Skocz do zawartości
Fidma

Via Epia

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Czy ktos z forumowiczow skladal takiego mikro komputera na bazie VIA Epi ? Szukalem jakiegos zasilacza, ale nigdzie nie ma juz ponizej 300W a z tego co sie orientuje to potrzebne sa jedynie 100W. Tak kombinowalem, czy ewentualnie nie moznaby podlaczyc jakiegos zewnetrznego zasilacza (ale porblem ewentualnych przejsciowek). No oczywiscie moge podlaczyc tradycyjny zasilacz, tylko idea miniaturazycji sie gdzies zgubi bo zasilacz 4x wiekszy od plyty glownej ;)

Z obudowami tez jest ciezko, bo sa jedynie miniATX a mikro nigdzie nie ma. Na upartego to moglbym sie pobawic tokarka i pila ;)

Czy naprawde nie da sie wymienic standardowego wentylatora na procesorze w mocniejszych wersjach VIA? Podobno jest przyklejony razem z wentylatorem do procesora :( Wolalbym kupic ktorys z lepszych modeli bo ma USB 2.0 a planuje naped zewnetrzny zamontowac, zeby obudowa byla jak najmniejsza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tak widzialem kilka zasilaczy ponizej 350W ale wymiary maja standardowe. Tu jest potrzebny o mocy 100W i malych wymiarach. To samo sie tyczy obudow sa mikroATX ale sa o wiele za duze (tu plyta ma wymiary 17cmx17cm) wiec po co ma sie marnowac tyle przestrzeni. Jakbym znal producentow itp. byloby mi latwiej szukac, a tak metoda na slepo daleko nie zajade ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oo dzieki :) szkoda ze taka perelka zasilacz odrazu zostal sprzedany :(

Zastanawiam sie jakie trudnosci by mnie spotkaly jakbym chcial sam zrobic obudowe. W zasadzie to potrzebowalbym jedynie przyciskow od wlaczania, resetu i ew diode sygnalizujaca stan pracy. Moge w zasadzie wymontowac te elementy z jakiejs starej obudowy i pokombinowac. Tak kombinuje zmontowac taka kostke z osobnymi przegrodami na zasilacz i plyte glowna, zeby powietrze sie nie mieszalo.

Przydalby sie jakis test zasilaczy mikroatx. Widziales gdzies takowy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zbudować samemu obudowę to nie jest wcale taka prosta sprawa. Można zmodyfikować, ale trzeba bardzo dobrze pomierzyć i przemyśleć. Moim zdaniem lepiej zacząć od zera i zrobić budę z materiału, który się łatwo obrabia np. plexi.

Testów zasilaczy mATX nie widziałem. Każdy uciągnie bo w porównaniu do zwykłych kompów epia pobiera znikome ilości prądu. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm tak myslalem nawet, zeby cos w drewnie wystrugac i elegancko wyszlifowac, ale plexia to tez niezly pomysl :)

mi tu wlasciwie nie chodziloby o test pod wzgledem wydajnosci tylko ciszy ;) jestem ciekaw jak chodza te zasilacze. Kupie w ciemno i potem bedzie mi taki gwizdal po nocy ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi