Mateuszzz Opublikowano 23 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2005 (edytowane) Witam, Postanowiłem zainstalować slackware 10.1 na moim dysku SATA. użyłem kernela sata.i i wszystko szło dobrze aż do restartu komputera. Gdy próbuję uruchomić linuxa, logi kończą się na: kmod: failed to exec /sbin/modprobe -s -k block-major-8, errno = 2VFS: Cannot open root device "806" or 08:06Please append a correct "root=" boot optionKernel panic: VFS: unable to mount fs on 08:06W necie nic nie znalazłem, a w lilo sprawdziłem że "root=" wskazuje na sda6, czyli tam gdzie mam slacka. Co zrobić by to zaczęło działać? Czy problemem jest partycja logiczna (mandrake nie miał z tym problemów...)? edit: Kernela dałem wedle sugestii instalatora tego samego, na którym zbootowała się płyta, czyli sata.i Edytowane 23 Czerwca 2005 przez Mateuszzz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sid Opublikowano 23 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2005 Sprawdź dokładnie ;) IMHO jednak źle jest root podane ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateuszzz Opublikowano 24 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2005 Dobra, reinstalacja pomogła... w lilo nie widzę różnicy. Czy mógł sprawiać problem fakt, że slack był zainstalowany na partycji logicznej? Teraz na na podstawowej działa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ParanoiK Opublikowano 25 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2005 Raczej nieodpowiedni kernel/nieodpowiednie parametry. Nie rozumiem ludzi którzy reinstalują system (szczególnie linuksa/*nixa) zamiast poczytać trochę ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...