Skocz do zawartości
Undertaker

Peltier 72W a zasilacz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Sprawilem sobie dzis peltierka 72W jako uzupelnienie mojego water coolera. W kompie mam snandardowy zasilacz 300W (+12V - 10A)

Slyszalem ze sam ten peltier pobiera 8W mocy. W zwiazku z tym zasilacz pewnie nie wyrobi. Mam zamiar wymienic ten zasilacz na CODEGEN 400W (+12V - 16A) , lecz nie jestem pewien czy i on sobie poradzi.

Nie chcialbym kupowac osobno zasilacza pod samego peltiera.

Posiadam jeszcze SB Audigy i tuner TV + 4 wichry na 5V , aczkolwiek niewiem czy to ma jakis zwiazek.

Chcialbym sie upewnic , czy wymiana zasilacza na 400W rozwiaze problem z peltierem , bo nie chcialbym fajerwerkow zadnych :)

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

74W TEC:

Imax=8.0A

Vmax=14.7V

Wydzieli na cieplej stronie 96W przy 12V. Musisz znalezc zasilacz, ktory da ci 8A + to co ci jest potrzebne na dyslki, wiatraki itd + 2-5A. Zwroc jeszcze uwage, czy Max Output dla +12V odpowiada 12V*ilosc amperow deklarowanych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na gieldzie we wrocu sprzedaja tanio zasilacze - za 50zeta jakies 300w

chodzi mi o to zeby tylko peltka narazie podpiac tak - mam 68Wpelta - wiec wszystko chyba bedzie spox nie?

a co co codegenow to goooofno - juz mi be6II padlo przez taki zasilacz :cry:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam aktualnie 300W zasialcz

TUV 300W

115/230V ~8/4A

60/50Hz

+3.3V - 20A

+5V- 30A

+12V - 10A

+5VSB - 2A

-5V - 0.5A

-12V - 0.8A

Ktory nie jest w stanie uciagnac mojej karty graficznej (zawiesza sie komp) Chce zmienic go na 400W, tylko nie wiem jakiej firmy . Czy znacie moze firme Delux i JMC ??? Czy moze kupic tego :

Foxconn/Deer ATX 400W

AC INPUT:

115-230V~, 8-4 A, 60-50Hz

MAX.OUTPUT POWER: 400W

DC OUTPUT:

+3.3V=24.0A +5V=35.0A +12V=15.0A

+5Vsb=2.0A -5V=0.3A -12V=0.8A

Jakie napiecie odpowiada za napiecie (stabilnosc) gniazda AGP ????

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Sprawilem sobie dzis peltierka 72W jako uzupelnienie mojego water coolera. W kompie mam snandardowy zasilacz 300W (+12V -  10A)

Slyszalem ze sam ten peltier pobiera 8W mocy. W zwiazku z tym zasilacz pewnie nie wyrobi.  Mam zamiar wymienic ten zasilacz na CODEGEN 400W (+12V  -  16A) , lecz nie jestem pewien czy i on sobie poradzi.

Nie chcialbym kupowac osobno zasilacza pod samego peltiera.

Posiadam jeszcze SB Audigy i tuner TV + 4 wichry na 5V , aczkolwiek niewiem czy to ma jakis zwiazek.

Chcialbym sie upewnic , czy wymiana zasilacza na 400W rozwiaze problem z peltierem , bo nie chcialbym fajerwerkow zadnych :)

Pozdrawiam

Lepiej zmien... wg mnie nieuciągnie... Ja mam zasilacze o łącznej mocy 530W... ;) wszystko działa QL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najlepiej to nawinąc tafo 15,5 - 16V przy 150 VA (40 -50 zł razem z przesyłką) mostek Greatz'a i ewentualnie kodnensator elektrolityczny (największy jaki się znajdziesz). Całość to 60 zł. Sprawność > 80% więc obęezie się bez wiataczka. Możn też spróbować z trafem 15-0-15V 250VA. i2 diodami, tu sprawnosc >90%.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...