Skocz do zawartości
blade13

Kingston 2x256mb 400mhz

Rekomendowane odpowiedzi

Hejka, niedawno kupiłem sobie ramy, 2x 256 Kingstona cl3. Sa to PC3200 czyli 400Mhz. Jak wlaczam kompa to odrazu pisze pod opisem procka, jeszcze w biosie po angielsku, ze DDRam sa przystosowane żeby chodzic z czestotliwościa 400Mhz a linijke nizej pisze, ze chdza na 266Mhz.

DDram max frequency is 400Mhz

DDram frequency is 266Mhz

Dlaczego tak jest? Procka mam Athlona 2000+ Narazie nic szczegolnego nie robiłem... Podniosłem mnożnik na 15x i zostawiłem FSB 133 co daje pełne 2.0Ghz. A jak proboje zrobic ustawienie (dzielnik - cpu fsb/dram ratio), chyba 4/5 albo 5/4 (niepamietam) to odrazu obok pisze (Płyta Abit AN7) czestotliwosc ramu i jest 400Mhz. Zapisuje biosa i kom sie nie uruchamia!! Najwiecej co mi sie udalo wyciagnac to 320Mhz i nic wiecej Co robic, dlaczego jest taka mama ta czestotliwosc? Jak biore "By SPD" lub "Auto" to oczywiscie tez tylko 266....

Prosze o pomoc!

Aha i drugie pytanie niewiem dlaczego moj proc chodzi normalnie na FSB 133 i mnożniku 15x a na FSB 200 i mnozniku 10x albo mniejszym nie chce ruszyc? Dodam, ze to AMD Athlon 2000+

Edytowane przez blade13

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie idzie zrobic zeby ramy szly asynchrocos tam z prockiem. Bardzo chcialbym zrobic tak zeby FSB poszlo na 200mhz a mnoznik opuscic ale nie idzie!! Zobacz, opisywalem to na koncu ostatniego postu.... Idzie tylko na mnozniku i nie wiem co zrobic?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi