Skocz do zawartości
ms-trex

Poważny Problem Z Internetem

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Otóż mam bardzo poważny problem, mój internet nie chodzi jak powinien, podczas surfowania po stronach www bardzo często pojawia się błąd że strona nie może zostac wyświetlona: Dokładnie pisze coś takie:

Żądany URL nie może zostać sprawdzony.

Wystąpił następujący błąd: Nie można ustalić adresu IP hosta o nazwie "adres strony" Server DNS zwrócił następującą wartość: No DNS Records.

To oznacza że: Server cache nie jest w stanie połączyć się z hostem o nazwie wymienionej w URL.

Sprawdź czy podany adres jest poprawny.

Jak da sie wrzucić screena to proszę bardzo tak o to wygląda: http://www.freewebs.com/msraptor/URL.JPG

Powyższy błąd pojawia się bardzo często klika, kilkanaście razy dziennie co jest bardzo flustujące, a z czasem bardzo denerwujace gdy dany błąd wyskakuje gdy akurat coś bardzo ważnego trzeba sprawdzić.

Jestem w sieci osiedlowej LAN (szkielet sieci - światłowód) w której znajduje się ponad 100 użytkowników, łącze jest 100Mbit, na początku transfery sięgały do 300kb/s lecz niedawno admin dokręcił kranik do 20kb/s, problem ten dotyczny KAŻDEGO użytkowniak sieci i występuje od samego początku jej istnienia.

Wpisywałem kilkadziesiąt alternatywnych adresów DNS w opcjach sieciowych ale to nic nie pomogło.

Wielokrotnie dzwoniłem w tej sprawie do admina ale ten niestety jest nieuczciwym człowiekiem i zawsze tłumaczy się że nikt mu takiego problemu nie zgłaszał, i twierdzi że to może wina komputera wirusów albo tego typu rzeczy co jest totalną bzdurą, nie wiem byc może nie wie co z tym zrobić i dlatego tak się tłumaczy.

I teraz moja prośba do was, może ktoś z was jest sieciowym ekspertem i wie jak temu problemowi zaradzić, być może jakoś pokierować admina, albo pomóć rozwiązać ten problem w moim zakresie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

koles co ty sie tym przejmujesz ja tez jestem w sieci która ma 80 osób i jakakolwiek awaria czy nawet jak mi komp pada to admin ma mi wszsytko robic. Skoro ci nie chodzi to idz do swojego admina i sie kloc z nim ze niechodzi jak nalezy a jak nie bedzie chciał zrobic to mu powiedz ze niezapłacisz ty mu placisz i ty wymagasz zeby ci wszytko chodziło :wink: a tak wogóle to juz ostatecznosc choc ja lubie takie srodki choc wiem ze sa rózne pewenie inne rozwiazania sformatuj systema jak niepomoze to niebedzie wina u ciebie tylko u niego a wtedy to watpie czy cos wskurasz :razz: troche na necie i sieci ogólnie jestem zielonkawy dlatego nie niepisze zabrdzo jak ci pomóc bo niema zielonego pojecia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wygląda na to ze admin ma postawione proxy (sqiud) które pośredniczy własnie w otwieraniu stron www.

rozumiem ze np w komunikacji gg czy inne i przy sciaganiu nie ma przerw

Zazwyczaj stawia sie proxy jako rodzaj zabezpieczenia lub aby strony czesto odwiedzane były dostępne z lokalnego servera. U nas w firmie też się zdarzały takie rzeczy jak admin cos zwalił z konfiguracją.

Czy to od początku masz taki problem?

Czy admin kazał wam wprowadzać jaką konfigurację w przeglądarkach www - dokładnie chodzi o server proxy.

Może byc to też jakis problem ze proxy nie gada z serverem dns albo plikach stref nie ma wpisów chociaż to by było bardzo dziwne.

Ciśnij admina - niech to naprawia :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi