Skocz do zawartości
Robertcik

Mam już Zalmana ZM80-HP

Rekomendowane odpowiedzi

Właśnie przed chwilą go dostałem (a że jestem w robocie to jutro zdam wam relacje)

PS. Cooler jest ciężki 385g wykonany jest z Aluminium i ma zaje... Head Pipe (pozłacana), Zalman się postarał i dołączył nawet śrubokręt krzyżakowy. 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jedno pytanie skąd go masz !!! Ja probowalem zamowić wszedzie i zawsze mi odpisuja ze nie maja i nie wiedzą kiedy bedzie !!!

Zamówiłem go w firmie (jej baner jest w prawym górnym rogu strony tweak) i kosztuje .......119zł czyli nie tak drogo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jedno pytanie skąd go masz !!! Ja probowalem zamowić wszedzie i zawsze mi odpisuja ze nie maja i nie wiedzą kiedy bedzie !!!

Zamówiłem go w firmie (jej baner jest w prawym górnym rogu strony tweak) i kosztuje .......119zł czyli nie tak drogo

To fajnie bo ja od 2 miesiecy do nich pisze kiedy bedą mieli a oni odppisują ze jeszcze nie dostali !!! heheheheh widac sami nie wiedza co mają :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To fajnie bo ja od 2 miesiecy do nich pisze kiedy bedą mieli a oni odppisują ze jeszcze nie dostali !!! heheheheh widac sami nie wiedza co mają :)

Dziwne bo ja dostałem go w ciągu 5 dni (bo był długi łikend) od daty złożenia zamówienia.

PS> a czy zamawiałeś w disco tech???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No dobra, zainstalowałem Zalmana (lekko go przerobiłem tak aby chłodził również tylną część GPU) i....... karta się wiesza po dłuższym katowaniu (7 godz) jej w środowisku 3D (3D Mark, UT2003, CodeCrature Benchmark). Radeona jeszcze nie podkręcałem bo musze zainstalować 2 wiartaki i nie mam na razie prodramu żeby zmienić częstotliwośći (3D Rage v3,coś tam - ta najnowsza chyba nie obsługuje sterów 6193)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

119 zl, niezle.

Ja mam Global Wina WBK 38 i z przesylka dalem stówe z 4coolmax, jadnak musialem zejsc z nim z obrotami do 4800 obr/min bo moznabylo dostac szalu jak sie bujal na 7800obr.

Jak chlodzi, no i jak z glosnoscia?

Czekamy :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

119 zl, niezle.

Ja mam Global Wina WBK 38 i z przesylka dalem stówe z 4coolmax, jadnak musialem zejsc z nim z obrotami do 4800 obr/min bo moznabylo dostac szalu jak sie bujal na 7800obr.

Jak chlodzi, no i jak z glosnoscia?

Czekamy :)

Chodzi ci o głośność Zalmana???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pany, powiedzcie jak to jest z tym zalmanem, jakby go na radeona zapodac, to bedzie chlodzic tez pamieci? moze udalo by sie tam wcisnac jakiegos peltierka w ta kanapke?

Biorac pod uwage budowe heatpipe, to mogloby sie niezle sprawdzic...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pany, powiedzcie jak to jest z tym zalmanem, jakby go na radeona zapodac, to bedzie chlodzic tez pamieci? moze udalo by sie tam wcisnac jakiegos peltierka w ta kanapke?

Biorac pod uwage budowe heatpipe, to mogloby sie niezle sprawdzic...

Nie stety pamięci on nie będzie chłodził, jedyne co można zrobić to lekko zmodyfikować żeby chłodził GPU z dwóch stron

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Robertcik

Mam pytanko, mam podobny config tylko plyta A7V8X.

Czy nie miales problemow z zamontowaniem tego zalmana? nie przeszkadza RAM?

I jeszcze jedno, trudno bylo zdjac oryginalny radiator z Szafira?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Robertcik

Mam pytanko, mam podobny config tylko plyta A7V8X. 

Czy nie miales problemow z zamontowaniem tego zalmana? nie przeszkadza RAM?

I jeszcze jedno, trudno bylo zdjac oryginalny radiator z Szafira?

Pamięci nie przeszkadzają dodatkowo przykręciłem 2 wiatraki (takie jak w zasilaczu) co do zdjęcia radiatora Szaphira to obciąłem łepki nóżek na spodniej części karty bo nie szło go zdjąć. :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

HA HAAAA przykręciłem do tegoż Zalmana mega wiatrak (nie pamiętam rozmiarów ale jest dużo większy od tych które stosowane są w zasilaczach i ma 4000obr/min - istne śmigło) no i wykręciłem

Rdzeń Radeona poszedł na 400MHz :mrgreen: pamięć tylko (na razie 356 ale jak założe na nie radiatory to też pewnie wykręce je na 400.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

HA HAAAA przykręciłem do tegoż Zalmana mega wiatrak (nie pamiętam rozmiarów ale jest dużo większy od tych które stosowane są w zasilaczach i ma 4000obr/min - istne śmigło) no i wykręciłem

Rdzeń Radeona poszedł na 400MHzWalnij screenshota z PoweStripa, to zobaczymy jak to wyglada. Szczerze mowiac po pamieciach to bym sie az tak duzego podkrecenia nie spodziewal, ale coz sprawdzisz sam! :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A i już wam mówie jak to zrobiłem.

Lekko zmodyfikowałem Zalmana tak, aby chłodził obydwie strony GPU (z wierzchu i pod spodem - oryginalna wersja coolera nie styka się ze spodnią częścią GPU) następnie przykręciłem mega wiatrak i zacząłem kręcić

najpierw poszło (GPU)na: 350 , 380, 391 aż do 401 na 420MHz z tym że przy tym ostatnim zwis (po jakiś 2 min w 3D marku) ale możliwe że to wina pamięci (370MHz). Pamięci zaś wykręciłem tylko na 356 ponieważ nie ma na nich żadnych radiatorów (mam zamiar zamontować na nich zalmana od P4 - ten wachlarz i wykręcić na 450Mhz - podobno idzie)

No i macie tu przykład na to, że zwykły R9700Pro parametrami dużo odbiega od FIC'a czy innych pdkręconych R300.

Wynik po podkręceniu w 3D mark wzrosł o jakieś 1200pkt. (musze się jeszcze pobawqić FBS i taktowaniem na pamięciach)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rdzeń Radeona poszedł na 400MHz

Jutro walne screenshota bodzisiaj jestem teraz w robocie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No dobra, zainstalowałem Zalmana (lekko go przerobiłem tak aby chłodził również tylną część GPU) i....... karta się wiesza po dłuższym katowaniu (7 godz) jej w środowisku 3D (3D Mark, UT2003, CodeCrature Benchmark). Radeona jeszcze nie podkręcałem bo musze zainstalować 2 wiartaki i nie mam na razie prodramu żeby zmienić częstotliwośći (3D Rage v3,coś tam - ta najnowsza chyba nie obsługuje sterów 6193)

no dobra, czyli co, sugerujesz, że w wersji oryginalnej bez żadnych przeróbek i dodatkowych wiatraków (oczywiście pomijam te w obudowie - wdmu<span style="color:red;">[ciach!]</span>ący i wyciągający) się nie sprawdza?

właśnie zamierzam go kupić i zastąpić na moim GF4Ti4200 Crystal Orba (głównie chodzi mi o chałas no i oczywiście wydajność bo ponoć jest lepszy :?: )

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do Robertcika: mowisz, ze "Lekko zmodyfikowałem Zalmana tak, aby chłodził obydwie strony GPU"

Mam taka watpliwosc: jesli dobrze rozumiem idee heat pipe to chodzi o to, ze przy GPU ma byc goraco - ciecz paruje, a w drugim koncu chlodno, zeby sie skraplala i wracala do GPU. U Zalmana chyba jest tak, ze ten "drugi koniec" obiegu cieczy jest z tylu karty wiec podgrzewajac go szkodzisz wydajnosci ukladu chlodzacego. Mam wrazenie, ze efekt dobrego schlodzenia wynika wtedy juz tylko (albo prawie tylko) z ogromnej powierzchni tego radiatora owiewanej porzadnie powietrzem z wiatraka, a nie skutecznosci "heat pipe".

Takie czepianie sie :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do Robertcika: mowisz, ze "Lekko zmodyfikowałem Zalmana tak, aby chłodził obydwie strony GPU"

Mam taka watpliwosc: jesli dobrze rozumiem idee heat pipe to chodzi o to, ze przy GPU ma byc goraco - ciecz paruje, a w drugim koncu chlodno, zeby sie skraplala i wracala do GPU. U Zalmana chyba jest tak, ze ten "drugi koniec" obiegu cieczy jest z tylu karty wiec podgrzewajac go szkodzisz wydajnosci ukladu chlodzacego. Mam wrazenie, ze efekt dobrego schlodzenia wynika wtedy juz tylko (albo prawie tylko) z ogromnej powierzchni tego radiatora owiewanej porzadnie powietrzem z wiatraka, a nie skutecznosci "heat pipe". 

też tak myślę

to rozwiewa trochę moje wątpliwości :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak tylko, że bez wiatraka cooler ten się dość mocno grzeje i gdzy dołączyłem megawiatrak to dopiero mogłem podkręcić karte.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak tylko, że bez wiatraka cooler ten się dość mocno grzeje i gdzy dołączyłem megawiatrak to dopiero mogłem podkręcić karte.
Nie zrozumiales mnie kolego - ja naprawde nie mam nic przeciwko dmuchaniu na ZM80HP. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...