ruteksen Opublikowano 25 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2005 Hi! na początek moj obecny komp : Athlon 1800+ (nie kręcony) GF Fx 5500 128mb mainboard Gigabyte GA-7VT880 TwinMOS 512mb 400mhz (nie kręcone) zasilacz jakiś cienki no name W każdej grze wywala bład (runtime error etc) i nie wiem przez co to jest spowodowane wiec postanowiłem zmienić troche rzeczy w kompie : Zakupic : AMD Sempron 2500+ Sapphire R 9800PRO zasilacz Cheftec 360W lub jakiś mocniejszy Zostawić : RAMY i płyte głowna hmm jak myslicie czy dobrze zrobie jezeli zamienie ten sprzet ? mam podejrzenia ze ten bład to moze być cos przez płyte głowna , ale mam ja jeszcze na gwarancji wiec planuje najpierw zmienic to co napisałem wyzej a jak to nie pomoze to wtedy ewentualnie zareklamowac płyte , lub dokupić jakas do tego zestawu . NO własnie tylko JAKA? jaka płyte byscie polecali ewentualnie , albo czy ta moze zostac? z gory dzieki pozdrawiam!!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danrok Opublikowano 25 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2005 Ja bym na Twoim miejscu nie rzucał sie od razu na wcale nie mocniejszy sprzęt. Tego Athlona XP 1800+ możesz spokojnie pokręcic, a Semprony to raczej słabe procesory wg mnie. Pozatym skąd wiesz, że zmiana sprzętu rozwiąże Twoje problemy? Lepiej zdiagnozuj gdzie leży błąd w na tej konfiguracji (Windows, Dysk, błędy na ramie itd), a później ewentualnie dodaj ramu i zmień kartę graficzną.. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ruteksen Opublikowano 25 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2005 problem lezy raczej napewno w sprzecie , a co do zmiany to i tak mialem w planach upgrade kompa a to ze dzieje sie jak dzieje tylko przyspieszyło moja decyzje, chce tylko wiedziec czy taka konfiguracja jaka podałem bedzie ze soba dobrze współgrać i czy płyta która mam sie nadaje .... pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radziok Opublikowano 25 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2005 Ruteksen bez sensu jest twoja filozofia w stylu "nie dziala mi to kupie nowy", bo moze sie wlasnie okazac ze to pamieci albo plyta robia problem, tak samo wymiana proca z a1800+ na s2500+ tez bez sensu, nie wiem jakiego masz tego 1800+ ale moj t-bred i tak smiga na 2400+ i jeszcze by szlo wiecej bez problemu, wiec sluchaj sie Danroka najpierw diagnoza co sie dzieje a potem wymiana lub modernizacja. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mastiff Opublikowano 25 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2005 A co jeśli któraś z kości RAM jest padnięta? To dopiero będzie zonk, jak wymienisz i dalej będzie to samo. Sprawdź wszystko po kolei. Sprzęt wybrałeś w miarę, możesz kupić, twoja kasa, tym bardziej, że lepsza grafa i zasilacz też ważna rzecz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ruteksen Opublikowano 25 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2005 hmm moze rzeczywiscie macie racje , proc mogły zostac ale karta napewno do wymiany , pamiatki napewno sa sprawne bo mialem stare noname 256mb 266mhz (2x) i bylo to samo , od paru dni mam te TwinMOSY i nic sie nie poprawilo , zobacze co bedzie jak wymienie zasilacz na lepszy i grafe , jak to nie poprawi sytuacji to znaczy ze rzeczywiscie z płyta jest cos nie tak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ruteksen Opublikowano 25 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2005 To dopiero będzie zonk, jak wymienisz i dalej będzie to samo. 1514282[/snapback] to bedzie znaczylo ze zostaje albo cos w systemie w co WATPIE albo cos z płyta ... moja filozofia nie koniecznie jest taka "ze nie dziala i do wymiany" bo kompa i tak planowalem zmienic , ale poniewaz mam ten błąd wiec wole byc ostrozny i sie doradzic lepiej zorientowanych ludzi ; ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danrok Opublikowano 25 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2005 (edytowane) to bedzie znaczylo ze zostaje albo cos w systemie w co WATPIE albo cos z płyta ... moja filozofia nie koniecznie jest taka "ze nie dziala i do wymiany" bo kompa i tak planowalem zmienic , ale poniewaz mam ten błąd wiec wole byc ostrozny i sie doradzic lepiej zorientowanych ludzi ; ) 1514290[/snapback] Tak, popieram idee wymieniania sprzętu na nowszy, ale dlaczego na ten sam Socket A? Wymiena da Ci tylko nieski wzrost wydajności. Jak już zmieniac to na s754 lub s939 EDIT: mozesz poczekać az u nas będą semprony 64-bitowe, które będą raczej tansze niż inne 64-bitowce Pozdrawiam. Edytowane 25 Czerwca 2005 przez danrok Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ruteksen Opublikowano 25 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2005 Tak, popieram idee wymieniania sprzętu na nowszy, ale dlaczego na ten sam Socket A? Wymiena da Ci tylko nieski wzrost wydajności. Jak już zmieniac to na s754 lub s939 EDIT: mozesz poczekać az u nas będą semprony 64-bitowe, które będą raczej tansze niż inne 64-bitowce Pozdrawiam. 1514329[/snapback] no własnie niechciałbym juz długo czekac .... A mógłbyś polecić jakies s754 lub s939 64rki? tylko w tym segmencie sprzetowym juz mnie cena mocno ograniczna ... to byłbym wdzieczny jakbys polecił cos z rodzaju "niedrogie a miażdzy" ;) a tak powaznie cos dobrego i jakosciowo i cenowo , pozdro i dzieki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mastiff Opublikowano 25 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2005 A tak się jeszcze dopytam...Format c: i stawianie systemu było?? Sterowniki inne do mobo, do GPU?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ruteksen Opublikowano 25 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2005 A tak się jeszcze dopytam...Format c: i stawianie systemu było?? Sterowniki inne do mobo, do GPU?? 1514348[/snapback] z systemem było juz bardzo duzo kombinacji .... format był i to nie raz, teraz tylko jeszcze sobie zassam SP1 i zainstaluje go zamiast SP2 , moze pomoze , ale tak czy inaczej zmiana sprzetu jest konieczna , tylko własnie nie wiem czy mi sie opłaca zostawic moja płyte (GA 7VT-880 .. socket A ; /) i na nia wsadzic semprona 2500+ zamiast athlona 1800+ czy zapodac płyte na s754 albo 939 - wszystko to ładnie wyglada w planach ale gorzej jak trzeba za to zapłacić Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danrok Opublikowano 25 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2005 (edytowane) z systemem było juz bardzo duzo kombinacji .... format był i to nie raz, teraz tylko jeszcze sobie zassam SP1 i zainstaluje go zamiast SP2 , moze pomoze , ale tak czy inaczej zmiana sprzetu jest konieczna , tylko własnie nie wiem czy mi sie opłaca zostawic moja płyte (GA 7VT-880 .. socket A ; /) i na nia wsadzic semprona 2500+ zamiast athlona 1800+ czy zapodac płyte na s754 albo 939 - wszystko to ładnie wyglada w planach ale gorzej jak trzeba za to zapłacić 1514356[/snapback] Ja mam DFI LAN PARTY na s754, do tego kupie jeszcze AMD64 2800+ i mysle ze bedzie niezły i raczej nie drogi sprzęt.. Edytowane 25 Czerwca 2005 przez danrok Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ruteksen Opublikowano 25 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2005 (edytowane) Oj na DFI mnie nie stać .... myśle teraz albo nad MSI K8N NEO platinum + sempron 2600+ albo + Athlon64 2800 , oczywiscie lepszy Athlon ale kosztuje .... Drugie wyjscie to zostawić płyte Ga-7VT880 i ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> bartona 2400 albo semprona 2600+ .... tylko ze na tej płycie nie za bardzo pokręce ; ( Edytowane 25 Czerwca 2005 przez ruteksen Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...