Skocz do zawartości
Darks

Liceum Czy Technikum ?

Rekomendowane odpowiedzi

Jeśli masz zamiar iśc na politechnike to radziłbym iść do technikum ja sam chodziłem przez 5 lat i nie żałuje :):):). Tam przynajmniej nauczysz się czegoś więcej i oswoisz się z tym co ewentualnie czeka cię na wyższej uczelni o podobnym profilu bo liceum nie nauczy cię nic więcej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja np. w ogóle nie mialem problemu z calkami, po prostu w klasie maturalnej chodzilem na korki i tyle, i wychodzi na to, ze jednak po LO jest gorzej :) . A co do dziewczyn to nie do konca prawda, bo wiekszosc techników jest w zespolach szkol zawodowych (teraz ponadgimnazjalnych), no i w klasie fatkycznie zadnej dziewczyny nie bylo, ale tylko wyszlo sie na przerwe i od razu bylo na czym oko zawiesic B) . Mój tata tez ukonczyl technikum samochodowe tylko ze juz pare ladnych lat temu, no i mial w klasie jedna dziewczyne, rodzynek :)

Edytowane przez St.Anger

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dużo dziewczyn w klasie to nic dobrego :) Wierzcie mi :)

Wszechobecny trajkot w systemie dźwięku 7.1, tworzące się "gangi" :lol: A już najgorzej jak zaczną Cię wciągać w rozmowy o zakupach, kosmetykach i seksie...zgroza :) Pożytku z nich nie ma a tylko moga przeszkadzać. Budynek mojej szkoły to były jakby dwa budynki połaczone w "L", druga szkoła to same babki :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiesz szkoła to Zespół Szkół Elektrycznych więc wchodzą w to tez licea profil, i zawodówki, czasami jakąś panią spotka się na korytarzu ale rzadko

Edytowane przez Sphinx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

po elektroniku masz przynajmniej szanse na prace, możesz też dorabiać naprawiająć TV i podobne, będąc na studjach, i dostajesz upoważnienie do bawienia się prądem chyba 1kV (jak nie więcej) dożywotnio, wcześniej było na pare lat, trzeba było uaktualniać

no to jak ??? w technikum wogóle dziewczyn nie ma :| ???

1510458[/snapback]

a np. technik - gastronomik ??

napewno oblegane przez płeć piękną

Edytowane przez TOMAHAWK_

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

po elektroniku masz przynajmniej szanse na prace, możesz też dorabiać naprawiająć TV i podobne, będąc na studjach, i dostajesz upoważnienie do bawienia się prądem chyba 1kV (jak nie więcej) dożywotnio, wcześniej było na pare lat, trzeba było uaktualniać

a np. technik - gastronomik ??

napewno oblegane przez płeć piękną

1511902[/snapback]

Właśnie ukończyłem Technikum Elektroniczne więc moge cie conieco wypowiedzieć, szkoła (przynajmiej moja i 2 inne w moim miescie w ktorych mam kumpli) uczy tak nędzie tego zawodu, że aby coś naprawde robić trzeba się większości samemu nauczyć, więc ten text o dorabianiu poprzez naparwianie tv mnie rozbawił, niby mam dyplom technika, ale telewizora bym raczej nie naprawił, co do samych uprawnien do "bawienia sie prądem" czyli uprawnienia sep'owskie to też nie jest tak różowo, przynajmiej u nas było tak, że szkoła umożliwiała nam dostanie tych uprawnien, ale należało zapłacić 200zł (podobno jak sam se to załatwiasz jest sporo droższe). Uprawnienie do 1kV jest dozywotnie. Ale i tak mimo tych wszystkich smaczków jestem zadowoly, ze chodziłem do technikum, bo zawsze coś tam w głowie dostanie, a i na polibudzie powinno być nieco łatwiej, niż ludziom po liceach

Co do klas, gdzie chodzą dziewczyny, w mojej byłej szkole jest takie coś jak technikum handlowe i tam jest przewaga dziewczyn choć chłopców tez jest całkiem sporo. No ale nie rozumie idziecie do szkoły na laski czy co? Osobiście jakbym miał wybierać to wolałbym laske nie z mojej klasy, a po drugie one naprawde rozpraszają :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na kierunki techniczne tylko po technikach chyba że b.dobre liceum. Mam pytanie :> krótkie i treściwe jakie 5 lat w technikum :> :D?? teraz technikum ma 4 lata !! lo jest 3,5 roku :>. Naprawdę im więcej jest zajęć szkolnych tym lepiej moim zdaniem technikum napewno więcej daje. Umnie na elektronice ludzie po technikum mają owiele lrzej niż ja po Lo ...... Pozdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widze ludzi ktorzy uczeszczaja do technikum w moim miescie ( Gliwice ) i wole jednak liceum... :? Nie da sie ukryc, ze najgorsi ucznowie poszli do technikum ( z mojej klasy ) i teraz po 3 latach sa jeszcze glupsi niz byli jako ludzie bo to czego ich tam ucza to mnie akurat nie interesuje. Tak jest u mnie w miescie moze u was do technikow ida prymusi :wink:

Tak w ogole to zalezy kim chcesz byc :wink: Jak chcesz byc elektronikiem to idz do technikum. Jak chcesz miec pod soba 100 elektronikow to idz do liceum>studia>studia>zachod :wink:

Aha co do studiowania po liceum/technikum to mozna by wykresik narysowac;] Najpierw ludzie z technikum blysna ze wiedza jak cos dziala itd ;] a licealisci sie przestrasza pradu :D Potem ludzie z technikum nienauczeni uczenia sie ;] wyloza sie na pierwszej rzeczy ktora musza zakuc a licelista ktory przez 3 lata wpakowywal w siebie rzekomo do niczego nie potrzebne przedmioty bedzie w stanie przejsc na wyzszy stopien zakowania [ciach!]l :wink:

Moj brat konczy studia i stwierdzil ze teraz juz wie ze nie ma dziury tylko jest otwor :lol:

Zreszta jak zawsze wszystko zalezy od szkoly oraz od czlowieka;] Od czlowieka nawet bardziej bo jak jest zaradny i inteligentny to czy pojdzie do liceum czy do technikum to sobie w zyciu da rade :wink:

Edytowane przez Sou

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja też teraz stanąłem przed ciężkim wyborem....miałem iśc do ZSŁ ale tam jest liceum profilowane, zawodówka, i technikum..to jedno...poza tym coraz więcej negatywnychopinii....WYbrałem liceum nr.7( info dla kev'a)..wychodzą z tamtąd ludize bardzo zadowoleni z tych lat i wogóle...no cóż...zobaczymy jak to będzie...nie myślę w granicahc czy się dostanę czy nie...ja to wiem po prostu( że się dostanę)...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z tym niskim poziomem technikum to chyba tylko u was tak jest, ja osobiście nie widze roznicy, ba nawet w technikum jest ciężej bo dochodza rożne przedmioty zawodowe, a co do tego ze do technikum isa same lenie, na rozdaniu świadectw dostalismy też stare z pedałówy no i co tu gadać dla mnie szok jak zobaczyłem jakies wysokie średnie mieli moi kumple

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie ukończyłem Technikum Elektroniczne więc moge cie conieco wypowiedzieć, szkoła (przynajmiej moja i 2 inne w moim miescie w ktorych mam kumpli) uczy tak nędzie tego zawodu, że aby coś naprawde robić trzeba się większości samemu nauczyć, więc ten text o dorabianiu poprzez naparwianie tv mnie rozbawił, niby mam dyplom technika, ale telewizora bym raczej nie naprawił, co do samych uprawnien do "bawienia sie prądem" czyli uprawnienia sep'owskie to też nie jest tak różowo, przynajmiej u nas było tak, że szkoła umożliwiała nam dostanie tych uprawnien, ale należało zapłacić 200zł (podobno jak sam se to załatwiasz jest sporo droższe). Uprawnienie do 1kV jest dozywotnie. Ale i tak mimo tych wszystkich smaczków jestem zadowoly, ze chodziłem do technikum, bo zawsze coś tam w głowie dostanie, a i na polibudzie powinno być nieco łatwiej, niż ludziom po liceach

Co do klas, gdzie chodzą dziewczyny, w mojej byłej szkole jest takie coś jak technikum handlowe i tam jest przewaga dziewczyn choć chłopców tez jest całkiem sporo. No ale nie rozumie idziecie do szkoły na laski czy co? Osobiście jakbym miał wybierać to wolałbym laske nie z mojej klasy, a po drugie one naprawde rozpraszają :)

1513937[/snapback]

częściowo masz racja, ale trzeba mieć naprawde żyłke żeby być elektronikiem, jak masz pociąg do elektroniki, mój starszy jest elektronikiem, to mam po nim parenaście książek, mn.i. jak naprawiać tv

do technikum informatycznego dość ciężko będzie się dostać, teraz to jest chyba najbardziej oblegany profil ale niech tylko poczekają na 'cykle mikroprocesorowe' ;p ;p ;p

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no i o to mi chodzi ja sie elektroniką interesuje tak sobie skusiła mnie specjalność (Technikum Elektroniczne: Systemy i sieci komputerowe) no i cóż jak dla mnie za dużo teori za mało praktyki wiadomo, że jak sam coś zrobisz to zostanie w głowie, a tak tylko zakuć, zdąc i zapomnieć, więc tak naprawde zeby coś umieć trzeba się w domu większości nauczyć

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakbym mógł cofnąć czas to bym wybrał Technikum , przynajmniej miałbym jakis zawód a tak to jestem tylko po maturze i za !@#$ nigdzie jakiejś ludzkiej pracy nie moge znaleść . Także ja ci radze technikum ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakbym mógł cofnąć czas to bym wybrał Technikum , przynajmniej miałbym jakis zawód a tak to jestem tylko po maturze i za !@#$ nigdzie jakiejś ludzkiej pracy nie moge znaleść . Także ja ci radze technikum ;)

1515943[/snapback]

Prosto, zwięźle i na temat. Prosze o kolejne takie posty

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Darks podpisuje się pod tym bo co mnie obchodzą prywatne odczucia kogoś kto skończył LO albo tehnikum , ja chce wiedzieć co się wymaga tu i tu , jaki poziom i dokładnie dlaczego np: LO jest lepsze

ale ja osobiście chyba pójdę to technikum , wydaje mi się ,że to dobry wybór ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

IMO jakie forum takie odp.

Tweak jest poswiecony raczej elektoronice wiec wiekoszsc osob  wskazuje technkum.

1516742[/snapback]

Może i tak. Ale po liceum też można być elektronikiem. Jak czytam ten temat dochodze do wniosku że po technikum jest prościej. Byćmoże temu że jest zawód albo jest jakiś inny powód. Myśle że technikum będzie dla mnie dobrą szkołą i nie bede żałował po 4 latach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może i tak. Ale po liceum też można być elektronikiem. Jak czytam ten temat dochodze do wniosku że po technikum jest prościej. Byćmoże temu że jest zawód albo jest jakiś inny powód. Myśle że technikum będzie dla mnie dobrą szkołą i nie bede żałował po 4 latach.

1516758[/snapback]

nic dodać nic ująć ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czytam ten temat i sam już nie wiem gdzie iść.

Papiery złożyłem do LO i do technikum inf, z tym że technikum to będzie pierwszy rok i eksparymentalnie jedna albo dwie klasy więc nikt nie wie jaki tam poziom.

W środe sie dowiem gdzie moge iść.

W sumie jak będę mógł to pewnie pójde do LO, a to dlatego że i tak dużo się ucze inf w domu. Poprostu lubie siedzieć po nocach i czytać o różnych technologiach. Zawsze rok wcześniej na studia, a nie wyobrażam sobie żebym na nie nie poszedł.

Pożyjemy zobaczymy

P.S. zna ktoś LO w Śremie ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widze ludzi ktorzy uczeszczaja do technikum w moim miescie ( Gliwice ) i wole jednak liceum...  :? Nie da sie ukryc, ze najgorsi ucznowie poszli do technikum ( z mojej klasy ) i teraz po 3 latach sa jeszcze glupsi niz byli jako ludzie bo to czego ich tam ucza to mnie akurat nie interesuje...... ble ble ble ble ble

1514578[/snapback]

:mur: :D :mur: :D :mur:

Tak można skomentować to co owy gościu tu napisał

Dodam tylko że zawód taki jak elektronika nie jest zawodem który ma polegać na wkuciu czegokolwiek, tak więc metoda encyklopdeycznego wkuwania (A-Z) na niewiele sie zda

Zresztą powodzenia dla tych co zaczną wkuwać schematy np TV :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi