Skocz do zawartości
Gordon

Ulubiony redaktor Z CD-Action

Rekomendowane odpowiedzi

No, jak mozna nie mowic o wtornosci jezeli przez kilka lat pisze sie recenzje gierek?? Poprostu zaczyna sie schematycznosc, tak jak w kazdej pracy. Ludzie sie starzeja...

Ciekawe czy Ci wspaniali redaktorzy TS SS itp itd ciagle pisaliby swietne recki, zero schematow, baboli, wtornosci:> Moim zdaniem NIE! Kochali... ale czy kochac beda zawsze? Chyba ze sa totalnymi maniakami ktorych wszystko potrafi zaskoczyc, nawet po kilku latach robienia tego samego. Ja bym jednak tak nie dal rady, a Wy?

Nie mowiac juz o grach ktore przychodzi redaktorom opisywac... coraz mniej nowych pomyslow, jednak to temat na inny temat ;)

Nie mowie ze CDA jest w kazdym calu genialne. Sam uwazam ze dzial hardware powinien wyleciec i niektore dzialy tez, jednak wiekszosc pisma jest na bardzo wysokim poziomie. Co miesiac jest w stanie czyms mnie zaskoczyc.

No i do tego ten stos kilkudziesieciu numerow robi wrazenie ]:->

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No, jak mozna nie mowic o wtornosci jezeli przez kilka lat pisze sie recenzje gierek?? Poprostu zaczyna sie schematycznosc, tak jak w kazdej pracy. Ludzie sie starzeja...

Ciekawe czy Ci wspaniali redaktorzy TS SS itp itd ciagle pisaliby swietne recki, zero schematow, baboli, wtornosci:> Moim zdaniem NIE! Kochali... ale czy kochac beda zawsze? Chyba ze sa totalnymi maniakami ktorych wszystko potrafi zaskoczyc, nawet po kilku latach robienia tego samego. Ja bym jednak tak nie dal rady, a Wy?

Nie mowiac juz o grach ktore przychodzi redaktorom opisywac... coraz mniej nowych pomyslow, jednak to temat na inny temat ;)

Nie mowie ze CDA jest w kazdym calu genialne. Sam uwazam ze dzial hardware powinien wyleciec i niektore dzialy tez, jednak wiekszosc pisma jest na bardzo wysokim poziomie. Co miesiac jest w stanie czyms mnie zaskoczyc.

No i do tego ten stos kilkudziesieciu numerow robi wrazenie ]:->

1513783[/snapback]

wiesz, co gadasz jak potłuczony :razz: myslisz ze tamci ludzie przestali zajmować sie tym co kochają??nadal siedzą w branży, w portalach o gierkach, w polsce nie ma zapotrzebowania na ambitne pismo o grach, wystarczy dawać kupe płytek i wszyscy są happy.... pragne zauważyć że nadal niedoscigniony wzorzec stanowi psxextreme, gdzie ludzie pracują kupe czasu, piszą cały czas z pasją, a ich humor naprawde jest wysokich lotów.... wiec jednak można pisac swietne recki bezschematycznie...

zresztą :

reset , SS n to chyba jedyne czasopisma które czytam regularnie.... szkoda że są tylko e-zinami ,ale lepsze to niż gromada staruszków którzy starają sie być fajni.... :mur:

by gamers for gamers :D

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

xpektor pisze w ten sposów, że mam odczucie, iż ze stylem pisania redaktorów SS i TS w ogole sie nie zapoznał. Mysle, że jego pierwszą gazetą własnie było CDA i nie ma chłopak porównania, wiec dyskusja jest bezsensowna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz racje, nie czytalem TS ani SS, swoja przygode z kompem i gierkami zaczalem od CDA i wlasnie on jest dla mnie wzorem. Porownywałem go z Click! z KomputrSwiatem i dla mnie wlasnie te gazetki sa dnem.

Nie pisze nigdzie ze: radoktorzy z SS, TS byli źli, pisali slabe recki, jdenak cos bylo nie tak jezeli te pisma upadly :|

Moze to dobrze, moze źle, jednak i tak CDA jest obecnie najlepszym PAPIEROWYM pismem o grach PCtowych w Polsce. Sytuacja moglaby byc inna gdyby TS i SS nadal istnialy, chodz gdy ja zaczynalem swoja przygode ich juz chyba nie bylo :|

Dajcie linki do tych e-zinow. Uwazam ze nigdy nie zaszkodzi sprobowac czegos nowego :P

Ja z nikim wojny prowadzic nie chce, ale CDA bronic bede, dopoki nie upadnie...bo wtedy bedzie to oznaczalo ze spadli na dno, jak inni :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

LOL, redaktorzy z TS i SS przez 10 lat pisali kapitalne recenzje, a byli to ludzie nieraz wszechstronnie wykształceni, więc mogli spojrzeć na grę z nieco innej pozycji, wytykając jest błędy lub podkreslając szczególne zalety, więc argument o końcu ich weny twórczej jest wyjęty z [gluteus maximus].

Argument, że SS i TS upadły, bo nikt tego nie czytał jest beznadziejny. Problem w tym, że tam recenzje były bardzo dobrze napisane, ale ludzie (masa) nie doceniają pracy włożonej w przygotwanie dobrej recki.

Wiem o tym trochę, bo w swoim czasie pisywałem dla jednego z serwisów o grach (ś.p. już niestety, choć redaktorzy wkładali pracę w ich napisanie, nie ograniczając się tylko podania suchego info i wrażeń z 2h grania).

Recenzje w SS były świetne, nieszablonowe, zawsze czymś zaskakiwały, a oceny zawsze były znakomicie uzasadnione.

SS był zawsze robiony z jajem, ale w pełni profesjonalnie i rzetelnie. Debilne teksty Smugglera są na poziomie 10 latków, a jak ktoś nie czytał SS to niech nie wypowiada się na jego temat. Tak się składa, że ja czytałem i TS, i SS, i Gamblera ciut, i Reseta, i wreszcie CDA (całkiem sporo miałem tych numerów, więc mogłem doskonale ocenić różnice w jakości).

CDA z polskimi pieniędzmi nie istniało w konkurencji z SS, dopiero od przyjścia Bauera mogli niszczyć konkurencję jadąc poniżej kosztów. Pewnie, że kiedyś CDA miało nieco wyższy poziom - w czasach kiedy poziom tekstów jeszcze się liczył. Tyle, że wtedy SS cały czas był największą i czołową gazetą o grach w Polsce. SS upadł kiedy nie mógł wytrzymać konkurencji na dodatki z CDA.

CDA nie upadnie, bo ma niemiecki kapitał za sobą. Tyle, że poziom ma żałosny, właśnie przez maksymalne cięcie kosztów co odbija się na jakości tekstów najbardziej (bo przecież z dodatków nic nie obetną).

No, ale poziom ma taki jak czytelnicy, bo to oni decydują czego chcą. Dlatego spora rzesza ludzi płacze po SS czy Resecie i nie zamierza kupować kolorowych gazecinek.

Edytowane przez mikaelus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Posiadam wszystkie numery top secret (pamietam jak kupowalem to w kioskach to czesto kobiety szukaly meskiej prasy:) Secret Service lubilem bardzo, niebanalnosc, ciekawe tematy. Czytalem tez gamblera (swietne tematy numeru), swiat gier komputerowych (szkoda ze malo kto pamieta a to jedna z najstaszych gazet) reset rowniez byl fajny. c gamer mial doskonale tlumaczenia - "dojechalismy szybciej do redakcji niz zapalilby sie bolid schumachera:) CDA kupilem pare razy z ciekawosci. niestety do mnie ta gazeta nie trafia. Jestem moze za stary zeby czytac takie banalne teksty. Poziom wszelakiej prasy sie obnizyl. Z zachodu naplynely modne glupkowate gazety z duza iloscia zdjec i z "potwor w krakowie" na okladce.

Wyjscia sa dwa - albo jest zapotrzebowanie na taki typ gazet.. albo za duzo wymagamy. Pamietacie jak kiedys wszyscy smieli sie z komputer swiata? a teraz kazda gazeta upodobnila sie do niej. Te same porady jak zrobic tabelke w wordzie co miesiac. Posiadam bardzo duzo gazet branzowych (praktycznie wszystkie) i dosc czetso je przegladam sobie. Np. Enter w latach 90 byl duzo bardziej fachowa gazeta niz teraz. Byly dokladne opisy technologii i testy a teraz.. porady prawie same.

Tak jest chyba w kazden branzy.. pomagam wygadac lokalna gazetke i coz.. wydaje sie ze sprzedaz mala jest wlasnie ze wzgledu ze poruszamy za trudne tematy.. ludzia nie lubia myslec podczas czytania chyba :>

Zgadzam sie z Solid Snake iz PSXE jest bardzo ciekawa gazeta. Lubie bardzo czytac tam recenzje - glownie dlatego ze robia to ludzie ktorzy zeby zjedli na grach i nie ma bledow i pomylek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przemol^N ŚG to właśnie świat gier komputerowych ;), Fido ;) :D! ech. Popatrzcie teraz na gazety komputerowe :> Chip, Enter, PC World. Przeglądam i co ?? może 20 str ciekawych na 100 :> i płać 20 zł ?? Naprawdę mało jest dobrych gazet na rynku :/ a te które są są drogie. Pozatym ludzie nie lubią ciężkich gatunkowo tekstów :/.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Troszke mnie smiesza te Wasze teorie spiskowe <lol>

Ale to normalne bo żyjemy w Polsce...

Wnioskujac z wypowiedzi, CDA istnieje tylko po to aby zniszczyc konkurencje?? Czy Niemcy sa az tak głupi zeby dokladac do interesu?

Rozumie jezeli dzialo by sie to na przestrzeni roku a nie kilku lat! To jest nielogiczne. Komu by sie to oplacalo, jaki w tym bylby cel?

mikaelus nigdzie nie napisalem ze w TS, SS (i innych ś.p pismach) pisali slabe recki (choc wymagac od AoE2 megarealizmu to totalna porazka). Jak slyszalem bardzo sie cenili w tamtych czasach, w porownaniu z CDA ktore na poczatku nie bylo powiazane z niemiecka mafia niszczaca Polskie pisma. Moze dlatego ludzie porzucili zbyt drogie gazety? Bo naprawde watpie, ze wszystkim ktorzy czytaja CDA zalezy tylko na gadzetach i cd/dvd :|

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale tu nie chodzi o niemiecką mafię. Przecież to ludzie decydują czego im trzeba i najwyraźniej niespecjalnie drażni ich poziom tekstów. Może gdybym też zaczynał od CDA, a nie SS to bym inaczej patrzył na sprawę - nie znając innego podejścia. Ale je znam i mogę ocenić, że CDA ma się nijak poziomem do Secreta czy innych starszych gazet.

Co do AoE2 to właśnie trzeba wymagać wysokiego poziomu od producentów gier. Jeśli silą sie na osadzanie ich w realiach określonej epoki to niech to zrobią pożądnie, a dobry recenzent powinien wychwycić takie niedociągnięcia i wytknąć nieścisłości.

Swoją drogą, pamięta ktoś "Moje Boje"? Ehh... gdzie jest SS? :(

Btw. jeśli ktoś nie wie jak doszło do upadku SS i dlaczego doszło wcześniej do rozpadu to tu się dowie:

http://groups.google.pl/groups?hl=pl&lr=&t...i.pl%26rnum%3D4

Edytowane przez mikaelus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Microsoft z X-Boxem 1 też sprzedawał poniżej kosztów produkcji, aby przynieść wielomilionowe straty, tylko po to aby zrobić podwaliny pod X-Box 360

Tak samo wtedy było. Nikt nie mówi, że jest tak teraz, ale przez pewien czas była jazda poniżej kosztów produkcji, aby dawać lepsze gry na coverach, aby nikt nie kupił SS czy innej gazety. Przez to tamte gazeciny padły, a Ci mogli sobie odbić wszystko co stracili przedtem przez duża sprzedarz numerów na rynku bez konkurencji. Mam numery CD-A bardzo stare. Mieli kiedyś styl, pisali naprawe fajnie, ale potem sie zsyfili :E Tam sie chyba zmieniła nawet redakcja chyba? Moge sie mylić, ale przedtem napewno teksty mieli lepsze.

Co do PSX-E to wg mnie najlepsza gazeta, wykorzystuja w durzej mierze doświadczenie SS, nie rzuca Playboyowgeo papieru do gazet, ani grzbiecika w grubej okladce, bo wie, że to są koszta, nie pieprzy o bzdurach przez 2 strony, a miesci to wszystko w małym newsie. Boje się tylko, że jakby NEO+ odeszło, to PSX-E moze sie zatracić, chciaż to mało prawdopodobne, bo PSX-E tworzą głównie młodzi ludzie, studenci, jest kilku starszych jak Ściera, ale Ci ludzie robią to z pasją, a w CDA to mi sie zdaje, że jak czytam te numery co teraz, to jakby to pisały jakieś stare dziady, które robią łachę, że muszą czymś wypełnić wszystkie strony.

PS: Wie ktoś może, jak skontaktować sie z byłymi pracownikami SS?

Edytowane przez .:Solid_Snake:.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo dobry cytat z pierwszej wiadomości Anzelma:

"Czas pism fanowskich - wrecz w zinowym klimacie - takich jak Secret Service,

Top Secret czy Gambler, minal bezpowrotnie. Byly to bowiem magazyny, ktore

towrzyly ze swoimi Czytelnikami jakies porozumienie - nie tylko czysto

handlowe, ale wrecz na swoj sposob kumpelskie. Byly to magazyny tworzace

kulture gier komputerowych w Polsce - tak, jak tworzyla ja de facto Gielda

przy Grzybowskiej, gdy byly to jeszcze czasy sprzed Ustawy.

Przyszlosc nalezy do kogos innego. Do plastiku i skondensowanych informacji,

ktore kazdy glupi zrozumiec bedzie umial."

Cała prawda, a post pisany 3 lata temu ;)

Solid - patrz priv ;)

Edytowane przez mikaelus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No coz moge powiedziec: przykre.

Szkoda ze nie moge obecnie czytac tych wspanialych pism :|

Moze tez bym najezdzal na CDA:> Kto wie ;) Miałem porowanie ale z Click! i innym wg mnie chłamem (hłamem?). Aktualnie nie ma innego alternatywnego psima o grach PC, ktore jest lepsze, ma ciekawsze txt itd... moze ktos to zmieni, choc watpie w to.

Ale jest jak jest, CDA zyje, chyba ma sie dobrze, od niego zaczynalem i jak narazie nie zamierzam go porzucic, choc kto wie. Jezeli przestanie mi odpowiadac, znajde cos innego, jakiegos e-zina :| Choc pragne zeby tak sie nie stalo.

Nie jestem fanatykiem, gdy cos mi nieodpowiada to to brzydko mowiac wale :P

ps. Co by bylo gdyby Pan od AoE2 ocenialby C&C:Generals... ile tam jest nierealnosci i niedokladnosci ;), przeciez to prawdziwa strategia, majaca :P Takie male OT.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"Gierkę" od dobrej strategii odróżnia bardzo wiele czynników. Niezależnie od tego w jakim okresie toczy się rozgrywka dana gra musi wiernie trzymać się realiów pola bitwy w tamtym okresie. Nie chodzi tu o to, żeby obejmowała zdarzenia, które miały miejsce naprawdę - scenariusz nie ma znaczenia. Ważne, żeby gracz miał świadomość, że rzeczywistość np. średniowiecza czy starożytności jest prawidłowo przedstawiona i mógł sam też czegoś się nauczyć ;)

No chyba, że rzecz dzieje się w świecie SF, ale i wtedy, choćby siła czy możliwości jednostek, powinny być dość logicznie zaprezentowane - jeśli nie mogą być rzeczywiste to powinny być przynajmniej prawdopodobne ;)

Dlatego mnie np. do bólu wkurzał np. brak możliwości ustawianie formacji u Protossów w SC. Niby rasa wojowników, żyje dla wojny, ma silne na krótki dystans podstawowe jednostki, a gracz nie ma możliwości wykorzystania ich możliwości, więc sama rozgrywka sprowadza się do dysponowania niezbyt zorganizowanymi grupkami :/ ;)

Ale to taki mały OT :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Krooger jak mnie pamiec nie myli nawet w Click! pisal na list znaczy odpisywal... nie wiem jak teraz jest, ale w fof4tv niezle mu szlod , gdy ogldalem...

Dzieki Raven ze doceniles moj boj...ale widze ze wojny pomiedzy usrerami tweak.pl nie bedzie :D Kulturka musi byc :D Grzecznie i po dypplomatecznemu...

Przepraszam za posta.... jest on po kilku piwach i 50siatkach, naprawde przepraszam...al e musakme naopisac :]

Jestescie naprawde col sexi i trendi, fajnie sie z wami pisze...

Ok ide spac, ludzie wspolczujcie mi...

I tak kocham cda :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Krooger jak mnie pamiec nie myli nawet w Click! pisal na list znaczy odpisywal... nie wiem jak teraz jest, ale w fof4tv niezle mu szlod , gdy ogldalem...

Dzieki Raven ze doceniles moj boj...ale widze ze wojny pomiedzy usrerami tweak.pl nie bedzie :D Kulturka musi byc :D Grzecznie i po dypplomatecznemu...

Przepraszam za posta.... jest on po kilku piwach i 50siatkach, naprawde przepraszam...al e musakme naopisac :]

Jestescie naprawde col sexi i trendi, fajnie sie z wami pisze...

Ok ide spac, ludzie wspolczujcie mi...

I tak kocham cda :P

1516880[/snapback]

w cliku był frooger a nie krooger

raz ze dwa style pisania , dwa że dwoje innych ludzi :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

krooger tez byl w Click!, na serio!

Odpowiadali na listy z frogerem. Froger byl grzeczniutki, a kroogr styl pisania = smuggler. Naprawde ta teoria spiskowa sie Wam udala, i nawet, nawet prawdopodobna :P

Swoja droga bardzo dobrze ze Ci panowie\pan tak chamsko odpowiadaja na głupoty czetelnikow... a jezeli list madry jest i ma jakies sluszne przemyslenia to co:> Maja to samo napisac tylko ze inaczej? Dobrze jest jak jest :P

teraz mi do głowy przyszło, Mr Jedi z AR był spokojniutki, podobnie jak Frooger, wiec... moze to tez jedna osoba :> A ze w CDA Smugglera podejzewaja sie o to ze pisze jako Mr Jedi... wiec moze to jedna osoba :D

Smuggler, Mr Jedi, Frooger, Krooger = Smuggler ]:->

Ale zjeb :)

Wrocilismy do tematu redaktorow... jest wiec dobrze :P

Spadam po niegazowany Arctic ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ta gazeta byla dnem nawet za czasow innych jeszcze istniejacych.

A przetrwala bo walili do niej stosy cedekow i totalnie niepotrzebnych pierdółek.

Klimatem niszczyl ja Reset, SS, ŚGK i wogole prawie wszystkie.

Ta gazeta (nie wiem co prawda jak teraz ale sadze, ze jest jeszcze gorzej) to taki żurnal ze swietnej jakosci papieru, ktory sie nie nadaje nawet do podtarcia bo nawet po zmietoleniu sie slizga po d***

A do tego te komercyjne wypowiedzi Smuglera to niezla polewke z niego mialem jak wykorzystywal niemoc odpowiadania na jego pozal sie Boze docinki.

Wsiadlby tutaj i porozmawial o kompach z nami to by niezle na zywca pogadal :P

I nie zapomne recki Splinter Cella. Az napisalem na ich forum i niezla burza z tego wyszla. W sumie w kolejnym numerze nawet o tym wspomnieli.

Teraz maja monopol na gazetki, na szczescie nie na media bo to sie skonczy gdy tylko net bedzie lepiej dostepny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kaeres to pismo, a nie gazeta... Widze ze nie potrafisz rozroznic np. wyborczej od CDA :| Juz nie chodzi mi o tresc, a o np. sliski papier (od podcierania wlasnie masz gazety), do tego wychodzi raz na miech...

n/c

Oshohosi z tym Splinter Cell, nie udzielam sie na ich forum, wiec nie wiem. Daj jakies cytat albo link ;) Z checia przeczytam.

Solid Snake nie mam nic przeciwko, bedzie ciekawie :D i bedzie trudno... <lol>, ale wszystko moze sie zdazyc :P

Tweak.pl bedzie wydawca ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ta gazeta byla dnem nawet za czasow innych jeszcze istniejacych.

A przetrwala bo walili do niej stosy cedekow i totalnie niepotrzebnych pierdółek.

Klimatem niszczyl ja Reset, SS, ŚGK i wogole prawie wszystkie.

Ta gazeta (nie wiem co prawda jak teraz ale sadze, ze jest jeszcze gorzej) to taki żurnal ze swietnej jakosci papieru, ktory sie nie nadaje nawet do podtarcia bo nawet po zmietoleniu sie slizga po d***

A do tego te komercyjne wypowiedzi Smuglera to niezla polewke z niego mialem jak wykorzystywal niemoc odpowiadania na jego pozal sie Boze docinki.

Wsiadlby tutaj i porozmawial o kompach z nami to by niezle na zywca pogadal :P

I nie zapomne recki Splinter Cella. Az napisalem na ich forum i niezla burza z tego wyszla. W sumie w kolejnym numerze nawet o tym wspomnieli.

Teraz maja monopol na gazetki, na szczescie nie na media bo to sie skonczy gdy tylko net bedzie lepiej dostepny.

1517330[/snapback]

mimo ze moje zdanie na ten temat jest podobne to zacytowanego powyzej Kaeresa to uwazam ze jakis zly nawyk zapanowal .. jesli ktos nie jest zainteresowany tematem nie powienien do niego wchodzic ...

niech se chlopcy porozmawiaja o "redaktorach" cd-action jesli bardzo chcą ...

aczkolwiek temat sie szybko skonczy imho ;]

p.s: do tej pory uzywam plecaka Secret Service (blue :) ) mam go jakies 7-8lat ;]

Edytowane przez Chaos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mimo ze moje zdanie na ten temat jest podobne to zacytowanego powyzej Kaeresa to uwazam ze jakis zly nawyk zapanowal .. jesli ktos nie jest zainteresowany tematem nie powienien do niego wchodzic ...

niech se chlopcy porozmawiaja o "redaktorach" cd-action jesli bardzo chcą ...

aczkolwiek temat sie szybko skonczy imho ;]

p.s: do tej pory uzywam plecaka Secret Service (blue :) ) mam go jakies 7-8lat ;]

1518729[/snapback]

Ale przecież jest "Forum Actionum" na którym wielbią sie nawzajem i mieszają z błotem każdego kto nazwie CDA "gazetą"

W ogole ten cały nawyk poprawiania ludzi, że to nie gazete, i mnie śmieszy o drażni :E

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi