konio68 Opublikowano 27 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2005 (edytowane) Konio68 - koszt invertera mowisz ze jest 20 zeta, a jak wyglada jego dostepnosc, kupuje sie klamoty i lutowanie czy gotowiec, bo jesli samorobka jak reszta to czy dysponujesz jakims schemacikiem na ta okazje ?? 1518106[/snapback] kupujesz nowy zmontowany , albo na allegro używke.Ostanio gostek po 10pln sprzedawał .Jeszcze 1 jest http://www.allegro.pl/show_item.php?item=55645454 Edytowane 27 Czerwca 2005 przez konio68 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konio68 Opublikowano 28 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2005 Oto sposób podłonczenia matrycy SP14Q002 do kontrolera Taśma jest 14pin czyli można użyć standartowego ZIF14 jako J2 J3.............................J2...........................funkcja 1...................................1............................D0 2...................................2............................D1 3...................................3............................D2 4...................................4............................D3 6...................................9............................CP 7...................................8............................LOAD 9...................................5............................DISP_OFF 10.................................6............................FRAME 12................................10...........................VDD ( +5V ) 13................................13...........................VO ( CONTRAST ) 14................................12...........................VEE ( -22V ) 15................................11...........................VSS ( MASA ) ....................................14 do masy............. GND .................................... 7 nie podłonczone NC Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maly86 Opublikowano 29 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2005 (edytowane) LCD wyrwałem z allegro za 36 pln. Co do płytek zamieszczam fotki abyście mogli zobaczyć co trzeba wykonać aby tego LCD odpalić . Oczywiście kontroler steruje mniejszymi LCD też. 1512860[/snapback] :arrow: IMAGE :arrow: Moderatorzy musialem zacytowac zdjecia, poniewaz autor by nie wiedzial o co chodzi :lol: konio68 Nie powiesz mi, ze sam zrobiles ten uklad :blink: ? Jezeli zrobiles i naprawde znasz sie, jestes dla mnie idolem w sprawie elektroniki :D Nie znam sie na tym ani troche, wiem tylko, ze jest - i + w gniazdku, no i moze pare jeszcze drobiazgow znam :wink: Ale taka robota wyglada na profesjonalna... A te schematy i sam pomysl :o WOW! Jestem pod wrazeniem. Juz duzo ludzi tutaj na forum robilo LCD, ale takiego nie widzialem, zeby pokazywal tak jak winamp "Skoki basow i sopranow" :arrow: nie zmam sie takze nie wiem jak to okreslic :P Pozdro i RESPECT! :wink: Edytowane 29 Czerwca 2005 przez M@Ly Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NeuroPL Opublikowano 29 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2005 On poprostu jest dobrym elektronikiem ;) ;) ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konio68 Opublikowano 29 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2005 M@Ly - to bardzo prosty układ. Teraz myśle nad układem który: a.będzie sterował i monitorował 8 wentyli , monitorował i alarmował 8 temp. b.Sterował pompą WC , tzn mierzył przepływ i temp cieczy i odpowiednio tym sterował. Wszystko Wyświetlane na kolorowym 5,7" , a sterowane za pomocą matrycy dotykowej.jako microcontrolery myśle oprzeć się na Atmelu .Temat dośc skomplikowany więc myśle że w ok 0,6 roku będe miał układ , druga sprawa to musze poszukać dobrego programisty do napisania do tego softu + testy , myśle że może w za 8 -10 miesięcy pochwale sie układem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 29 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2005 idolem :).. to widać wśrdód elektroników 60% to idole :D jeśli chodzi o ATMELE... to tak sie składa że zabieram sie za nie tego lata :)... (zabieranie się podparte jest już takimi zdolno ściami jak '51 na 3 różnych zestawach laboratoryjnych, HC05, HC11 - motoroli, no ze juz o PC asm nie wspomnę... ) więc jeśli będę miał czas to podziele/wymienię się kodami źródłowymi etc. Sam planowałem zbudowanie sterownika wiatraków w oparciu o mikrosterownik. powodzenia :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Saabotaz Opublikowano 29 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2005 A nie prościej kupić LCD graficzny z wyjściem na RS232? Odpada wtedy kontroler i mozna samemu napisać program dość łatwo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konio68 Opublikowano 29 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2005 A nie prościej kupić LCD graficzny z wyjściem na RS232? Odpada wtedy kontroler i mozna samemu napisać program dość łatwo. 1521412[/snapback] pewnie że można ale koszt dużo wyższy , matryc używanych bez kontrolera 320x240 jest dość dużo w używanych w cenach od 30-100pln.To odnośnie tego pod LPT co współpracuje z LCD studio. Natomiast kolor kupie też matryce bez kontrolera bo i tak trzeba mase elektroniki zrobić więc zaden problem, po drugie układ ma być samodzielny aby nie zabierał zasobów kompa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 29 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2005 i co wazne... działał niezależnie od tego co powie winda :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konio68 Opublikowano 29 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2005 i co wazne... działał niezależnie od tego co powie winda :) 1521601[/snapback] Dokładnie , układ sterujący pompą wc czy wentylem na procku nie może być uzależniony od Microsoftu :) tak samo jak i od zasilacza komputera. Jak zrobic już coś takiego to musi być niezawodne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maclat Opublikowano 29 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2005 z waszej wspolpracy (tzn konio68 i PelzaK) moze wyjsc jakis naprawde ciekawy projekt :) keep up good work :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sayetan Opublikowano 30 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2005 w "Nowy Elektronik nr kwiecień/maj 2005" jest zbudowany podobny układ oparty o procesor AVR firmy ATMEL, ma on wsparcie dla 4 wentylatorów ale z małą znajomością asm można go przerobić n 8 wentylatorów Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 30 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2005 ma ktoś ksera może? :) to bym sobie pożyczył kawałek programu... imho sammeu lepiej... :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konio68 Opublikowano 30 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2005 3 kolory :) na led zamiast świetlówki CCFL W 1 listwie 18 led. zamontowane w LCd zaprezentuje w sobote. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zeli Opublikowano 30 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2005 :shock: Bardzo ładne... Dla mnie nie do wykonania.Ale moze kiedys...kto wie :D Bardzo zajedwabisty efekt...i na dodatek ten program Super :shock: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sarenka Opublikowano 1 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2005 A ma ktos moze schemacik/karte katalogowa do wyswietlalki hitachi SX14Q002?? BO mie gogiel nic nie pokazuje poza listam kart, ktore se na CD moge zamowic :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konio68 Opublikowano 3 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2005 A ma ktos moze schemacik/karte katalogowa do wyswietlalki hitachi SX14Q002?? BO mie gogiel nic nie pokazuje poza listam kart, ktore se na CD moge zamowic :( 1525180[/snapback] może SP14Q002 ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sarenka Opublikowano 3 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2005 może SP14Q002 ?SX jest kolorowy... I mialem w lapkach wyswietlacz taki z naklejeczka w wersji zza... ale nigdzie nie moge datasheeta znalezc :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Torwald Opublikowano 6 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2005 (edytowane) Od jakiegos czasu nosze sie z zamiarem zlozenia czegos takiego. A tu dzisiaj trafilem na takie swietne wykonanie ze postanowilem dopasc takie lcd. No i przy okazji potrenuje troche elektronike stosowana :D --------------------------- UPDATE: --------------------------- Wiecie moze jaka bylaby najlepsza lutownica do montowania tego kontrolera ? Chodzi mi o jakim powinna byc woltarzu (grotowa oczywiscie...). Ew. przyklad z allegro bylby milewidziany. Edytowane 7 Lipca 2005 przez Torwald Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łaster mod master Opublikowano 10 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2005 A MOŻNA PODŁĄCZYĆ KOLOROWY WYŚLETLACZ TAKL ZEBY POKAZYWAŁ TE WSZYSTKLI INFO TAK JAK U CIEBIE LUB TAKI JAK SPRZEDJĄ NA ALLEGRO DO CAR AUDIO OCZYWIŚCIE NIE BEDZIE TAKIEGO EFEKTU ALE SIE TYLKO PYTAM Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konio68 Opublikowano 10 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2005 A MOŻNA PODŁĄCZYĆ KOLOROWY WYŚLETLACZ TAKL ZEBY POKAZYWAŁ TE WSZYSTKLI INFO TAK JAK U CIEBIE LUB TAKI JAK SPRZEDJĄ NA ALLEGRO DO CAR AUDIO OCZYWIŚCIE NIE BEDZIE TAKIEGO EFEKTU ALE SIE TYLKO PYTAM 1538728[/snapback] Do kolowego jest inny kontroler , no i LPT jest za wolne , następnie problem z gotowym softem , trzeba pisać samamu .Za duże koszta i problemy ,nie opłaca się. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Torwald Opublikowano 10 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2005 A MOŻNA PODŁĄCZYĆ KOLOROWY WYŚLETLACZ TAKL ZEBY POKAZYWAŁ TE WSZYSTKLI INFO TAK JAK U CIEBIE LUB TAKI JAK SPRZEDJĄ NA ALLEGRO DO CAR AUDIO OCZYWIŚCIE NIE BEDZIE TAKIEGO EFEKTU ALE SIE TYLKO PYTAM 1538728[/snapback] Mozna podlaczyc takie od car audio albo takie odd telewizorow samochodowych i to duzo latwiej. Maja one zwykle wejscie s-video albo chinch i sa zasilane na 12V (albo maja odpowiedni konwerter). Problemem moga byc tylko koszty, ktore sa zwykle wieksze niz jesli sam robisz takiego lcd. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mazik22 Opublikowano 12 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2005 (edytowane) Ma ktos moze na sprzedaz taki lcd? (sam lcd) Edytowane 12 Lipca 2005 przez mazik22 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wafer Opublikowano 12 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2005 zapytaj tego usera http://allegro.pl/show_user.php?uid=566843 kiedys mial duzo tych wyswietlaczy, sam u niego kupilem :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konio68 Opublikowano 12 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2005 zapytaj tego usera 1543208[/snapback] No niestety miaB ale nie testowane na 20 które mi i kumplowi przyslal tylko 3 byly ok.I juz nie ma ....A twój sprawdzaBes juz ? sorki za pisownie ale cos mi sie czcionki poj... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wafer Opublikowano 12 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2005 jeszcze nie sprawdzilem. nie mam czasu jeszcze tego zlozyc i mam problem z wytrawieniem plytek. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konio68 Opublikowano 12 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2005 jeszcze nie sprawdzilem. nie mam czasu jeszcze tego zlozyc i mam problem z wytrawieniem plytek. 1543291[/snapback] Glown wada lcd od niego to walniete linie w osi y. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michau123 Opublikowano 12 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2005 (edytowane) zajebiście ja ty to zrobiłeś?Ja tez mam w obudowie wyświetlacz(seryjny) LCD tylko ze o wiele mniejszy,ogólnie spoko:) Edytowane 12 Lipca 2005 przez michau123 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
addasko Opublikowano 20 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2005 dla chetnych http://www.allegro.pl/show_item.php?item=58260282 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszonek Opublikowano 2 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2005 Nie moge sciagnac tego poradnika :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...