koti Opublikowano 21 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2005 Cześć , dzisiaj podpisałem umowę na 1mb z dialogu. Dotychczas dzieliłem 128kb/s na 2 kompy , a teraz doszedł jeszcze komputer młodszego brata i muszę jakoś to rodzielić na 3 kompy : / Tak więc : router czy switch? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morion Opublikowano 22 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2005 rozumiem że na 2 kompy to robiłeś udostepnianie na windzie.... jesli ten sposób ci pasuje to kup switcha, a jesli chcesz mieć router to odpadnie ci włączanie kompa do udostepniania, a i wieksza możliwość konfiguracji pewnie bedzie... co jak co ale winXP to gigantem routerów programowych nigdy nie bedzie ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koti Opublikowano 22 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2005 Jak zwykle nie napisałem najważniejszego: Z tego co się orientuję , to modem z dialogu jest na rj45 , czyli wpinam do sieciówki. Myślałem żeby wpiąć kabel z dialogu do switcha razem z trzema kompami i ustawic takie same ip itd. Pójdzie ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bigfan Opublikowano 22 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2005 Nie pójdzie. Chyba że modem ma funkcjonalność routera. W przeciwnym wypadku możesz kupić router sprzętowy (i wtedy można wpiąć go do switcha) lub stworzyć router programowy na jakimś komputerze (Udostępnianie połączenia w Windows), podłączyć do niego modem i dołożyć do blaszaka drugą kartę sieciową, którą połączysz ze switchem, gdzie będą wpięte pozostałe komputery. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koti Opublikowano 23 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2005 A czy taką rolę mogą spełniać kompy 100mhz i 16mb ram ? Mam 3 takie i w sumie nawet sprzedawac mi sie ich nie opłaca. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WormBoy Opublikowano 23 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2005 Routery mają zwykle po 4 porty na sieciówki więc switcha nie będzie trzeba.... Ten modem ma funkcjonalość routera ale jest to zablokowane,jak dopłacisz to instalator podpina go do lapa i włącza co trzeba.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koti Opublikowano 24 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2005 Właśnie jak była osoba z dialogu , aby podpisać umowę to powiedziała mi , że jest to tylko usługa dla firm i szkół ; / Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morion Opublikowano 24 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2005 A czy taką rolę mogą spełniać kompy 100mhz i 16mb ram ? Mam 3 takie i w sumie nawet sprzedawac mi sie ich nie opłaca. na router taki komp z powodzeniem wystarczy, najlepiej zrób zrzutkę z tych trzech i wsadź cały ram do jednego, no i musisz mieć w nim 2 sieciówki conajmniej (jesli chcesz mieć switch)... stawiasz linuxa, konfigurujesz i spisz spokojnie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koti Opublikowano 24 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2005 (edytowane) Okej , dzieki. Czekajcie na moje problemy w dziale z linuxem , bo siedziałem na nim tylko raz i nie wiem kompletnie jak to zrobic : ) edit: Nie będę mógł tego zrobić w windowsie ? Bo jeżeli zabiore się za linuxa to pewnie przez 3 dni zanim nie zorientuję się nie będzie internetu na żadnym kompie : / Edytowane 24 Czerwca 2005 przez koti Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morion Opublikowano 24 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2005 zależy jakiego linuxa instalujesz, polecam PLD, ma bardzo dobrą dokumentację odnośnie instalacji i użytkowania... www.pld-linux.org Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...