Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Mam SB Live! 5.1 Player (SB 0060) i używam Kx'ów. Ustawiłem sobie AISO na 2,33 ms. Ostatnio Zainstalowałem Foobar 2000. Jakiś czas temu komp nie wiadomo dlaczego zaczął mi sie czasami sam resetować. Na początku myślałem że to jakis vir ale programy antywirowe na infekcje nie wskazywały :(. Potem zauważyłem że Emu z Sb Live! strasznie sie grzeje. Odczepiłem radioator od jakiejś prehistorycznej karty graficzenej dopasowałem go i przykleiłem na Emu. Zmniejszyłem AISO do 5,33 ms i trochę jakby było lepiej. Ale teraz znowu problem zaczyna sie pojawiać. Może to wpływ wzrostu temperatury otoczenia w końcu mamy lato. Otwieram obudowe w kompie ale nie wiem co innego domowym sposobęm mogę jeszcze zrobić aby zapobiec tak mocnemu nagrzewaniu sie chipa karty muzycznej i nie stracić na jakości dźwięku bo słyszałem że 2 lub 5 ms to jest optimum. Będe wdzieczny za każdą odpowiedź.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przyklej sobie coś takiego do układu: Radiatorek jeżeli pomógł na mojego SoundStorma, to i tu powinien dać radę.

Ale może upewnij się, czy to naprawdę wina karty dźwiękowej - bo układ może się i grzać, ale problem może leżeć w procesorze, lub karcie graficznej. Zarzuć Prime95 na parę godzin, to się przekonasz. Potem możesz sprawdzić memtesta...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Pawelski

A wogóle masz pojęcie do czego służy ASIO? Korzystasz z programów muzycznych pokroju Cubase, Nuendo, ACID czy innych sekwencerów? Latencję możesz spokojnie ustawić na 100ms i i tak nie zauważysz różnicy przy normalnej pracy. ASIO wykorzystują jedynie zaawansowane programy audio, w prostych słowach jest to opóźnienie odtwarzania sygnału, który dostaje karta, podczas tego opóźnienia buforuje część sygnału, którą później odtwarza.

Co do tego zasłyszanego przez Ciebie optimum - jak byś znał zastosowanie to może byś wiedział jakie jest optimum. Na SBLive NIGDY, powtarzam NIGDY nie uzyskasz zadowalających rezultatów na 2 czy 5ms, ta karta po prostu nie jest do tego stworzona i koniec. Nawet profesjonalna karta taka jak E-MU 1212m osiąga latencję nie mniejszą niż 5ms.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Pawelski

A wogóle masz pojęcie do czego służy ASIO? Korzystasz z programów muzycznych pokroju Cubase, Nuendo, ACID czy innych sekwencerów? Latencję możesz spokojnie ustawić na 100ms i i tak nie zauważysz różnicy przy normalnej pracy. ASIO wykorzystują jedynie zaawansowane programy audio, w prostych słowach jest to opóźnienie odtwarzania sygnału, który dostaje karta, podczas tego opóźnienia buforuje część sygnału, którą później odtwarza.

Co do tego zasłyszanego przez Ciebie optimum - jak byś znał zastosowanie to może byś wiedział jakie jest optimum. Na SBLive NIGDY, powtarzam NIGDY nie uzyskasz zadowalających rezultatów na 2 czy 5ms, ta karta po prostu nie jest do tego stworzona i koniec. Nawet profesjonalna karta taka jak E-MU 1212m osiąga latencję nie mniejszą niż 5ms.

1518820[/snapback]

A mogłbys mi podać jak ustawic najlepiej kx'y do odtwarzania muzy na foobar 2000 i do oglądania filmów? Widzę że twoja wiedza znacznie przerasta moją dlatego pisze osobiście. Jakbyś mógł pomóc to bede wdzięczny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Generalnie latencję ustaw sobie na 100-250ms, następnie przydałoby się przekonfigurować sekcję DSP, tylko problem w tym, że obecnie już kXów nie mam i nie pamiętam dokładnie co i jak tam było. W każdym razie najlepiej pozbyć się wszystkich FXów (FXMix bodajże), zostawić tylko czysty sygnał, ma iść bodajże z Prologa do Surroundera, a później do Timbre -> Peak, a pozostałe bodajże do Epiloga o ile dobrze pamiętam. Gdybym miał kXy to bym Ci dokładnie opisał, ale niestety (albo i stety :)) już z nich nie korzystam. W sumie chodzi o to, żeby jak najbardziej wyczyścić tor sygnału, żeby nie obciążać chipa, np. właśnie poprzez DSP.

No a już patrząc na to z zupełnie innej strony, to jeżeli nie korzystasz z programów audio, to polecam raczej instalację oryginalnych sterowników, gdyż do zastosowaniach multimedialnych są lepsze i wydajniejsze...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi