Skocz do zawartości
yooguruto

Seagate 160gb 8mb Cache - Ultradźwięki? :o

Rekomendowane odpowiedzi

Czy spotkał sie kiedyś w tym dysku z (trudno to określić troche) piszczeniem? Nie jest to typowe piszczenie zwiazane strikte z glowicami i talerzami. Naglepszym porownaniem moze byc bardzo wyski cienki dzwiek wydawany przez stare rozgrzane kineskopy telewizorow. Moi rodzice np. tego nie slysza, ale np. ja, brat i pare innych osob tak ... co jest w skrocie mowiac denerwujace. Po paru godzina pracy bez jakiejs muzyki konczy sie to bolem glowy :/

Wymienilem dysk na inny model ale jest to samo. Trudno dokladnie okreslic skad wydobywa sie ten dzwiek. Jedynie po odlaczaniu kolejnych podzespolow mozna dosc ze to wlasnie sprawka tego seagate'a. To tak jakby wibracje przekazywane z talerza na obudowe rezonowaly bardzo mocno zanim wydostana sie na zewnatrz :/

Wiec ze to pewnie glupio wyglada, no ale jednak to prawda. Ciekawe czy ktos spotkal sie z takim porblemem i jest tak samo wyczulony na wysokie dzwieki jak ja :)

Ewentualnie postaram sie o wymiane dysku na WD 160GB 8MB cache - od razu chcialem sie spytac czy to bedzie dobre posuniecie.(?)

EDIT:

znalazlem ten watek : http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=114850&hl=seagate

jednak moje piszczenie nie objawia sie tylko w windzie i nie od czasu do czasu podczas bezczynnosci, czy jak to ktos nazwal "skanowanie powierzchni dysku". U mnie to zjawisko wysepuje caly czas. A teraz po przeczytaniu w.w posta wiem ze nic nie pomozecie. Jedyne o co moge zapytac to : jak myslicie czy wymiana na WD 160 ktora jestw tej samej cenie bedzie jakims problemem? I czy dto bedzie dobra wymiana, z gory senx za podpowiedz

Edytowane przez alcen

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesteś pewien że to dysk? Bo mi na przykład piszczy w ten sposób zasilacz. Jest to dźwięk na granicy słyszalności, ale nieprzyjemny. A pojawia się, jak mój Geforce4 zaczyna działać w trybie akceleracji 3D (zwiększone zapotrzebowanie na prąd zapewne). Problem piszczących zasilaczy był juz poruszany na tym forum.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi