Skocz do zawartości
TIGERX

Wgląd Do Mnętrza Dll. Funkcje Z Deklaracjami

Rekomendowane odpowiedzi

Szukam programu który byłby w stanie pokazać funkcje z wnętrza dowolnego pliku DLL. Nie chodzi tu mi tyle o treść, co o samą deklarację, przyjmowane parametry itp. Coś w tym stylu jest w programie Total Commander 6.50. Zainstalowałem go ze specjalnym pakietem wtyczek. Jedna z nich umożliwia podejrzenie informacji o pliku DLL, wyświetla nawet nazwy funkcji. A skoro Total Commander to potrafi to może są programy idące o krok dalej i podające także parametry wywołania.

Może ktoś zna taki program, mi się niestety nie udało wpaść na trop czegoś podobnego :-(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To samo co TC z ta wtyczka + jeszcze troche robi Dependency Walker napisany przez jednego z Pana z MS. Wiecej niz on wyciaga sie raczej nie da wyciagnac. A przynajmniej parametrow napewno sie nie da wyciagnac.. mozesz jedynie dojsc do nich metoda prob i bledow, reverse enginering'iem albo poprostu znalezc plik naglowkowy do tego dll'ka.. jesli ktos chcial udostepnic ludziom z zewnatrz funkcjonalnosc tej dll'ki to napewno takowy plik do niej dolaczal.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hehe stary poczciwy IDA :)

tylko jest maly problem, bo zawsze moze wyladowac z czyms takim, FLIRTY nie pomoga:

.text:745B1969 QueryWorkingSet proc near.text:745B1969 .text:745B1969 arg_0           = dword ptr  4.text:745B1969 arg_4           = dword ptr  8.text:745B1969 arg_8           = dword ptr  0Ch

i wtedy juz tylko odpalic ollyego i wio :]

innej rady niebardzo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi