Skocz do zawartości
Dr.Crash

Czy to normalne?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Akurat zakupilem sobie nowy monitor, Nec 791 SB. Wszystko byloby ok, gdyby nie jeden szczegol. Otóz gdy wejde w moj komputer, to na bialym tle widac dwie kreski przecinające kineskop w poziomie. Ciekawi mnie, czy tak powinno byc. Pytalem sie dzis w innym sklepie o to, to powiedzieli ze Nec-ki, Soniacze i jeszcze jakies tam, mają takie cosik, a sluzy to do zbierania czegos tam. Moglby ktos blizej przytoczyc tą kwestę? Czy czasami nie jest to jakis defekt? Bo mnie to troche drazni. Prosze o sugestie. 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trinitrony już tak mają...

maja i co z tego ? Nie wiem czy wiesz ale nec i samsung nie sa na trinitronie wiec twoje stwierdzenie jest ni w pi***e nie w trujkat :)

a kolega od neca nie ma sie czym przejmowac jest to cakliem naturalne :) kazdy plaski kineskop ma cos takiego :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

blah czytam te posty i sie dziwie ktos sie przechwala ze ma 300 post a nie wie po co w trinitronie jest ten pasek :P

to ja wam odpowiem to cos spina maskownice w trinitronie na nie trinitronie nie powinno tego byc no chyba ze a jakas udziwniona konstrukcje kineskopu

A i jeszce jedno nie zchwycajcie sie tak trinitronami bo te najbardziej profesjonalne monitory crt nigdy nie sa n trinironie - gorzej odwzorowuje barwy - mniej szczegolow - winna jest temu wlasnie technologia trinitron

no ale za to cieszy oczeta bardziej soczystymi kolorkami (nawet za bardzo) i ostroscia obrazu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

blah czytam te posty i sie dziwie ktos sie przechwala ze ma 300 post a nie wie po co w trinitronie jest ten pasek  :P

to ja wam odpowiem to cos spina maskownice w trinitronie na nie trinitronie nie powinno tego byc no chyba ze a jakas udziwniona konstrukcje kineskopu

A i jeszce jedno nie zchwycajcie sie tak trinitronami bo te najbardziej profesjonalne monitory crt nigdy nie sa n trinironie - gorzej odwzorowuje barwy - mniej szczegolow -  winna jest temu wlasnie technologia trinitron

no ale za to cieszy oczeta bardziej soczystymi kolorkami (nawet za bardzo) i ostroscia obrazu

co ma 3-setny post do tego czy wiem do czego sluza te paski :PPPP

mam prawo nie pamietac, zreszta pozniej sie zrehabilitowalem i napisalem wiec nie wiem co ma piernik do wiatraka :x

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dwa paski mają TYLKO monitory z kineskopem Sony Trinitron, i nie wciskajcie ze macie coś takiego w samsungu albo w LG

ps.  paski służą do znierania jakichśtam ładunków elektrostatycznych

rozumiem ze samsungi sa na kineskopach trinitrona w takim razie !

cos decnis dziwactwa opowiadasz !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dwa paski mają TYLKO monitory z kineskopem Sony Trinitron, i nie wciskajcie ze macie coś takiego w samsungu albo w LG

rozumiem ze samsungi sa na kineskopach trinitrona w takim razie !

cos decnis dziwactwa opowiadasz !

Oj Libero ! chyba musisz troche sobie doczytać !

I nie pisze zadnych dziwactw :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no oczywiscie tylko sony - a ja mam filipsa z ich wlasnym kineskopem zwanym aperature grille czy jakos tak i co i mam tez te 2 dresowe paski

loodzie doksztalcie sie

LOLLOLOLOLOLOLOLOLOLOLO

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poziome paski (druciki stabilizujące maskę kineskopu, widoczne na ekranie jako 2 poziome bardzo cienkie szare linie) mają kinole Trinitron (Sony) oraz Diamondtron (NEC). Jeśli macie monitor innej firmy i napewno nie jest na Trinitronie, to prawdopodobnie jest na Diamondtronie NEC-a.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z tego co ja slyszalem to paski poziome sa na monitorach wyposarzonych w kineskpy MITSCHUBISHI DIOAMOTRON ( czy jak to sie tam pisalo) mam philipsa 107p20 i tesh to mam ale widac tylko w windzie w grach i innych <span style="color:red;">[ciach!]</span>lach nie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Owe dwa "poziome druciki" na ekranie według mojej wiedzy są cieniami "prawdziwych drucików" które są stelażem maski dyfrakcyjnej(bo taka jest poprawna nazwa tego elementu kineskopu). Człon nazwy dyfrakcyjna pochodzi od zjawiska jakie zachodzi w masce czyli dyfrakcji. Zastosowania stelaży wymaga maska szczelinowa, albowiem wykonana jest z cieniutkich pionowych drucików i potrzebuje usztywnienia. Zmierzm do tego, iż każdy kineskop posiadający maskę szczelinową może(może ale nie musi) posiadać takie "paski", a zależy to od producenta, albowiem są jeszcze inne metody usztywnienia maski. Również intensywnosć owych cieni jest kwestia indywidualna i zależy od konstrujcji stelażu.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poziome paski (druciki stabilizujące maskę kineskopu, widoczne na ekranie jako 2 poziome bardzo cienkie szare linie) mają kinole Trinitron (Sony) oraz Diamondtron (NEC). Jeśli macie monitor innej firmy i napewno nie jest na Trinitronie, to prawdopodobnie jest na Diamondtronie NEC-a.

oj, widze że niezła dyskusja rozgorzała. korzystając z okazji chciałbym zadać jeszcze jedno pytanie. jak oceniane są kineskopy Diamondtron (Neca)? jest to w miare dobry produkt, czy też lepiej zainwestować np w Trinitrona albo inny jakis model? 8)

P.S.

Dzięki za odpowiedzi w sprawie tych lini.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam phiipsa na dioamotronie i nie nazekam nie wiem jak jest z neciem ale jezeli chodzi o sam kineskop to jak dla mnie spoko max rozdzialka 192x1440 przy 102x168 115Hz wiec nie ma problema z oczkami obraz zyleta i plaski jak deska po heblowaniu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...