domel.fm Opublikowano 23 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2005 Wiec zaczne tak :D A tak serio to potrzebuje jakiejs stronki gdzie jest opisane krok po kroku co i jak zeby zrobic routerek na linuksie:D. A i jesio jedno bede potrzebowalcos co limituje locze a nie ze jakis nawiedzony uzytkownik sieci typu moja siostra włoczy emule i po necie. Teraz dziele neo w domku na 3 kompy(routrtek asmaxs a 800 chyba czy cos takiego) ale zamiezam jesio z 2 soąsiadami siem podzielic ale juz dslem chociaz moze i neo ale tego nie wiem wiec mam pytanko : Mam kompa z procem 166mhz jakis rupiec dzialajacy win 98 na nim ale chce go przerobic na router wiec musze pewnie dokupic mu jesio jedną karte sieciowa albo kartr z usb jak bede miał modem na usb narazie do neo taki mam jakis speed cos tam. Wiec opise troche ta siec co bedzie . U mnie na chacie 3 kompy, i dwóch sosiadow po jednym chyba ale nie jestem pewien. I kcem rozdzielic na te kompy net :D Najlepiej tak zeby moje kompy nie byly widoczne przez sąsiadów albo porobic grupy siecowe np muj dom i w niej 3 moje kompy 1sosiad i w niej kompy sąsiada itd. Teraz mam drukarke w sieci ale tylko moi domownicy drukuja ale jak sie podziele z sosiadem to on przeciez nie moze drukowac na mojej drukarce i jak to zabezpieczyc :D. Dobra chyba wsio najwyzej bede jesio pytac, jak cos nie zrozumiae to pisac! A i nie piszczcie ze juz było tylko podawajcie linki gdzie jest takie zagadnienie opisane . A i w sprawach linuksa to ja zielony jestem ale słyszałem ze dystrybucja nn d jest do tego dobra ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkl Opublikowano 24 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2005 Szukasz linku? http://google.pl/linux ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morion Opublikowano 24 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2005 na router => www.pld-linux.org na limitację ;) => www.inet.ll.pl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vodoo Opublikowano 26 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2005 Witaj ! Jeżeli chcesz postawić router rozdzielający NEO+ to polecam Smoothwall`a, idealny współpracuje ze Speedtouch 330. Do tego można posatwić DynDNS`a i restartować Smootha zdalnie. Jest bardzo szybki i strasznie prosty. Możesz ustawić na nim proxy, firewalla, antyvira, przekierowywać porty itp itd W przypadku Neo+ będziesz potrzebował tylko jedną sieciówke jeżeli masz Speedtoucha 330, w przypadku DSL - dwie sieciówki. Do WAN`u może być jakaś 10 a do lanu 100. Smoothwall jest fajny jeżeli chcesz używać go tylko jako router + proxy + firewalla. pozdrawiam Vodoo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
domel.fm Opublikowano 26 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2005 heh ten smothwall podoba mi siem :D Tylko ze ja jesio oprucz tegomusze przydzieklac dymamicznie locze w zaleznosci od potrzeb i blokowac nawiedzonych emulaczy :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vodoo Opublikowano 26 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2005 heh ten smothwall podoba mi siem :D Tylko ze ja jesio oprucz tegomusze przydzieklac dymamicznie locze w zaleznosci od potrzeb i blokowac nawiedzonych emulaczy :D 1515932[/snapback] Smooth chyba to potrafi, ale nie dam sobie głowy uciąć. Wiem natomiast, że potrafi kolejkować i priorytetować m0n0wall, do tego odpala się z cdromu + fdd, da się na nim nawet odpalić WiFi ;) pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...