lukasp Opublikowano 22 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2005 Witam. Posiadam płyte główna ASUS P4P800. MoBo posiada trzy 3 pinowe złacza pod wentylatory, jedno złacze dla CPU , drugie do podłaczenia naprzyklad wentyla z zasilacza i trzecie opisane jako chlodzenie obudowy Pod 3pin z oznaczeniem na obudowe mam podpiete 2 wentyle, wszystko dzialalo ok, chcialem podpiac trzeci wentyl, pod wolne zlacze to z opisem dla zasilacza. Wylaczylem kopa podpiolem wiatrak, odpalam kompa i okazuje sie ze zaden z wentylatorow nie chodzi, cisza i tyle. Jedynie wentyl na CPU dzialal bez problemow. Okazalo sie po wnikliwych ogledzinach ze nowozakupiony wentyl Thertmaltake mial zwarcie i po jego podlaczeniu wszystkie siadly. Teraz w tych dwoch 3-pinowych zlaczach nie ma w ogole zasilania przez ten cholerny wentylator. Tu moje pytanie, czy plytka posiada jakies zabezpieczenia bezpieczniki itp, ktory mozna by bylo wyminic by wszystko wrocilo do normy. Przestudiowalem instrukcje od mobo, ale niestety nigdzie ne znalazlem takich informacji:/// Prosze o pomoc w tej sprawie. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasp Opublikowano 23 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2005 OK. Widze ze nikt nie wie. Wiec pewnie pozostaje mi oddac plytke do serwisu by usunac ta usterke :( Tylko jest taki maly problem, plytka posiada jeszcze ponad 16 miesiecy gwarancji producenta, ale niestety obawiam sie ze to nie wchodzi w gre gdyz na plytce zmienilem standartowy radiator chipsetu na wentyla i na mostku poludniowym tez jest radiator, wiec mogli by nie przyjac plyty Jedynym wyjsciem jest naprawa na wlasny koszt. I tu moje pytanie, czy znacie jakis serwis komputerowy na terenie Sosnowca, Katowic itp. gdzie zrobili by to dobrze i za rozsadna cene ? Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ganeon Opublikowano 23 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2005 sądzę ze jszli wrócisz do standardowego chłodzenia na nb to powinni przyjac - w koncu pozostaje tylko radiatorn na sb, a to chyba nie powinno wpływać na grrancje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasp Opublikowano 24 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2005 No i po problemie, na NB zalozylem standartowy radiator ten na SB zostal i plytka pojechala do serwisu. Oczywiscie nie przyznalem sie ze uszkodzenie 3pinów spowodowal wadliwy wentyl :) Serwisant wnikliwie obejrzal plytke i przyjol do serwisu. Teraz tylko wysylka do Warszawy, potem do serwisu ASUSA i jakies 3 tygodnie bez mojego glownego kompa :cry: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...