Tom.O Opublikowano 14 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2002 Zmienam moją wysłużoną 17` (LG FLATRON 795FT) na coś większego. Zastanawiam się pomiędzy LG FLATRON F900P; Samsung SyncMaster 957 FS; Iiyama Vision Master Pro 454. Tylko, że z LG jest problem, bo nie można dostać nigdzie tego monitora. Zwracam się do was z prośbą o rade. Podajcie też inne ciekawe modele. (warunek 19`, idealnie płaski kineskop). Jeszcze pytanie - czy wymieniony powyżej samsung ma idealnie płaski ekran ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartezjusz Opublikowano 14 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2002 z tych wszystkich wymienionych to tylko iiyama 454-dorównuje mu tylko eizo 795( ale za 3500zł) ten samsung wymieniony przez Ciebie nie jest idealnie płaski-taki jest 959 na diamontronie-i ten tez jest bardzo wart uwagi Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tom.O Opublikowano 14 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2002 Prosiłbym jeszcze o linka do strony gdzie są testy monitorów. Macie jakieś programiki do testowania? Na co zwracać uwage przy kupnie? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 14 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2002 Macie jakieś programiki do testowania? jedynym benchmarkiem monitora (jaki ja znam) to nokia test monitor czy jakoś tak. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
case Opublikowano 14 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2002 ja kupilem sobie tydzien temu ta iiyame i jest pelen wypas :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tom.O Opublikowano 14 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2002 ja kupilem sobie tydzien temu ta iiyame i jest pelen wypas :)Czy ostrość w każdym rogu jest tak samo dobra jak na środku ?? Czy ma ten monitor jakieś zniekształcenia geometryczne ?? ps. Ile zapłaciłeś i gdzie kupiłeś ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GreenAngel Opublikowano 14 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2002 Ja polecam FLATRONA 915FT Plus, z tym że teraz po liftingu nazywa się on "coś tam 900 coś" chyba. Używam go od przeszło pół roku i jest good no i te 107kHz czyli 1600x1200 @85Hz, maksymalna co mi uciągnął to 2048x1536 @65Hz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olek Opublikowano 14 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2002 NEC F971 SB odświerzanie itd takie jak w F791 czyli 17" tylko w 19" wieksza max rozdzaiłka najlepiej zobaczyć www.nec.pl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ko5ma Opublikowano 14 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2002 A ja zdecydowanie polecam wymienionego już zresztą Samsunga 959NF. Mam go od jakiegoś czasu i w 100% spełnił moje oczekiwania. No i (podobno :) ) można go kupić już za nieco ponad 1500... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
case Opublikowano 14 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2002 Czy ostrość w każdym rogu jest tak samo dobra jak na środku ?? Czy ma ten monitor jakieś zniekształcenia geometryczne ?? ps. Ile zapłaciłeś i gdzie kupiłeś ? ostrosc jest bez zarzutu , geometria tez , przedtem mialem sony 15' i uwazam ze ta iiyama bije ja na glowe kupilem w www.polbras.com za 1745zl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GoLo Opublikowano 14 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2002 Ja polecam iiame.. mimo ze mam samsunga 957DF. co do samsunga mojego.. niema idealnie plaskiego ekranu ale bardzo przyjemnie sie na nim pracuje...(brak efektu wkleslego ekranu) i druga zaleta jest taka ze ma naprawde ladny obraz.. +opcja Highlight do wad mozna zaliczyc.. grube szklo na ekranie..(na poczatku mi to rzeszkadzalo teraz sie przyzwyczailem :)), oraz to ze przy niORT: ORT: ORT: kturych kolorah widac cos w rodzaju smug.. jezeli sie np. gra albo cos robi to nawet dobrze sie wpatrujac tego nie widac.. ale moze to byc wada tylko mojego exemplaza a nie chce mi sie go wymieniac bo mi to nie przeszkadza :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GreenAngel Opublikowano 14 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2002 LG 19" -107kHz (915FT lub odnowiony - coś tam 900 coś) w okolicach 1550-1650zł Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
case Opublikowano 14 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2002 ps ja decydowalem miedzy tym nec i iiyama i po obejrzeniu monitorow wybralem iiyame ale moin zdanie trzeba sie przyjrzec i troche popracowac na monitorze zeby dobrze wybrac ps 1 jedyne co mnie denerowje w 19' to to jesli mammycaly ekran czarny a w prawym rogu bialy pasek np jak odpalisz putty to widac takiego jak by ducha na czarnym ekranie na tych wszystkich modelach to widac , na jednych bardziej na innych mniej po porownaniu jak to wyglada na iiyamai i necu (model za 1100zl 19' ) to niebo i ziemia te modele co wymieniles pod tym wzgledem wypadaja porownywalnei chocoaz lg chyba najlepiej w sumie <span style="color:red;">[ciach!]</span>la ale czsem denerwoje ;) trzeba samemu to zobaczyc Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
case Opublikowano 14 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2002 LG 19" -107kHz (915FT lub odnowiony - coś tam 900 coś) w okolicach 1550-1650zł to zobacz ile ma iiyama za 1740 :) wtedy pogadamy 8) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tom.O Opublikowano 14 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2002 LG 19" -107kHz (915FT lub odnowiony - coś tam 900 coś) w okolicach 1550-1650zł to zobacz ile ma iiyama za 1740 :) wtedy pogadamy 8) Parametry LG mi wystarczą, ale ja pytam o obraz bo to jest najważniejsze. I tak nie będe pracował w 1600x1200 bo 19` jest do tego za mała. Zależy mi na 1280x1024&85-100Hz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MadafakaR Opublikowano 14 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2002 Jeżeli chcesz pracować w 1280x1240 to ci ten 915 albo ten którego ja mam 995 wystarczy...jedyna róznica między tymi monitorami to to że 915 ma regulatory dotykowe a 995 "zwyczajne"...ja wolałem zwyczajen...LG jest spoko ale nie lubie czegoś co nie musi być i nie robi róznicy a jest tylko po to żeby robić szapn i werbować klienta... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ko5ma Opublikowano 14 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2002 Wobec tego tym bardziej polecam Samsunga :) . W 1280x1024 ma 100Hz, obraz jest naprawdę idealnie ostry, geometria bez zarzutu + możliwość regulacji wszystkiego ci Ci przyjdzie do głowy... A wartości odświeżania powyżej 100Hz, które pewnie ma iiyama nie mają już żadnego wpływu na komfort użytkowania (no, chyba że psychiczny 8) ). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lubmich Opublikowano 14 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2002 nie kupuj nowego, nokia 445 xpro - to jest ok 1300 zł a masz 21' i zajebiste parametry - mankament nie jest płaska. Mnie to nie przeszkadza. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tom.O Opublikowano 14 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2002 Wobec tego tym bardziej polecam Samsunga :) . W 1280x1024 ma 100Hz, obraz jest naprawdę idealnie ostry, geometria bez zarzutu + możliwość regulacji wszystkiego ci Ci przyjdzie do głowy... A wartości odświeżania powyżej 100Hz, które pewnie ma iiyama nie mają już żadnego wpływu na komfort użytkowania (no, chyba że psychiczny 8) ).Akurat nie jestem psychiczny :wink: Rozróżniam do 85Hz powyżej wszystko wydaje mi się takie samo. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalP [xsrx] Opublikowano 14 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2002 zastanow sie nad philips 109P40 na Brilliance maja bardzo wysokie parametry ... w domu posiadam takiego i w firmie 3 sztuki.. potrafi wiele... najwazniejsze dla mnie to sRGB (kontrola RGB) i plamka 0,24 (przy 1280x1024 120Hz) , nawet NEC nie potrafi wejsc w takie parametry jak te Philipsy... W zachodnich magazynach okraslany jest jako monitor dla profesjonalnych grafikow.. moze to nie jest atut ale.. warte uwagi max rozdzielczosc przy 85Hz to 1600x1200 a max rozdzielczosc 1920x http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=3332 opis jak najbardziej sprawdza sie w praktyce... co do ceny: komutronik opuszcza cene do 1700 jak sie ponegocjuje na Gadu Gadu ze sprzedawca o imieniu Tomek :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartezjusz Opublikowano 15 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2002 "] http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=3332 opis jak najbardziej sprawdza sie w praktyce... raczej nie do konća napisali w komputroniku iż posiada technologię Light Frame-co nie jest prawdą Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pretorian Opublikowano 15 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2002 Mam FLATRONA 915 + i mówie szczerze !! obraz jest barzo ostry i w środku i w rogach. Ja dałem za swojego 1400 i nie widze naprawde sensu przepłacać za jakis inny monio !!!Pozatym ma bardzo bogate OSD w różne funkcje no i 3 lata gwarancji. LG RULEZZ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CeglA Opublikowano 15 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2002 NIE KUPUJ LG 915FT!! Uzytkowalem ten monitor po przesiadce z Sonego 19' E400P i doznalem szoku! Przez tydzien nie moglem sie przyzwyczaic do obrazu ,ktory byl strasznie blady i w zaden sposob obraz nie byl"czysty"-nie bylo widac zadnej glebi. Po pewnym czasie pojawilo sie tez drobne drzenie obrazu. Wczoraj odebralem z naprawy ten monitor sonego ,a LG odstawilem na polke i czeka ,az lepsze nadejda lepsze czasy. Obecnie Sony robi jedne z najlepszych monitorow na rynku(o ile nie przeszkadzaja Ci te dwa poprzeczne "paski" na ekranie). Jak dobrze poszukasz znajdziesz za 1900zl model E430P. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eclipse Opublikowano 15 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2002 A ja polecam Samsung 959NF kupilem na wgk w facet tylko pokazal czy nie porysowany ma ekran bylo ok i bez zadnych testow w domu odpalilem i bylo wszystko ok po rogach postrosc jak na samym srodku zadnej mory itp. po prtostu monit za 1500 zloty ale warto dac za niego tyle zweazywszy ze inne o podobnych parametrach kasztuja wiecej aha jeszcze nawiaze do LG jak ja siadlem u kolezanki to mnie oczy pikely jak cholera nie iwm czy moze to zalezy od oczu czy moze od tego modelu ale byl to co prawda 17 ale najwyzszy 795 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GreenAngel Opublikowano 16 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2002 Oto co mogę powiedzieć o moim LF flatron 915FT: Na początek napiszę że mój komp wydzielna za duże promieniowanie magnetyczne, poza tym monitor stoi w miejscu małego pola elektromag. więc musiałem monitor wyregulować: morę i zbieżność przez co trochę stracił ostrość w rogach ekranu 1. Ale nie regulując go na dobrym kompie i grafie (npATI) to ostrość jest idealna 2. U góry jest tylko mała rozbieżność liniowości (0,5 mm) w porównaniu lewej i prawej strony górnej linii. 3. Ogólnie jest spoko 4. Nie polecam sony bo ma 2 paski Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tom.O Opublikowano 18 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2002 ps ja decydowalem miedzy tym nec i iiyama i po obejrzeniu monitorow wybralem iiyame ale moin zdanie trzeba sie przyjrzec i troche popracowac na monitorze zeby dobrze wybrac ps 1 jedyne co mnie denerowje w 19' to to jesli mammycaly ekran czarny a w prawym rogu bialy pasek np jak odpalisz putty to widac takiego jak by ducha na czarnym ekranie na tych wszystkich modelach to widac , na jednych bardziej na innych mniej po porownaniu jak to wyglada na iiyamai i necu (model za 1100zl 19' ) to niebo i ziemia te modele co wymieniles pod tym wzgledem wypadaja porownywalnei chocoaz lg chyba najlepiej w sumie <span style="color:red;">[ciach!]</span>la ale czsem denerwoje ;) trzeba samemu to zobaczyc To nie wina monitora - putty tak ma. Przesuń to okienko całkiem w prawo - tak jakbyś chciał żeby fragment z duszkiem się schował za prawą krawędzią monitora. Sam teraz sprawdziłem i też zobaczyłem jaśniejszy pasek od góry do dołu i się zdziwiłem (monitor to Samsung 765MB). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tom.O Opublikowano 18 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2002 Z tym jest dziwna sprawa. Każdy biały obiekt który jest umieszczony na czarnym tle ma taką otoczke. (mówie teraz o Samsungu 765). Nigdy na to nie zwracałem uwagi. Jest to wyraźnie widoczne. Jeżeli taki efekt będzie w Iiyamie to ja dziekuje za taki monitor (szczególnie że cena prawie 2000zł) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Duronio Opublikowano 18 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2002 A.... aha jeszcze nawiaze do LG jak ja siadlem u kolezanki to mnie oczy pikely jak cholera nie iwm czy moze to zalezy od oczu czy moze od tego modelu ale byl to co prawda 17 ale najwyzszy 795 A jakie odświeżanie było włączone? Ja nie mogę nic zarzucić LG 795ft+, kuzynka ma i obraz jest zajebioza,ostry kolorki parametry( mój Nec fe 700 przestaje mi wystarczać (tylko 85Hz..) :D ale jakość obrazu też jest super-) właśnie siedzę przed jakimś low endowym, wypukłym CTX, i cholera mnie bierze: obraz jest mniej ostry niż u mnie czy na ft795 i pomimo 85 hz oczy mi się meczą- choć to może wina tego, że oświetlenie tu nędzne.. Ogólnie to nie pakowałbym się w 19 lepiej jakąś dobrą 17, chyba,że 19 sony lub Eizo :lol: :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
case Opublikowano 18 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2002 Z tym jest dziwna sprawa. Każdy biały obiekt który jest umieszczony na czarnym tle ma taką otoczke. (mówie teraz o Samsungu 765). Nigdy na to nie zwracałem uwagi. Jest to wyraźnie widoczne. Jeżeli taki efekt będzie w Iiyamie to ja dziekuje za taki monitor (szczególnie że cena prawie 2000zł) cena to 1740zl a pozatym w kazdym z wymienionych przez ciebie monitorow to wystepuje :) jak chcesz to kup sony za 2.5k zl czy ile on tam kosztuje i nie bedziesz mial (chyba) czegos takiego Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tom.O Opublikowano 18 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2002 cena to 1740zl a pozatym w kazdym z wymienionych przez ciebie monitorow to wystepuje :) jak chcesz to kup sony za 2.5k zl czy ile on tam kosztuje i nie bedziesz mial (chyba) czegos takiego Jak mi go przywieziesz do domu za 1740zł to wrócisz ze skrzynką piwa !! 8) Najtaniej mogą go sprowadzić za 1850zł. Miałem LG795 i był super pod każdym względem, a zmieniam ze względu na przekątną - bo potrzebuje 1280x1024 i więcej. Mam nadzieje że Lisek trafił na kiepski egzemplarz bo niechciałbym zmienić na gorszy monitor niż miałem dopłacając dużo pieniedzy.... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...