Skocz do zawartości
mex

Asus A7v880 - Rozruch Z Dysku Ide Nie Działa!

Rekomendowane odpowiedzi

Kupiłem płytę Asusa A7V880. Wersja BIOSu 1008. Komputer potrafi wystartować z dyskietki lub CD oraz widzi wszystkie twarde dyski. Zaznaczam, że nie używam SATA. Instaluję Windowsa XP z płytki i komputer po pierwszym restarcie w trakcie instalacji nie rusza dalej. Oczywiście z płyty znowu mogę wystartować, ale w tym momencie powinien ruszyć już z dysku, a on nic. Jak odłącze dysk całkowicie, to wtedy reaguje komunikatem, że brak dysku. Kiedy go znowu podłączę, to tylko widzę migający kursorek i cisza. Co to może być? Wina BIOSa? Dosłownie przed wsadzeniem tej płytki wszystko pięknie chodziło na ASRock K7S8X. Dziękuję za szybką pomoc. Całe popołudnie zmarnowałem na to badziewie:/ Edytowane przez mex

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koledzy, nie żartujcie sobie;) Oczywiście. Próbowałem ustawić pierwszy boot na hdd i nic tylko migający kursor na czarnym tle. Potem pierwszy na cd (lub dyskietka) i drugi na hdd - mogę uruchomić z płyty (lub dyskietki), nawet przejść na dysk i go sformatować lub ustawiać partycje. Jednak jak przegram jakieś pliki na dysk, to albo źle się przegrają (głupie nazwy), albo po ich uruchomieniu (exe, com, bat) dysk wisi - znowu kursorek na czarnym tle. Jak puszczę instalkę win98 z cd, to mówi, że uszkodzone archiwum, więc domyślam się, że po prostu nie potrafi poprawnie przekopiować plików na dysk. Jak z kolei wystartuję z instalką winxp, to idzie do pierwszego restartu, po którym znowu tylko kursorek na czarnym tle. Nie jest to wina pozostałych podzespołów, bo wszystko działało wcześniej z ASRock jak już pisałem wyżej. Poza tym dla świętego spokoju wszystko wymieniłem i dalej to samo. Konfiguracje BIOSa łącznie z domyślną przetestowałem na różne sposoby. No nic, zobaczymy co powiedzą w serwisie:) Edytowane przez mex

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi