Skocz do zawartości
o-skar

Ati Radeon X550

Rekomendowane odpowiedzi

za pclab.pl

Nowa karta graficzna z chipem ATI nie będzie produktem drogim. Seria X550, kierowana do mniej majętnych posiadaczy platform z magistralą PCI Express, ma trafić na rynek niebawem. Jak wspomina serwis techPowerUp!, obsługa nowego chipu pojawi się w sterownikach ATI, które mają trafić do sieci za kilka dni.

Układ RADEON X550 to chip RV370 (X300) i jak wspomina serwis, karta skorzysta z takich samych płytek PCB, jakie były podstawą dla układów RV370. Dodatkowo partnerzy firmy dostaną możliwość wprowadzania własnych modyfikacji do kart, np. upraszczania wspomnianych płytek PCB.

Zegar X550 będzie tykać z częstotliwością 400 MHz. Pamięć ma być taktowana w tych kartach zegarem 250 MHz. Produkty mają pokazać się z szynami pamięci o szerokości 64 bitów i 128 bitów. Dostępna na karcie pamięć ma wahać się od 64 MB do 256 MB. Kosztujące około 60 dolarów modele mają trafić na rynek w tym lub na początku przyszłego miesiąca.

9550 na pci-e?

Ciekawe, czy mozliwosci OC bedzie mial podobne. Zapraszam do dyskusji :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!

Jutro ja będe jej posiadaczem, zmieniam całego kompa (jak w podpisie) więc na 100% podziele się wynikiami.

PS: W Komputroniku jest już od ~2 dni, dzisiaj zamówiłem, jutro dobieram, wiec pod wieczór napiszę jak w 3DMarkach się sprawuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Więc byłem (jestem?) bardzo zdziwiony! Karte dostałem, firma Sapphire oraz (!!) 3,3 ns. pamięci na niej! : ) Mały wiatraczek jest bardzo efektowny, a zarazem bardzo cichy.

Podam wyniki w 3DMarku przybliżone, zapomniałem zapisywać, chyba że ktoś będzie bardzo zainteresowany to zapuszcze jeszcze raz:

3DMark 05 - ~1550

3DMark 03 - ~2600

3DMark 01 - ~8500

Małe te wyniki w porównaniu do zagranicznych testów tej karty, ale może to przez procesor?

Co jak co, ale grałem w Dooma 3 dość długo (doszedłem do Alpha Labs 4) i nie zginąłem ani razu, więc wygodnie się gra. (1024-786-32 oraz Medium).

Pozdrawiam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale z tego co mi wiadomo, to X550 jest na PCB od X300, choć liczę że jak PCI-E stanie się standardem (zapewne tak wkrótce się stanie) to ktoś znajdzie jakieś przerobienie jej na X600.

Jeszcze jej nie kręciłem, ale mam zamiar : )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Dawidsfuturx

ona ma taktowania 400/500?

na nvision sa testy i wypada dosc dobrze

tylko przepłąciłes w komputroniku o jakies 40-50zł

a wynik w 2001 jest smiesznym, pobaw sie z procem, tminga mi pamieci, itp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm, widze ze jest juz temat o tej karcie, byc moze bede miec taką własnie na pci-e firmy palit 128mb, która podkrecona w 3dmarku 03 osiąga 6600pkt a w 01SE 18800pkt.

Czy są jakies mody na tą karte? Podobno to jest nastempca 9550 a x600 jest nastempcą 9600, czy da sie ją zmodowac na x600?

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi