okular123 Opublikowano 21 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2005 Mam dysk o rozmiarze 120 GB a na nim tylko jedną partycję typu FAT32. Siedzi na niej windows98. Chciałbym na tym samym dysku postawić jeszcze linuksa. Jakiego programu najlepiej użyć? Czy partycja linuksa musi być PRIMARY? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkl Opublikowano 21 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2005 ustaw wolne miejsce, a przy instalatorze linuksa ustaw partycje, a jak nie to zrób ext3 (na system), ile chcesz i swap (partycja wymiany), około 300mb Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
okular123 Opublikowano 21 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2005 A czego najlepiej użyć do partycjonowania dysku? Bo Linux raczej nie widzi partycji wykonanych w Partition Magic... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 21 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2005 Ciekawe, bo u mnie jakoś linux zawsze widział partycje robione w PM. Widzę, że z czytaniem też coś nie bardzo więc powtórzę to co jest już napisane wyżej. Partycje możesz zrobić podczas instalacji linuxa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
okular123 Opublikowano 25 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2005 Wiem, że mogę, jednak w dystrybucji, którą zamierzam zainstalować (debian) jest tylko cfdisk. Wykoując w nim partycje stracę wszystkie dane, gdyż tam nie ma opcji zmiany rozmiaru partycji (jest tylko usunięcie, utworzenie). Po raz pierwszy będę dzielił dysk na partycje, więc chciałbym posłużyć się jakimś w miarę prostym narzędziem (mam 15 lat). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domik Opublikowano 25 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2005 Okular123 mam pytanie patrycja 120 gb na fat 32 ?? >_> podziel na kilka partycji pm i potem je sobie usuniesz podczas instalacji ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
okular123 Opublikowano 25 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2005 No tak, to w sumie jest japieś wyjście... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DaRoN Opublikowano 25 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2005 2x primary.....jedna na ext druga na fat/ntfs....obyydwie active...koniec tematu.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...