Skocz do zawartości
moadipek

Z Crt Na Lcd...

Rekomendowane odpowiedzi

Ja miałem crt 17 i rok temu przesiadlem sie na lcd NEC accu sync 71vm cos niesamowitego, teraz mam drugiego kompa w domu i kupilem ...? tez Neca nastepce accu sync 72vm , te monitory są swietne. Do gier jest o wiele lepszy, a gram duzo. Ten kto twierdzi ze crt jest lepsze dla oczu jest ( no coment)

Pozdro (nawet sie nie zastanawiajcie kupujcie lcd)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie, a powiedzcie mi jak to jest: taki LCD 17" ma nominalna rozdziałke 1280x1024. Jesli w CRT 17" dam taką rozdziałkę, to przeciez ikonki...słowem cały windows jest maciupenkiej wielkosci, mróweczki po prostu. Jesli w 17" LCD jest tak samo i do tego nie zaleca sie zmiany tej nominalnej rozdziałki, to kiepsko.....bo co mi po tym, ze mam płaski panel, jak i tak musi stać dosc blisko mnie, zeby dal rade te mróweczki rozszyfrowac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie, a powiedzcie mi jak to jest: taki LCD 17" ma nominalna rozdziałke 1280x1024. Jesli w CRT 17" dam taką rozdziałkę, to przeciez ikonki...słowem cały windows jest maciupenkiej wielkosci, mróweczki po prostu. Jesli w 17" LCD jest tak samo i do tego nie zaleca sie zmiany tej nominalnej rozdziałki, to kiepsko.....bo co mi po tym, ze mam płaski panel, jak i tak musi stać dosc blisko mnie, zeby dal rade te mróweczki rozszyfrowac.

1529787[/snapback]

Nie jest aż tak źle, tekst jest takiej wielkości że nie powinieneś mieć problemów z odczytaniem go :) Pracuje na LCD 17" nie nie mam żadnych problemów z wielkością czcionki przy 1280x1024, a wzroku orła to ja nie mam :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1529787[/snapback]

Z wielkością czcionki jest inaczej, ponieważ LCD 17`wielkością dorównuje 19`CRT więc musisz nanieść poprawkę! Gorzej jest z samym wyświetlaniem czcionki a dokładnie z jej jakością, nie jest napewno tak idealna jak na CRT ale żle też nie jest. Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie mam jeszzce LCD ale planuje kupić i czy można używać rozdzielczości 1024x768 czy sa jakieś większe zauważalne minusy takiego ustawienia bo w grach wiadomo że komp płynnie nie wyciągnie 1280x1024 na high np. Battlefield 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie mam jeszzce LCD ale planuje kupić i czy można używać rozdzielczości 1024x768 czy sa jakieś większe zauważalne minusy takiego ustawienia bo w grach wiadomo że komp płynnie nie wyciągnie 1280x1024 na high np. Battlefield 2

1529947[/snapback]

Zasada jest raczej taka, że jak kupisz poprostu dobry LCD (nie jakiś szajs z marketu i tym podobne!) to problemu rozdzielczości innej niż natywna praktycznie nie zauważysz. (zresztą dotyczy to też innych problemów monitorów LCD).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1529947[/snapback]

Testowałem mojego monitora w grze tylko proszę się nie śmiać :wink: Dinos Bubles, co dali w gazetce za kilka złotych. Grę można ustawić w różnych rozdzielczościach. Przez to, że jak kiedyś miałem Commodore64 :razz: (pewnie większość nie wie co to) :wink: to miałem jej pierwowzór, w który się zagrywałem kilkanascie lat temu :lol: ale do rzeczy.

W rozdzielczości 640*480, bo w takiej najmniejszej ta gra chodzi napis extend który sie tam pojawia był rozmyty.... widać było to tylko w tej rozdzielczości wyraźnie.... I tak w innych rozdzielczościach było dużo lepiej , oczywiście w 1024*768 nie widać było praktycznie różnicy, troche w 800*600 literki sie "komsolowały". Oczywiście z programów użytkowych możesz korzystac do woli i bez przeszkód w 1024*768.

Czyli jak kto chce grać w rozdzielczościach 640*480 :wink: to lepiej na crt.....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze takie pytanka:

1. wiem, ze dobrze jest brac LCD ze złączem DVI. Podłączacie tylko jednym kablem czy jednoczesnie DVI i D-Sub? Gdzies czytałem, ze takie podwójne połaczenie ma swoje zalety. Wiem tez, ze kiepski kabel DVI moze byc zródłem wielu problemów z jakoscią obrazu.

2. jak jest z tymi "martwymi" pikselami i subpikselami. Czytam tu i owdzie, ze jesli np. w niektórych modelach Philipsa padnie taki piksel, to wymieniają panel na nowy. Prawda to?

3. jak duze jest prawdopodobienstwo, ze piksel "padnie" ot tak, w trakcie uzytkowania monitora?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ad1. Tylko jednym kablem... czego to ludzie nie wymyślą... dwoma nie ma sensu :D

Ad2. http://www.idg.pl/news/71940/100.html, na pewno LG daje miesiąc Philips podobno też, ale nie sprawdzałem w praktyce.

Ad3. Najczęsciej piksele padają w pierwszych godzinach, dniach użytkowania (wada matrycy). Ale zdarza się że padnie póżniej. Mechanizm wtedy jest podobny jak przy wygranej w totka, nie wiadomo na kogo trafi i kiedy....

P.S. radzę nie wierzyć w to co "często" piszą (np: 2 kable na raz lub przejsciówka d-sub na dvi-niby cyfrowo będzie), bo duża część "doradzaczy" widziała LCD tylko na ekranie swojego CRT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ostatnie (chyba) pytanko z mojej strony.

Mam na oku dwa paneliki, są niemal identyczne (biorąc pod uwage parametry techniczne). Różnią sie jedynie złączem DVI....no i cena (z DVI około 180 zł wiecej).

Wobec tego czy faktycznie jakos obrazu przy DVI jest az tak duza, ze warta wydania tych 180 zł + oczywiscie kabel (ktory ponoc tez kosztuje od 50 do 200 zł)?

Naczytałem sie juz wielu opinii i w zasadzie nikt jasno nie powiedział, ze warto/nie warto wywalic te 250-300 zł wiecej za złącze DVI. W sumie 250 zł piechota nie chodzi a mozna to wydac np. na RAM. Wiec jak to jest?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój 1730B miał kabel w komplecie... więc nie zawsze trzeba dokupować.

Większośc kart grafiki dobrze sobie radzi z przetwarzaniem analogowo-cyfrowym, więc różnicy możesz wcale nie zauważyć.

Ja podłączając swój przez D-suba prawie jej nie widziałem, może nieco mniej ostre były litery w rozdzielczościach mniejszej od natywnej itp...

Jeżeli nie jesteś maniakiem super ostrości i szczególarzem to bez dVi przeżyjesz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sorka panowie za podlaczenie sie do tematu :] ale niedługo mam urodzinki (srodek sierpnia) a ze sa to 18 urodziny to troche kasy rodzinka wypłaci :D i tak sie zastanawiam nad monitorkiem lcd. Jak myślicie czy taki monit+tv jest wg was dobry?? http://www.begin2.com.pl/?opist=3336

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sorka panowie za podlaczenie sie do tematu :] ale niedługo mam urodzinki (srodek sierpnia) a ze sa to 18 urodziny to troche kasy rodzinka wypłaci :D i tak sie zastanawiam nad monitorkiem lcd. Jak myślicie czy taki monit+tv jest wg was dobry?? 1533612[/snapback]

Jeśli masz zamiar oglądać TV sam :wink: to jak najbardziej tak, jest to matryca TN

tylko: Monitor LCD IIyama ProLite C510T, cena od http://www.skapiec.pl/site/cat/12/comp/2918

., to jest panel z uszkodzonymi pikselami prawdopodobnie....za 1450zł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi