Skocz do zawartości
matex34

Usb 1.1 I 2.0

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Wiem, że to trochę głupie pytanie i nie wiem czy w odpowiednim dziale ale nie jestem w tym zbytnio obeznany. Mam dość starego kompa i wiem że nie posiada on portu usb 2.0. ale czy posiada 1.1 ,czy każdy kopm go posiada, i czy kabelki do nich podłącza się wyglądają tak samo, bo niby z tyłu jest coś przypominającego ten port. Nie śmiejcie sie i jeżeli możecie, pomóżcie. :oops:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli posiadasz USB 1.0 lub 1.1 to w niczym to nie przeszkadza. Urzadzenia dzialaja w standardzie 2.0 przestawia sie poprostu na twoje versje kontrolera i beda dzialaly normalnie tylko wolniej.

Transfer max. dla specyfikacji :

1.0 wynosi 1,5 Mbps

1.1 wynosi 12 Mbps

2.0 wynosi 480 Mbps

W sumie tylko taka jest roznica miedzy nimi. No i jeszcze to ze maxymalna dlugosc kabla bez wzmacniacza sygnalu w przypadku USb 1.x moze wynosci 3 metry a dla 2.0 5 metrów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to wiedzę na temat standartów USB i ich specyfikacji już znasz.

Teraz zapodaj model płyty głównej, to powiemy, czy masz USB.

A sam na szybkiego możesz to sprawdzić np. w menedżerze urządzeń. Jeśli masz coś co brzmi mniej więcej tak: "kontroler uniwersalnej magistrali szeregowej", to jesteś szczęśliwym posiadaczem USB.

Dołączona grafika

Tak mniej więcej mają wyglądać te wejścia i z reguły umieszczone są pod PS/2, czyli pod wejściami klawiatura/myszka.

Edytowane przez Mastiff

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za odpowiedź :razz: . W menedżerze urządzeń pisze, że w polu- "kontrolery uniwersalnej magistrali szeregowej" są dwa podpunkty - "główny koncentrator USB"

i "uniwersalny kontroler hosta Intel 82371AB/EB PCI do USB. CZyli oznacza to, że posiadam te usb ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za odpowiedź :razz: . W menedżerze urządzeń pisze, że w polu- "kontrolery uniwersalnej magistrali szeregowej" są dwa podpunkty - "główny koncentrator USB"

i "uniwersalny kontroler hosta Intel 82371AB/EB PCI do USB. CZyli oznacza to, że posiadam te usb ??

1514953[/snapback]

TAK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi