do około 2700obr (o około 500obr. i tak obniżyłem za pomoca FanMate1) Ile mi spadła ? O około 10-15 stopni ... z około 50stopni do około 33-35 stopni ... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
red46 Opublikowano 13 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2002 ...wymina cooolera w zasilaczu Enlighta...a jaki wentyl wsadziłeś do zasilacza? Bo mnie mój już wykańcza. Aaa i w jaki sposób mogę zmieżyć temp zasilacza? (bo już jeden sfajczyłem na 7V i pociągną za sobą :cry: HDD, FDD, CD-ROM, MOBO i RAM :cry: => więc wolę nieryzykować z następnymi) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
/// Kaszpir /// Opublikowano 13 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2002 ...wymina cooolera w zasilaczu Enlighta...a jaki wentyl wsadziłeś do zasilacza? Bo mnie mój już wykańcza. Aaa i w jaki sposób mogę zmieżyć temp zasilacza? (bo już jeden sfajczyłem na 7V i pociągną za sobą :cry: HDD, FDD, CD-ROM, MOBO i RAM :cry: => więc wolę nieryzykować z następnymi) Nie pamietam ... Kiedyś jak robiłem porządki w serwisie i przygotowywałem złom do utilizacji to sprawdzałem jakie wentylki z zasilaczy będa jeszcze przydatne ... Potem wszystki podłaczałem i najcichszy sobie zostawiłem ... Jest podłsczony do 12V , bez żadnego monitorwania prędkosci bio zasilacz takief funkcji nie osbługuje) Mój działał przez pewnien długi czas na 7V i nie miałem problemu ... Ale teraz ze względu na większą ilosc wytwarzanego ciepął postanowiłem wszystko poprzestawuać tak aby obieg był maksymalnie najlepszy a i tak nie ejst bo za zasilaczem jest deka która blokuje wentyalcje ... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gaz Opublikowano 13 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2002 z soft coolerow polecam bardzo - SPEEDFAN http://www.almico.com/speedfan.php Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Axcel Opublikowano 13 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2002 SpeedFan dobry jest do pomiaru temperatury. Jednak za nic nie moge się połapać, która temp czemu odpowiada. Może ty wiesz? :roll: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gaz Opublikowano 13 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2002 no to proste temp3 to temp procka temp1 to temp w obudowie. temp2 u mnie n/a Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xon Opublikowano 14 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2002 gaz: Na roznych plytach jest roznie u mnie np. Temp1 Chipset Temp2 CPU SpeedFan nie jest softcoolerem :)) ja polecam WPCREDIT standardowo. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...