Skocz do zawartości
lukasp

Brak Napięcia Na 3pin'owym Złaczu Na Mobo :/

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Posiadam płyte główna ASUS P4P800. MoBo posiada trzy 3 pinowe złacza pod wentylatory, jedno złacze dla CPU , drugie do podłaczenia naprzyklad wentyla z zasilacza i trzecie opisane jako chlodzenie obudowy

Pod 3pin z oznaczeniem na obudowe mam podpiete 2 wentyle, wszystko dzialalo ok, chcialem podpiac trzeci wentyl, pod wolne zlacze to z opisem dla zasilacza. Wylaczylem kopa podpiolem wiatrak, odpalam kompa i okazuje sie ze zaden z wentylatorow nie chodzi, cisza i tyle. Jedynie wentyl na CPU dzialal bez problemow.

Okazalo sie po wnikliwych ogledzinach ze nowozakupiony wentyl Thertmaltake mial zwarcie i po jego podlaczeniu wszystkie siadly. Teraz w tych dwoch 3-pinowych zlaczach nie ma w ogole zasilania przez ten cholerny wentylator.

Tu moje pytanie, czy plytka posiada jakies zabezpieczenia bezpieczniki itp, ktory mozna by bylo wyminic by wszystko wrocilo do normy.

Przestudiowalem instrukcje od mobo, ale niestety nigdzie ne znalazlem takich informacji:///

Prosze o pomoc w tej sprawie.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OK. Widze ze nikt nie wie. Wiec pewnie pozostaje mi oddac plytke do serwisu by usunac ta usterke :(

Tylko jest taki maly problem, plytka posiada jeszcze ponad 16 miesiecy gwarancji producenta, ale niestety obawiam sie ze to nie wchodzi w gre gdyz na plytce zmienilem standartowy radiator chipsetu na wentyla i na mostku poludniowym tez jest radiator, wiec mogli by nie przyjac plyty

Jedynym wyjsciem jest naprawa na wlasny koszt. I tu moje pytanie, czy znacie jakis serwis komputerowy na terenie Sosnowca, Katowic itp. gdzie zrobili by to dobrze i za rozsadna cene ?

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i po problemie, na NB zalozylem standartowy radiator ten na SB zostal i plytka pojechala do serwisu. Oczywiscie nie przyznalem sie ze uszkodzenie 3pinów spowodowal wadliwy wentyl :) Serwisant wnikliwie obejrzal plytke i przyjol do serwisu. Teraz tylko wysylka do Warszawy, potem do serwisu ASUSA i jakies 3 tygodnie bez mojego glownego kompa :cry:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi