blade13 Opublikowano 26 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2005 (edytowane) Hejka, niedawno kupiłem sobie ramy, 2x 256 Kingstona cl3. Sa to PC3200 czyli 400Mhz. Jak wlaczam kompa to odrazu pisze pod opisem procka, jeszcze w biosie po angielsku, ze DDRam sa przystosowane żeby chodzic z czestotliwościa 400Mhz a linijke nizej pisze, ze chdza na 266Mhz. DDram max frequency is 400Mhz DDram frequency is 266Mhz Dlaczego tak jest? Procka mam Athlona 2000+ Narazie nic szczegolnego nie robiłem... Podniosłem mnożnik na 15x i zostawiłem FSB 133 co daje pełne 2.0Ghz. A jak proboje zrobic ustawienie (dzielnik - cpu fsb/dram ratio), chyba 4/5 albo 5/4 (niepamietam) to odrazu obok pisze (Płyta Abit AN7) czestotliwosc ramu i jest 400Mhz. Zapisuje biosa i kom sie nie uruchamia!! Najwiecej co mi sie udalo wyciagnac to 320Mhz i nic wiecej Co robic, dlaczego jest taka mama ta czestotliwosc? Jak biore "By SPD" lub "Auto" to oczywiscie tez tylko 266.... Prosze o pomoc! Aha i drugie pytanie niewiem dlaczego moj proc chodzi normalnie na FSB 133 i mnożniku 15x a na FSB 200 i mnozniku 10x albo mniejszym nie chce ruszyc? Dodam, ze to AMD Athlon 2000+ Edytowane 26 Czerwca 2005 przez blade13 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DaRoN Opublikowano 26 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2005 bo ramy idą synchro z procem....opuść mu mnożnik...pobaw się timingami i podjedź z FSB do 200 wtedy będzeisz miałzauważalną różnice w wydajnosći. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blade13 Opublikowano 26 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2005 U mnie idzie zrobic zeby ramy szly asynchrocos tam z prockiem. Bardzo chcialbym zrobic tak zeby FSB poszlo na 200mhz a mnoznik opuscic ale nie idzie!! Zobacz, opisywalem to na koncu ostatniego postu.... Idzie tylko na mnozniku i nie wiem co zrobic? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...