Skocz do zawartości
konio68

Mój Lcd 5,7" 320x240 Ocencie Sami..........

Rekomendowane odpowiedzi

Mam 2 pytania.

1. czy oba modele

HLM8619

HLM8218

sa zasilane takim samym napieciem to znacy czy nie trzeba robi zadnych zmian w schemacie od konio68 ? (tak na wszelki wypadek lepiej sie spytac)

2. co to RX i gdzie sie podzialo C2 na schemacie ? (RX'a nei ma w liscie czesci a C2 nie jest zaznaczone - moze jest obok C3)

Sorki za moze glupie pytania ale jestem poczatkujacy w te klocki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy jest ktos kto podjalby sie zmontowania kontrolera i zasilacza do tekiej matrycy jaka ma konio68 ? Mam wszystkie niezbedne czesci, ale kumpel ktory mial to skladac wybyl po $$ do anglii...

Mam 5 matryc, nie mam jak ich przetestowac :/ (leza u mnie juz pol roku)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

odswieze troche temat.. nie wiedzialem gdzie to dac wiec dam tutaj ;)

czy mozna podpiac matryce od laptopa pod komputer? chodzi o matryce jakas 15 ... ;) i zeby normalnie to dzialalo jak lcd.. jesli mozna to jak?

dzieki.

Mozna .... ale musisz zbudowac konwerter który obsłuży z jednej strony LCD w formie LVDS (bo 15 takowe wejście mają w 99% a z drugiej odbierze i przetworzy sygnał VGA z kompa....inaczej sie nie da....w temacie o LCD kilka postów niżej jest post w którym jest link do jednego projektu to rozwiązującego (a przynajmniej tak mi się wydaje z tego co pamiętam) zresztą to mój post :D poszukaj....jak czujesz się na siłach możesz sobie takie coś spróbowac wytworzyć :D

Pozdro!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmmm. mam matrycke 14.3 ze staaaaaareeeeego hp omnibook 5500ct ... ma on jakies dziwne podlaczenie na matryce i na zasilanie.. kurcze. poszukam postu, a w razie czego jak nie bede w stanie zrobic czegos takiego to ile kosztowalo by takie cos ? ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wie ktos skad mozna zamowic w rozsadnej cenie gotowy kontroler z ukladem SED1335. Chcialem zamowic z http://controllers-lcds.shopeio.com/invent...sub=Controllers. Cena byla bardzo atrakcyjna 20$ ale juz nie ma go w sprzedazy. A sam to raczej go nie zloze, bo nie mam lutownicy na gorace powietrze, zeby przylutowac SED-a. A poza tym samo wytrawienie plytki z takimi cienkimi sciezkami jest dla mnie niewykonalne :cry:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wie ktos skad mozna zamowic w rozsadnej cenie gotowy kontroler z ukladem SED1335. Chcialem zamowic z http://controllers-lcds.shopeio.com/invent...sub=Controllers. Cena byla bardzo atrakcyjna 20$ ale juz nie ma go w sprzedazy. A sam to raczej go nie zloze, bo nie mam lutownicy na gorace powietrze, zeby przylutowac SED-a. A poza tym samo wytrawienie plytki z takimi cienkimi sciezkami jest dla mnie niewykonalne :cry:

płytki mogłbym zrobić w zakładzie

ale musiałbym mieć kilku chętnych zeby to sie opłacało

gdyby chętnych na plytki bylo około 10

to myśle ze za komplet wyszlo by okolo 30-50zł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A sam to raczej go nie zloze, bo nie mam lutownicy na gorace powietrze, zeby przylutowac SED-a.

Ja też nie...a jednak mi się udaje :lol2: wystarczy stacja lutownicza z regulacją temp. i zmiennymi grotami (mam taką za 60 zł i daje rade) dodatkowo najcieńsza cyna i do dzieła :D

A poza tym samo wytrawienie plytki z takimi cienkimi sciezkami jest dla mnie niewykonalne icon_cry.gif

Tu się kłania metoda termotransferu i DIY wytrawiarka za mniej niż 100 zł :D

Ja bazowałem na TEJ. Trzeba jedynie zamienić Plexi na szkło i sprawdza się w 100%.

Można jeszcze wyposażyć się w pisaki do płytek. I mamy PRO fabryczke za niecałe 200zł :rolleyes: chyba że jesteś totalnych leniuchem, wtedy nawet taki sprzęcik nie pomoże :razz:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Musi to byc wyswietlacz monochromatyczny, o rozdzielczosci nie wiekszej niz 640x256. Ja chce uzyc SP14Q0002-A1 (320x240) albo Seiko G648D25B000 (640x200). Mysle, ze raczej wykorzystam ten drugi, bo jest wiekszy. Nadaje sie do tego bardzo duzo wyswietlaczy, trzeba tylko odpowiednio polaczyc wyswietlacz z kontrolerem, dlatego wazne jest aby znac wyprowadzenia wyswietlacza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Postaram się wykopać tą dokumentacje , może mi się uda to umieszcze , dawno się nie bawiłem tym wyświetlaczem.....a fotki już wcieło , poszukam może jeszcze gdzieś mam....panowie poszukajcie żrudełka na LT1617.....bo nie mogę znaleść do przetwornicy..

http://www.linear.com/pc/productDetail.do?...042,C1035,P1718

takiego..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Wreszcie się biore za montaż układu

Kiedyś się pytałem odnośnie LCD Hosiden HLm8218.

1. W projekcie Konia zlącze J2 (podłaczenie taśmy pod LCD) jest 14 pinowe

natomiast HLM8218 ma 12 pinów (taki mam) . Domyślam się , ze trzeba zgodnie ze specyfikacją dokonać kilku zmian . Jeśli tak czy masz dostepną specyfikację do tego LCD.

2. Co to za kondensator kondesator C5. Chyba przypadkowo został pominięty przez autora :) i nie wiem co tam wstawić. Jest umieszczony przy ukladzie 3 pinowym zaopatrzonym w radiator (LM7805 ) . prawdopodobnie taki największy kondesator .

To chyba wszystko :).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi