Skocz do zawartości
rogers

Max oc z AXP1700

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam pytanko, jeśli moja płyta Mercury Kob kt266a fdsx nie mam możliwości ingerencji w FSB (jedynie 100 MHz/133Mhz poprzez zworke) ani nie mam możliwości zmiany mnożnika to czy mogę i warto zmienić monżnik poprzez ingerencje w mostek L3 i "mechanicznie" zmienić mnożnik.....i jaki mnożnik mogę maksymalnie zastosować?

Właśnie mam także went titan ttc-d5tb i max temp ok 50 C - chyba niepowinno być problemu?

Zasilacz mam jedynie 200W i niewiem czy to wytrzyma (jak narazie jest ok) - w razie czego podskoczę jutro na WGK i wymienie na 300W

Poradzcie bo chciałbym zacząć coś działać .....ale potrzbuję WASZEJ POMOCY!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale czy bez podniesienia napięcia pójdzie na mnożniku x12?

A żeby zmienić mn z 11 na 12 no nie tak dużo krojenia więc może się uda.......mam nadzieje bo niechcę przez kolejne pare miesięcy działać na ..np Duronie 700 bo nowego XPka tak odrazu bym nie kupił....

O właśnie jeszcze jedno pytanko..... przy zmianie mnożnika poprzez L3 nie trzeba łączyć mostków L1 ..chyba?....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do zmiany mnoznika przez mostki, to u mnie probowalem to zrobic na moim TB1000 i powiem Ci, ze najgorsza czynność to cięcie postkow. nie udalo mi sie tego dokonac, bo są one częściowo schowane pod powierzchnią procesora. nie do konca wiem jak jest to rozwiązane w AXP. niby spotkalem sie na sieci (chyba nawet na tom's hardware), ze mozna to ciąć za pomocą ostrego noza, ale widocznie kolo nie wiedzial o czym pisze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do zmiany mnoznika przez mostki, to u mnie probowalem to zrobic na moim TB1000 i powiem Ci, ze najgorsza czynność to cięcie postkow. nie udalo mi sie tego dokonac, bo są one częściowo schowane pod powierzchnią procesora. nie do konca wiem jak jest to rozwiązane w AXP. niby spotkalem sie na sieci (chyba nawet na tom's hardware), ze mozna to ciąć za pomocą ostrego noza, ale widocznie kolo nie wiedzial o czym pisze.

Może się mylę ale z tego co wiem to starsze Athlony były wykonane z płytki ceramicznej i tam faktycznie trudno byłą ją naciąć.....XPki są zrobione z płytki z tworzywa sztucznego i podobno wystarczy wbić żyletkę czy nożyk na ok 0,5-1 mm i przecięte.....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Mam pytanko, jeśli moja płyta Mercury Kob kt266a fdsx nie mam możliwości ingerencji w FSB (jedynie 100 MHz/133Mhz poprzez zworke) ani nie mam możliwości zmiany mnożnika to czy mogę i warto zmienić monżnik poprzez ingerencje w mostek L3 i "mechanicznie" zmienić mnożnik.....i jaki mnożnik mogę maksymalnie zastosować?

Właśnie mam także went titan ttc-d5tb i max temp ok 50 C - chyba niepowinno być problemu?

Zasilacz mam jedynie 200W i niewiem czy to wytrzyma (jak narazie jest ok) - w razie czego podskoczę jutro na WGK i wymienie na 300W

wbrew pozorom to jest całkiem spoko płytka. Jest to ECS K7VTA2 v2 (kolor śliwkowy - ostanio ECS takie ciacha)

i oprócz zworki 100/133 masz w biosie mozniwość zmiany magistrali na np 140 i 150

11*140 = daje prawie XP 1900+

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z napięciem nie bedzie problemu. Ja na standardowym 1.75V stabilnie podkręciłem 1700+@2100+. Na Titanie tym co ty masz.

Martwiłbym się jedynie o zasiłke, 200W - sukces, że wogóle działa normalnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z napięciem nie bedzie problemu. Ja na standardowym 1.75V stabilnie podkręciłem 1700+@2100+. Na Titanie tym co ty masz.

Martwiłbym się jedynie o zasiłke, 200W - sukces, że wogóle działa normalnie.

święta racja: 57W proc 8W pamięć 8 grafa 10 dysk i masa innych dupereli i wentylatorów. Razem napewno ze 100-120 W a zasilacze 200 W to mozna obciążać w okolice 100W czyli będzie zja... stabilny jak skała :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wbrew pozorom to jest całkiem spoko płytka. Jest to ECS K7VTA2 v2 (kolor śliwkowy - ostanio ECS takie ciacha)

i oprócz zworki 100/133 masz w biosie mozniwość zmiany magistrali na np 140 i 150

Oj Mistrzu....nareszcie ktoś coś wie więcej o mojej nieszczęsnej płycie!!

Tyle, że ja w BIOSie nie znalazłem takiej opcji.....wiesz gdzie ja znaleźć....bo w pole FSB nie mam możliwości ingerencji z BIOSu...może musze coś odblokować na płycie?.....a może nowy BIOS(tylko jak ostatnim razem próbowałem zapóścić upgrade BIOSU to wszystko się posypało oj i dobre pare godzin się męczyłem aby system wyleczyć.....)

o a tak w ogóle to ponoć też słyszałem że ECSy nie sprzyjają o/c...???

Ale te 11*140 to już coś więc jak możesz mi jeszcze troszkę pomóc to naprawdę jesteś gość!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oj Mistrzu....nareszcie ktoś coś wie więcej o mojej nieszczęsnej płycie!!

Tyle, że ja w BIOSie nie znalazłem takiej opcji.....wiesz gdzie ja znaleźć....bo w pole FSB nie mam możliwości ingerencji z BIOSu...może musze coś odblokować na płycie?.....a może nowy BIOS(tylko jak ostatnim razem próbowałem zapóścić upgrade BIOSU to wszystko się posypało oj i dobre pare godzin się męczyłem aby system wyleczyć.....)

o a tak w ogóle to ponoć też słyszałem że ECSy nie sprzyjają o/c...???

Ale te 11*140 to już coś więc jak możesz mi jeszcze troszkę pomóc to naprawdę jesteś gość!!!

tu masz:

http://www.ecs.com.tw/download/k7vta220.htm

zapakuj to i zniknie ci paskuda w postaci czerwonego napisu mercury.

a akurat pojawił sie nowy bios z obsługą XP2600+ [/url]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i luzik......troche pociołem, pokleiłem i posmarowałem procka i jest obecnie na mnoniku 12.5xFSB(140MHz) i świeci jako Antek XP2100+...to ju coś!!.......

Tyle tylko ze się czasem wiesza w gierkach ale to pewnie kwestia napięcia.....i tu mam pytanko.....wiecie jak zwiększyć napięcie na procku oraz ile volt trzeba by mu zapóścić aby stał sie nieco stabilniejszy?

PS Zasiłkę ju zmieniłem na 300W take niepowinno byc problemu...

A tak wogóle to wielkie dzięki za pomoc!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i luzik......troche pociołem, pokleiłem i posmarowałem procka i jest obecnie na mnoniku 12.5xFSB(140MHz) i świeci jako Antek XP2100+...to ju coś!!.......

Tyle tylko ze się czasem wiesza w gierkach ale to pewnie kwestia napięcia.....i tu mam pytanko.....wiecie jak zwiększyć napięcie na procku oraz ile volt trzeba by mu zapóścić aby stał sie nieco stabilniejszy?

PS Zasiłkę ju zmieniłem na 300W take niepowinno byc problemu...

A tak wogóle to wielkie dzięki za pomoc!!

I do d.....zwiększyłem napięcie do 1.80V i już 2 zasilacze zjaralem......

(no namea 300W i Codegena 300W).......nie wiem może kupie Enlight'a 400W.....doradzcie.....!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Można zmienić mnożnik mechanicznie, czyli przez odpowiednią kombinację połączonych mostków (nie tylko L1). I wtedy trzeba ciąć, ale to ostateczność, dla tych co nie mają zmiany mnożnika w BIOS'ie albo na płycie.

oki dzieki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...